Generator w.cz. (a może wobulator?)

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Generator w.cz. (a może wobulator?)

Post autor: Jado »

Witam,
Tak, wiem, ze nie zastosowałem się do Twoich porad, ale w przypadku konstrukcji amatorskich nie zawsze musimy kierować się względami oszczednosciowymi przy projektowaniu. Czasami czynnikiem decydującym jest to, że dany element już posiadamy w swoich zbiorach (rzeczony transformatorek, LM317), a innych nie (UL1550).
Czasami są to względy przyzwyczajeniowe, że pewne elementy często stosujemy, znamy je i lubimy stosować (LM317).
Poza tym - z UL1550 musiałbym zbijać napięcie do 16V za pomocą rezystorów - tutaj od razu mam takie jakie potrzebowałem.
Co do wtórnika - rzeczywiście nie dałem, ale jak napisałem, jest to zamknięcie pierwszego etapu dopiero.
Troche muszę odpoczac od tego tematu, bo przez 3 tygodnie nad nim siedzę po godzinach....jeszcze te upały...troche jestem zmęczony tym tematem :-)

Co do elektronika, to jestem z zawodu elektronikiem, ale nie inzynierem.....

Konstruktywna krytyka, zawsze mile widziana, ale decyzja o wyborze drogi realizacji zawsze nalezy do realizującego :-)
Np. juz w trakcie realizacji dostałem mailem sporo opisów i schematów generatorów sygnałowych, często znacznie lepszych i doskonalszych od tego pierwotnego schematu.
No i co w tej sytuacji robic - rzucać wszystko, rozwalac, zmieniac może nawet mechanikę (chociażby przełacznik zakresów) i robić w/g nowych schematów?
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Ostatnio wpadła w w ręce stara książka "Odbiorniki Ultrakrótkofalowe AM FM". Znalazłem tam schemat prostego wobulatora na częstotliwość pośrednią 10,7MHz. Może się komuś przydać. Częstotliwość można zmienić zmieniając wartości elementów LC w obwodzie generatora pierwszej triody.
Załączniki
wob1.1.JPG
Ratujmy stare tranzystory!
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Jado pisze:.. zamiast kondensatora zmiennego (o który niełatwo, a jak jest to strasznie handlarze na Wolumenie zdzieraja - 25zl za agregat od Pioniera)...
Do mnie masz o rzut beretem, kondensatory zmienne mam różne różniste, także do Pioniera, cena jedno dziękuję.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

Dzięki, ale ostatnio też uzbierałem już sporo agregatów.
BTW: Wątek sprzed 5 lat ;-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Ktoś coś wie na temat ferrytów stosowanych w takich modulatorach?

Gdyby ktoś się zastanawiał jak można wykonać to mechanicznie, to wrzucam zdjęcia jednego rozwiązania. Wyciągnięty ze zwłok jakiegoś przyrządu-samoróbki. Żadnych parametrów tego cuda, ani przyrządu w którym było, nie znam. Dałem to już jednemu koledze z forum, więc nic nie sprawdzę.
Załączniki
P3070026.JPG
P3070028.JPG
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam ponownie

Wydaje mi się, że jest to zwykły rdzeń ferrytowy stosowany w odbiornikach radiowych na pasmo do ok. 20MHz, tylko dlaczego toroidalny? :roll: Rdzeń z blaszek został zastosowany w celu zwiększenia indukcyjności cewki sterującej. Myślę, że dawniej diody pojemnościowe nie były tak rozpowszechnione lub miały słabe parametry.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Toroidalny w tej szczelinie ustawiony jest tak, że linie pola cewki m.cz. znoszą się w nim wzajemnie. W jednej połówce będą przebiegać zgodnie z ruchem wskazówek zegara, w drugiej - przeciwnie. Wydaje mi się, że ma to za zadanie redukować przenikanie sygnałów między cewkami. W toroidzie łatwiej też "zamknąć" pole magnetyczne, żeby nie wyfruwało na zewnątrz.

Przyrząd był wybitnie lampowy, ale nie wiem czy czysto, bo to było właściwie chassis z podstawkami, panel przedni, ekran i podstawka (samoróbka) lampy oscyloskopowej i duży transformator sieciowy. Myślę, że półprzewodniki mogące pracować jako warikapy były poza zasięgiem jego konstruktora. Może ówczesne diody nie wyrabiały się przy tych częstotliwościach. Jeżeli był to wobuloskop, to pewnie do strojenia telewizorów, więc musiał pracować przy 30-40 MHz. Ostatecznie mógł służyć przy fonii, wtedy pewnie było 6,5 lub 10,7 MHz, ale nie wiem czy komuś chciałoby się robić dla tego celu taki porządny instrument. Pośrednia w radiu FM daje się do pewnego stopnia zestroić na ucho :wink:
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam
brys pisze:Pośrednia w radiu FM daje się do pewnego stopnia zestroić na ucho :wink:
Ucho ludzkie nie słyszy zniekształceń nieliniowych o wartości mniejszych od kilku procent, więc strojenie wyłącznie na słuch jest niedoskonałe. Można stosować strojenie za pomocą generatora i mikroamperomierzy jak w przypadku odbiorników AM z p. cz. 465kHz, ale jest to czasochłonna metoda.

W załączniku schemat wobulatora fabrycznego z lampą reaktancyjną jako element zmieniający częstotliwość.
Załączniki
wobpcz1.0.jpg
wobpcz1.1.jpg
wobpcz1.2.jpg
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Dla Kolegi odbudowującego generator węgierski na lampie 76 podczepiam się tutaj,aby Mu pomóc.
Załączniki
63012bc221_b.gif
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Na tej stronie jest trochę informacji i schemat podobnego do tamtego generatora:
http://www.radiomuseum.hu/orion_szignalgenerator.html
Trześć zaszyfrowana, ale PDF ze schematem łatwo namierzyć. Na elektrodzie ten sam schemat dostępny w lepszej jakości:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2537387.html
http://obrazki.elektroda.pl/8135164400_1364761814.gif
Jest też coś u Czechów:
http://www.auldies.euweb.cz/ind_devices.html
http://www.auldies.euweb.cz/dev/Orion_EMG_1162_X.jpg
ODPOWIEDZ