obliczanie strumienia światła

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Jasiu

Re: obliczanie strumienia światła

Post autor: Jasiu »

KaKa pisze:A mnie uczyli, że V to jednostka...
Kacper, coś dziwnie cię uczyli... Mnie uczyli, że to litera alfabetu łacińskiego. Coś się zmieniło?

Jasiu
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Tak to już jest kiedy się chce przycwaniaczyć :wink:
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

No dobra, za duży skrót myślowy.
Napięcie czyli U wyrażamy w Voltach w skrócie V
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
r4t
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: r4t »

Witam jeszcze raz xD bo mierzyłem prąd fotokomórki, przy danej światłości i odległości źródła od fotokom. przy zmiennym napięciu (od 0 do 9V co 1V, i od 10 do 90V co 10V) i zmiennej przesłonie. Różne przesłony = różny strumień świetlny ale to wiadomo. no i musze wykonać wykres:

Dla ustalonego napięcia fotokom. z zakresu 70-90V wykonać wykres If = f (Φ), gdzie Φ jest strumieniem świetlnym a If prądem fotokom.

To jak to zrobić ? :mrgreen: Tzn. tak jak ja myślę, będzie jedna linia z punktami w 4 miejscach odpowiednich dla różnych przesłon, czy jak ktoś mi sugerował, będą 4 wykresy, ale jakie to juz nie zrozumiałem xD Czy może to jeszcze jakoś inaczej trzeba zrobić :?:

a i jeszcze polecenie: wykonać wykres zależności fotopradu If od odwrotniści kwadratu odległości - If(1/r^2). Przedyskutować otrzymaną zależność.
Zrobiłem dwa, i niewiem który jest poprawny:
jeszcze jedno pytanie, narysowac wykres zależności fotoprądu If od odwrotniści kwadratu odległości -If(1/r^2). Przedyskutowac otrzymaną zależność. I mam tutaj 2 warianty wykonania tego, i niewiem który jest poprawny.

Obrazek

Obrazek
Alek

Post autor: Alek »

Nie udzielając w tej chwili żadnej już odpowiedzi chciałbym się dowiedzieć, czy to jakieś laboratorium, pracownia?
ODPOWIEDZ