Napięcie katoda - grzejnik w lampie pośrednio żarzonej.

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Ninja pisze: No właśnie. To potwierdza moje wątpliwości co do ważności wytrzymałości trafa na przebicie. Jeśli uzwojenie żarzenia dołączamy do różnych potencjałów to powstaje niebezpieczeństwo, że wprawdzie katoda będzie bezpieczna jeśl chodzi o przebicie do włókna żarzenia ale za to mogą powstać znaczne różnice potencjałów pomiędzy uzwojeniem żarzenia i innymi uzwojeniami.
No tak, ale z drugiej strony - żadne napięcia katody a co za tym idzie i grzejnika nie przekroczy napięcia zasilania, a napięcie owo dostarczane jest na ogół przez to samo trafo. Tak więc wystarczy odizolowanie uzwojeń żarzenia tak samo jak uzwojenie anodowe i już .
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Otóż to. Niektórzy nawijacze transformatorów nie biorą tego pod uwagę i traktują uzwojenie żarzenia jako 'niskonapięciowe', w przypadku którego zasady dobrego izolowania nie obowiązują.
Ale "ad vocem" jakby powiedział poseł Gruszka.
Parę dni temu dzięki Alkowi stałem się posiadaczem duplikatu skryptu "Lampy elektronowe":
http://www.fonar.com.pl/audio/ksiazki/h/hennel8.htm
Był on przeznaczony jako materiał wspomagający laboratorium lamp elektronowych dla studentów Politechniki Warszawskiej. Przejrzałem go pod kątem tematu i niczego nie znalazłem. Ktoś w tym wątku napisał, że temat napięcia katoda-żarzenie jest traktowany trochę po macoszemu - według mnie to prawda. Przykładem jest ten skrypt. Schemat układu do pomiaru parametrów lamp elektronowych zawiera niezależny transformator żarzenia i po podłączeniu lampy żarzenie 'wisi' w powietrzu w stosunku do katody. Autorzy skryptu nie odnoszą się do dopuszczalnego napięcia katoda-żarzenie badanej lampy (no chyba, że coś przegapiłem ale wtedy Alek na pewno mnie poprawi).
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
ODPOWIEDZ