Diabli wiedzą co to - może widzieliście gdzieś takie radio??

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

OTLamp pisze:Philips to bardzo ambitna firma.Były odbiorniki przeznaczone nawet na rynek amerykański.Stworzono nawet serie lamp (P i O)będące odpowiednikami lamp amerykańskich.Ponadto Philips produkował odbiorniki z wymiennymi skalami.W danym kraju wkładano skalę w danym języku.Było troszke odbiorników z wymiennymi skalami produkowanych jeszcze do końca lat czterdziestych.
Niemniej jedna skrzynka do dwoch odbiornikow? Na dodatek w kartach katalogowych Radioli wystepuje cos podobnego (134U o ile sie nie myle) - ale obudowa rozni sie w jednym detalu (wymiary i material takie same) - no inny rozklad lamp na chasiss - a egzemplarz CZEKNARa to juz mnie calkowicie zaskoczyl (lampy loktalowe i zasilnie chyba transformatorowe (ten ciemny prostokat na zdjeciu)
Ciesze sie z tych informacji - szkoda jednak, ze nikt nie ma pomyslu co to jest na pewno (mam na mysli obudowe). W radiotechnice powojennej zdecydowanie mniej jest niejasnosci. A moze wiecie gdzie mozna znalezc jakies informacje o produktach f-my BFR??? Taka kontrolke (b. wyrazna) mam przyklejona na glosniku...

Pozdrawiam
IdeL
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

IdeL pisze:
OTLamp pisze:Philips to bardzo ambitna firma.Były odbiorniki przeznaczone nawet na rynek amerykański.Stworzono nawet serie lamp (P i O)będące odpowiednikami lamp amerykańskich.Ponadto Philips produkował odbiorniki z wymiennymi skalami.W danym kraju wkładano skalę w danym języku.Było troszke odbiorników z wymiennymi skalami produkowanych jeszcze do końca lat czterdziestych.
Niemniej jedna skrzynka do dwoch odbiornikow? Na dodatek w kartach katalogowych Radioli wystepuje cos podobnego (134U o ile sie nie myle) - ale obudowa rozni sie w jednym detalu (wymiary i material takie same) - no inny rozklad lamp na chasiss - a
Philips różne rzeczy robił. Taką samą obudowę miał np. 836A i 33A, dwa zupełnie różne radia. taką samą skrzynkę (i chassis, tylko różnie obsadzone elementami) miały Philipsy 456A i 695A, ponadto skrzynki miały sporo odmian. Philip 947A miał z kolei przynajmniej trzy różne skrzynki. Taki Kosmos K95A to to samo co Philips 470A, Philips 6-39A miał to samo chassis, ale zupełnie inną skrzynkę. Z tą firmą trzeba bardzo uważać. A taki NSF miał skrzynki podobne ale inne - np. wycięcia na głosnik miały inne wzory.
IdeL pisze:Ciesze sie z tych informacji - szkoda jednak, ze nikt nie ma pomyslu co to jest na pewno (mam na mysli obudowe). W radiotechnice powojennej zdecydowanie mniej jest niejasnosci. A moze wiecie gdzie mozna znalezc jakies informacje o produktach f-my BFR??? Taka kontrolke (b. wyrazna) mam przyklejona na glosniku...
BFR robiła też radia - poszukaj tej firmy w sieci, ja niesttey o niej nie wiem nic poza tym, że była francuska. A to twoje to może też być lokalna konstrukcja, taka Korona 49A zdaje się nie była robiona w żadnej postaci nigdzie poza Polską.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

tszczesn pisze:BFR robiła też radia - poszukaj tej firmy w sieci, ja niesttey o niej nie wiem nic poza tym, że była francuska.
Szukalem - malo o niej wiadomo - znalazlem informacje o jakis trzech (w sumie) odbiornikach z poczatku lat trzydziestych. Trudniej jest zdobyc informacje o sprzecie nizli podzespoly :wink:

Dzieki, pozdrawiam
IdeL
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

tszczesn pisze: Philips różne rzeczy robił. Taką samą obudowę miał np. 836A i 33A, dwa zupełnie różne radia. taką samą skrzynkę (i chassis, tylko różnie obsadzone elementami) miały Philipsy 456A i 695A, ponadto skrzynki miały sporo odmian. Philip 947A miał z kolei przynajmniej trzy różne skrzynki. Taki Kosmos K95A to to samo co Philips 470A, Philips 6-39A miał to samo chassis, ale zupełnie inną skrzynkę. Z tą firmą trzeba bardzo uważać. A taki NSF miał skrzynki podobne ale inne - np. wycięcia na głosnik miały inne wzory.
Oto kolejne radio philipsowate: http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 52988&rd=1

