Marvel pisze:Jest to końcówka z Marshalla 18W z automatycznym biasem. Ty chyba też taką dałeś w Triumfie? Schemat będzie, ale po pomiarach i ew. zmianach. Przy Master nic nie modyfikowałem. Kiedyś pytałem o to, ale zostałem zlekceważony Wygląda na to, że trzeba koniecznie ten sygnał ograniczyć. Zastanawiałem się też żeby to zrobić przy użyciu dzielnika w katodzie wtórnika. Ale najpierw spróbuję z Masterem. W zał. schemat, o który kiedyś pytałem. W tej chwili mam A. Ale przerobię na B.
Mój Triumph to w całości Orange AD15. Jedyną różnicą jest potencjometr Master, który działa na innej zasadzie oraz kondensator za pierwszym stopniem, który jest 4,7n zamiast 2,2n. Końcówka ma taką samą topologię jak Marszałek 18, ale jednak inne wartości elementów.
Obrazka nie widać w twoim poście... przynajmniej ja nie widzę.
Takie rozwiązanie jak jest w Soldano ogranicza wysterowanie końcówki. Tak jakby potencjometr Master dało się rozkręcić tylko poniżej 30%. Nie mam pojęcia czemu ma to służyć. A ty zrobiłeś z tym ograniczeniem czy bez?
painlust pisze:Takie rozwiązanie jak jest w Soldano ogranicza wysterowanie końcówki. Tak jakby potencjometr Master dało się rozkręcić tylko poniżej 30%. Nie mam pojęcia czemu ma to służyć. A ty zrobiłeś z tym ograniczeniem czy bez?
Zrobiłem bez ograniczenia, czyli jak na rysunku A. Tylko rozkręcony na 85% zaczyna minimalnie popiskiwać nawet z wejściem zwartym do masy. Problemy ze wzbudami w SE rozkręconym na max też pewnie były związane z olaniem tego ograniczenia. Wieczorkiem popróbuję, ogram i wrzucę schemat. Pomierzę napięcia, wrzucę foto z oscyloskopu i wszystko będzie jasne
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
painlust pisze:To może dać ograniczenie 50%. Rezystor 470k i potencjometr 470k.
Wychodzi mi z szybkich obliczeń, że na schemacie B jest dzielnik napięcia 470k/130k, czyli faktycznie 36%. Ale łatwiej mi będzie chyba zmniejszyć rezystor 470k niż wymieniać potencjometr tym bardziej, że ten rezystor jeszcze nie jest zamontowany . Zacznę od 16k pewnie i będę zwiększał.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
painlust pisze:Takie rozwiązanie jak jest w Soldano ogranicza wysterowanie końcówki. Tak jakby potencjometr Master dało się rozkręcić tylko poniżej 30%. Nie mam pojęcia czemu ma to służyć.
Zapewne chodzi o to, że preamp daje sygnał o wielkiej amplitudzie a końcówka ma pewną określoną dynamikę. Przesterowywanie końcówki o więcej niż powiedzmy 12dB nie ma zbyt wielkiego sensu brzmieniowego, stąd ograniczenie. Zauważ, że ograniczenie do 30% odpowiada skręceniu mastera na ok. 8/10 a nie 3/10.
Oczywiście mówimy o TG6 bo TGp6 jest mi nieznany.
Racja, jakoś cały czas myślałem o zupełnie innym trafie. Wydaje mi się że istnieje jakieś 6W trafo przeciwsobne do współpracy z dwiema *CL86 w trybie triodowym, ale może sobie to tylko ubzdurałem.
painlust pisze:To może dać ograniczenie 50%. Rezystor 470k i potencjometr 470k.
Wychodzi mi z szybkich obliczeń, że na schemacie B jest dzielnik napięcia 470k/130k, czyli faktycznie 36%. Ale łatwiej mi będzie chyba zmniejszyć rezystor 470k niż wymieniać potencjometr tym bardziej, że ten rezystor jeszcze nie jest zamontowany . Zacznę od 16k pewnie i będę zwiększał.
Tam będziesz się bawił. Ja bym wsadził od razu 100k, albo i większy.
jethrotull pisze:painlust pakiet jest taki sam w TG2.5-1 i TGp6 ?
Tak to te same rdzenie, dokładnie jeżeli trzeba to mogę pomierzyć wieczorem.
Nie, dzięki, już się pokapowałem co jest co. Chyba że byś zmierzył ile faktycznie mocy da się przez to przepchnąć, bo jakoś w te 12W mi się nie chce wierzyć
jethrotull pisze:Zapewne chodzi o to, że preamp daje sygnał o wielkiej amplitudzie a końcówka ma pewną określoną dynamikę. Przesterowywanie końcówki o więcej niż powiedzmy 12dB nie ma zbyt wielkiego sensu brzmieniowego, stąd ograniczenie. Zauważ, że ograniczenie do 30% odpowiada skręceniu mastera na ok. 8/10 a nie 3/10.
Dokładnie o to chodzi. Zapomniałem, że tam jest pot. logarytmiczny i faktycznie śmiga prawidłowo do 8/10. Czyli pewnie skończy się na tym, że zrobię dokładnie wg. schematu Soldano
Miałem trafo TGp5, ale ono chyba było Tonsila a nie Zatry.
No właśnie jakoś nie mogę sobie przypomnieć. W którejś Fonice taki wynalazek był. Oprócz tego na pewno istniał TGp12, używano go choćby w kultowej W701.