Julia Stereo, przełącznik ARC

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Julia Stereo, przełącznik ARC

Post autor: CHOPIN66 »

Przepraszam ,że odświeżam temat sprzed 6 lat
Też mam problem z ARC w "Julii" ,po wciśnięciu przycisku ARC całkowicie wycisza cały UKF , dostrojenie p.cz FM nie przyniosło efektu.
kaem pisze: Nie wiem nawet, czy "Julia" ma muting.
Ma wyciszanie szumów toru FM . Jest o tym w instrukcji serwisowej
T201,T202 - BC148B Układ wyciszania szumów dla toru FM
No i właśnie mnie to zastanawia czy uszkodzeniu nie uległy wspomniane T201 i T202 ? :)
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Julia Stereo, przełącznik ARC

Post autor: tradytor »

Dwa tygodnie temu dostałem w prezencie Julkę. Musiałem ją rozebrać, bo była kompletnie uświniona, ale dało się ją doczyścić i wygląda jak nowa. Po wymianie żarówek i przemyciu potencjometrów, uruchomieniu UKF (zimny lut w p.cz.) radio zagrało. Chcąc mieć cały zakres CCIR przestroiłem część głowicy przeznaczoną dla OIRT i teraz mam tam pełen zakres 87,5-108. Jedyne co jeszcze nie działa to... ARCz, objawy jak te opisane początku wątku. Jednak bez tego ARCz nic się nie odstraja, nawet po kilkugodzinnej pracy. Jestem z tego radia naprawdę zadowolony - czysto odbiera, ładnie brzmi, ma programator na UKF i fajnie wygląda. No i te 7 podzakresów na krótkich z podwójną przemianą 8). Mam także Marię, która ma tak samo podzielone KF z podwójną przemianą i ma programator dla UKF. Niby mniejsza i bardziej przenośna, ale przełącznik obrotowy z boku jest niewygodny w użyciu. Tak więc Julka rządzi.
A co do ARCz - wrócę do tego jak już się nacieszę słuchaniem.
ODPOWIEDZ