Kanał LEAD Soldano SLO + końcówka SE - kilka pytań.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Kanał LEAD Soldano SLO + końcówka SE - kilka pytań.
Mając trafo z odczepem można uzyskać dwa napięcia.
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... bis105.htm
Wyprowadzenia 5,6,7 trafa sieciowego, napięcia są na schemacie opisane.
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... bis105.htm
Wyprowadzenia 5,6,7 trafa sieciowego, napięcia są na schemacie opisane.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 25...49 postów
No niestety nigdy mi się tak nie wydawało... Po prostu chcę zbudować jakiegoś high gaina z końcówka ok.5W do grania w domu, bo mam już Atomica i chciałbym uzyskać nieco większy przester (z tego co zauważyłem to jest to wzmacniacz na bazie kanału grunch soldano). A ponieważ mam trafo takie jak pisałem to chciałbym je do tego projektu zastosować (i pytałem czy to ma jakiś sens, bo doświadczenie moje nie pozwala mi tego stwierdzić). Ponadto wybór padł na kanał lead soldano tylko dlatego, że w zasadzie jest on podobny do preampu atomica, dodany jest tylko jeden stopień wzmacniający. A że przeglądam forum to spotkałem się z opinia (m. in Painlusta) że zasilanie tego preampu z niższego napięcia niż w oryginale powoduje znaczne pogorszenie jego brzmienia. Ja po prostu chciałbym zbudować sobie wzmacniacz który zabrzmi w miarę zadowalająco i chciałbym zrobić to najlepiej jak mógłbym wykorzystując podane przeze mnie elementy. Wcale nie mam parcia na brzmienie soldano slo bo bym budował soldano slo a nie high gaina z końcówka SE. A jakbym wyjechał z pomysłem, że chcę zbudować kanał mesy dr to dostałbym bęcki od kilku osób, że znowu kolejny zieleniak zaczyna od mesyPainlust pisze:Jeśli wydaje ci się że jak dasz preamp z SLO, zasilisz go wyższym napięciem to otrzymasz brzmienie SLO tylko z mocą 5W to masz racje - wydaje ci się.

To zrób preamp na wzór Painlustowego Black Altara - wzorowany na Hellstonie i ponoć jest bardziej elastyczny jeśli idzie o napięcie zasilania (o ile dobrze pamiętam
)

A Mesa DR to niby coś innego niż SLO... Jak widać kompletnie się tym preampom nie przyjrzałeś. Za to modowana DR czyli Hellstone może być zasilana z niskich napięć.
-
- 25...49 postów
Przedwzmacniacz mesy kojarzył mi się ze schematem ze strony Toma. Czytałem też że na Soldano wzorowana była m. in. Mesa DR, ale nigdy nie analizowałem dokładnie schematu DR. Czyli w zasadzie prostszym rozwiązaniem (bo juz sprawdzonym) będzie zbudowanie kanału lead na bazie schematu np. preampa z Działu 9 DIY fonaru + końcówka SE (albo jakieś "małe" pp) i nie bawić się w dopasowywanie napięć do takich, jakie są w SLO...?
Dokładnie tak. Modowana Mesa bardzo ładnie gra na niskich napięciach.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Painlust : są gdzieś jakieś próbki ?
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Próbek moich preampów i wzmacniaczy opartych na modowanej Mesie niestety nie ma. Od niedawna mam SM57 i jedyna konstrukcja do której mam obecnie dostęp to mikrowzmacniacz Unholy. Nie mam niestety na razie czasu na nagrywanie...
- kciuq
- 1250...1874 posty
Jakbyś znalazł chwile czasu z miłą chęcią usłyszę jak to gada
, chyba nie tylko ja .

"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Mój czas to nic. Muszę znaleźć jeszcze czas u szwagra, bo ja na gitarze to "nie abla" za bardzo...
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Dobra. Złap jakiś akord i uderz w struny. Jak próbki umieścisz w dziale dla początkujących, będziemy oceniać brzmienie, nie gitarzystę.
Ty to piszesz poważnie?
Co to jest akord? 

Akord akordem ale z powerchordem to od biedy bys dał rade mysle 

-
- 625...1249 postów
painlust pisze: Nie mam niestety na razie czasu na nagrywanie...
Nie doczekasz się próbek wzmacniaczy painlusta, bo te wzmacniacze to tylko na pokaz dla picu i żeby nabić liczniki postów. Jeszcze tego nie zauważyłeś ?painlust pisze:Mój czas to nic...

pozdrawiam
Pociągnę jakieś próbki z netu i będzie ci łyso
Za cholere nie udowodnisz, ze nie moje