Radio turandot

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: Radio turandot

Post autor: Michał_B »

Nie chodzi że zalane. To żaden problem. Z wykręceniem też nie problem.
Pytanie, z kąd wziąść cale rdzenie. Te są pokruszone i nie nadają sie do strojenia, ale jakos się je wykręci.
Druga sprawą jest to, ze radio szumi i buczy. Czyscilem przelącznik filtru i jest jeszcze gorzej. Chyba cos z zimnymi lutami.
Potrzebuje teź opisu prowadzenia linki od UKF.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Takie rdzenie nie różnią się od rdzeni stosowanych w innych cewkach starszych odbiorników. Powinienem mieć jeszcze gdzieś. Nawet rdzenie z filtrów typu "Librowatego" też będą dobre!
Gorzej z linką. Może wydobędę Turandota i zrobię jakieś zdjęcie...
Jak Wam się podoba zdjęcie to zapodaję drugie, oczywiście to nie jest wszystko ;) Jeszcze są OTV i inne radia ale nie mam zdjęcia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Fajne radyjka :D Ile czasu już je zbierasz? Wszystkie kupowałeś, czy część dostałeś?

Chętnie przyjme rdzenie. jeszcze poszukam, ale wątpie żebym takie miał. Z linką to potrzeba mi tylko to ile jest zwoi na kółkach od kondensatorów strojeniowych. Bo nie wiedzieć czemu mi obie skale ruszają się identycznie i przez to mam obcięte połowe AM....
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

To jest dopiero prawdziwa wieża muzyczna a nie jakieś ersatze Sony czy Denon. :)
_
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Hehe, wieża muzyczna ;)
Rdzenie takie znajdziesz w każdej dobrej graciarni elektronika. Radia zbieram jakiś czas (w sumie zaczęło się od pierwszego z góry Pionierka i Preludium) czyli gdzieś od czasów liceum (około 2000r.).
Chciałem zauważyć ze Turandot ma osobne strojenie UKF jak i AM... Już nie pamiętam która gałka jest od czego ale wewnętrzna gałka stroi jedno a zewnętrzna drugie :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

U mnie jest jedna oś... pewnie powinna być jeszcze tulejka tak jak w pionierku...
Widać to na foto.
Reszta zdjęc to moja kolekcja, zebrana w około 6 miesięcy.
Załączniki
Mocowanie linki
Mocowanie linki
Turandot
Turandot
01052008014.jpg
03082008800.jpg
18072008584.jpg
071020081276.jpg
Grundig na ganku
Grundig na ganku
Awatar użytkownika
mukoki
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: mukoki »

Strojenie AM i FM to dwa oddzielne napędy. Napęd AM (gałka wewnętrzna) jest integralnie sprzężony z kołem zamachowym co pozwala na szybkie i płynne przestrajanie, natomiast napęd FM (gałka zewnętrzna) wymaga bardziej precyzyjnego strojenia, stąd jest powolny.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

A FM powiniem mieć taką tulejke założoną? jak to ma wyglądać? Pozdrawiam.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

A tak wracając do meritum.
Może się przydać.
Załączniki
1.jpg
2.jpg
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Dzięki za wzory płytek. Juz mniej szumi(jedenz przełączników zle złożyłem.)
Radio gra cicho. Zestroic p.cz, czy winą może byc jakis kondesator sprzęgający?
FM nie zestroje przez lipne rdzenie.
Pierwszy stopien p.cz składa się z 3 filtrów. Po co aż 3? Którym co się stroi?
Awatar użytkownika
mukoki
125...249 postów
125...249 postów

Bobekmaster pisze:Pierwszy stopien p.cz składa się z 3 filtrów. Po co aż 3? Którym co się stroi?
Jeden filtr (1K11F) obsługuje tor FM, pozostałe dwa (2K5A) stanowią sobą filtr pasmowy w torze AM. Za pomocą przełącznika PASMO ( w zespole rejestru dźwięku) można poszerzać pasmo przenoszenia p.cz toru AM. Jego zestrojenie nie jest łatwe ponieważ nie stroi się na max tylko poniżej, tak aby charakterystyka przenoszenia była płaska.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Aaa. Już kapuje. Naszczęście na AM po podłączeniu anteny gra głośno :D Więc końcówka także jest sprawna.
Natomiast FM już sam z siebie całkiem zamilknął.. muszę wymienić te rdzenie w filtrach.. A to normalne, że do FM cewki mają większą średnice?
Te w pierwszym stopniu są popękane i też nei da sie kręcić.. Patryzłem na te rdzenie od AM i są dobrej jakości i nic się z nimi nie dzieje.

A na AM oczko powinno sie wychylać? Bo u mnie cały czas jest cieńki pasek i nie rośnie..

Nie wiem czemu ale niemieckie radia jakoś łatwiej mi się serwisuje..
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Wiecie co? Jak tak sobie popatrzyłem na te zdjęcia to pomyślałem, że nie tylko ja jestem nienormalny. Jest nas więcej radio-lampowo-maniaków, od razu zrobiło mi się cieplej na sercu :)

Pozdrawiam.

Wojtek.
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

hehe :D to może ty też porobisz foty?? :wink: :D
Ja mam manie z radiami, że musze im odnowić skrzynie, naprawić wszystko i najlepiej zeby wszystko miały oryginalne .(nieraz tylko kond. sprzegające muszę wymienić, ale rzadko.)

W sumie tak patrząc jest to dość fajne hobby. Tylko potem ręce bolą :lol: (od noszenia radii do domu, i od szlifowania lakieru)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mukoki
125...249 postów
125...249 postów

Bobekmaster pisze: A to normalne, że do FM cewki mają większą średnice?
Te w pierwszym stopniu są popękane i też nei da sie kręcić
Tak, rdzenie są szersze i z bardzo kruchego ferrytu. Na dodatek korpusy cewek są wykonane ze spiralnie zwiniętej przeźroczystej taśmy, która w górnej części lubi się rozklejać, blokując tym samym rdzeń.
ODPOWIEDZ