W środku jest chassis Philipsa 680A (robionego w również w Polsce pod nazwą 6-40A). Podpisała się na nim firma Mediator.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

No tak.. tzn., że nigdy nie dowiem się co to mogło być. Ale nic straconego, właściwie nawet do odbudowy jest niewiele - "radyjko" sprawia wrazenie kompletnego. Ja tylko dostane CBL6 uruchamiam to ustrojstwo.

Pozdroofki
IdeL
Robert
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Diabeł wie co za radio

Post autor: Robert »

CZEKNAR pisze:WITAM
Wreszcie udało mi się go ściągnąć z górnej półki (u nas ponad 3,7 m wys.)
I co się okazało: obudowa ta sama , środek inny , a na klapie tylnej brak opisu , zresztą zobaczysz sam na zdjęciach , przepraszam za kurz którego nie zwalczyłem .
Kolega z forum Robert zdeklarował się porównać oba egzemplarze , a mój jak jest już na dole będzie reanimowany , narazie milczy.
Pozdrawiam
WITAM
Wreszcie udało mi sie dokonać reanimacji totalnie zmaltretowanego odbiornika.
A teraz parę słów o nim.
Odbiornik superheterodynowy.
Zasilanie 110 lub 220 V.
Zasilacz transformatorowy z lampą prostowncza AZ 1
Układ elektryczny analogiczny do Pioniera tyle że z zasilaniem transformatorowym i dokładką magicznego oka EM 4.
Odbiornik przeszedł w swojej historii prze ręce "naprawiacza" który dokonał "modernizacji"odbiornika z lamp ECH 3 i EBL 1 na ECH 21 i EBL21.AZ1 zamienił na 5C4S .Przy okazji usunął układ ujemnej polaryzacji siatek dzięki czemu anoda EBL 21 pracowała " na czerwono."Modernizacja wykonana wyjatkowo niechlujnie z szeregiem wad montażowych i mnóstwem pomyłek z podłaczeniem na gniazdo adaperowe zamiast masy napięcia anodowego ! Zachowały się filtry pośredniej częstotliwości i obwody wejsciowe bardzo dobrej jakości.
Dzięki nim odbiornik po zestrojeniu wykazuje imponującą czułość i selektywność.Przywrócono układ zasilania na AZ1.
Odbiornik posiada wyjście na dodatkowy głośnik z transformatorem lub wysokooporowy głosnik elektromagnetyczny.przyłaczone równolegle do uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego.Amatorów włączenia głośnika niskoomowego moze spotkać nieciekawa przygoda z napęciem anodowym !.
No a teraz oczekuję na informację co to za odbiornik. :?:
Pozdrawiam wszystkich uczestników forum
Robert
CZEKNAR
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: CZEKNAR »

Idel napisał -(a chcialem go sprzedac na allegro...)

Odradzam tego manewru , nikt nie doceni jego wartości , na swój sposób jest inny od innych i mało kto posiada taki egzemplarz.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

CZEKNAR pisze:i mało kto posiada taki egzemplarz.
Pozdrawiam
hehe - masz na mysli moj czy Twoj - a moze oba?? rzeczywiscie odbiorniki sa ciekawe (wlasnie rozpadl mi sie do konca potencjometr - telpodowski sto razy regenerowany zreszta). Nie sprzedam radyjka oczywiscie - moze jak kiedys bedzie okazja to je sobie skonfrontujemy???

Obecnie nabylem w drodze licytacji Philipsa 203U - jak do mnie dojdzie to rozpoczne jego odbudowe (tyz bakieliciak) - mam nadzieje, ze uda mi sie w miare predko zdobyc potencjometr i prędko skonczyc ten obecy kontrowersyjny odbiornik.

A w ogole ciekawe, ze twoj jest zasilany ze 110 i 220V - moj to typowy 110V - mimo tego, ze w ktoryms z postow tszczesn powatpiewal, ja jestem tego pewien - glupia sprawa bo bede mogl go sobie posluchac wylacznie poprzez autotrafo

Pozdroofki
IdeL
ODPOWIEDZ