Rubin 714p :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Rubin 714p :)
Więc tak : wtyk odchylania jest w idealnym stanie, samo trafo wn nie grzeje się, po odlutowaniu powielacza 6P45S nadal jest przeciążona. Po przyłożeniu śrubokręta do trafa nie ma łuku 5mm tylko malutka iskierka ale dopiero gdy przyłożę śrubokręt do styku transformatora(w miejsce kabla z powielacza) towarzyszy temu strzelanie w głośniku.
-
- 3125...6249 postów
Do trafa w którym miejscu??waza47 pisze: Po przyłożeniu śrubokręta do trafa nie ma łuku 5mm tylko malutka iskierka
Czyli jak dobrze rozumiem przy odłączonym powielaczu. Tu właśnie powinna być iskierka. Natomiast pykanie w głośniku rzecz normalna.waza47 pisze:przyłożę śrubokręt do styku transformatora(w miejsce kabla z powielacza) towarzyszy temu strzelanie w głośniku.
Jeżeli przy odłączonym powielaczu nadal brak iskry na trafie - na 90% KC109A.
Bez możliwości podstawienia KC109A dalsze rady są trochę jałowe bo możemy niepotrzebnie przekopać pół TV. Wymieniłem Ci najczęstsze przyczyny ale podstawą zawsze są pomiary napięć. Dlatego jeszcze raz - sprawdź generator (napięcia). W niektórych modelach, w górnej części bloku odchylania nad lub pod (już nie pamiętam) PR-kiem regulacji szerokości jest taka mała czarna dioda KD105(?) która lubiła zwierać, sprawdź. Widzę że będę musiał sięgnąć po schemat.
Przykładam śrubokręt do styku trafa do którego przylutowany jest powielacz, oczywiście aktualnie jest odłączony.
Zaznaczyłem na zdjęciu :
http://www.imagebam.com/image/b1f525218282484
Po przyłożeniu w tym miejscu jest mała iskierka ale dopiero gdy przyłożę śrubokręt i go przesuwam, łuku jak pisałem brak. Napięć już dziś nie miałem siły mierzyć bo jest ciemno a nie posiadam dobrego oświetlenia w miejscu gdzie stoi tv. Jutro sprawdzę diodę o której piszesz no i postaram się załatwić kc 109. Ps. kc 109 nie można zastąpić jakąś współczesną diodą ?
Zaznaczyłem na zdjęciu :
http://www.imagebam.com/image/b1f525218282484
Po przyłożeniu w tym miejscu jest mała iskierka ale dopiero gdy przyłożę śrubokręt i go przesuwam, łuku jak pisałem brak. Napięć już dziś nie miałem siły mierzyć bo jest ciemno a nie posiadam dobrego oświetlenia w miejscu gdzie stoi tv. Jutro sprawdzę diodę o której piszesz no i postaram się załatwić kc 109. Ps. kc 109 nie można zastąpić jakąś współczesną diodą ?
-
- 3125...6249 postów
Dobrze przykładasz. Wspomnianej diody na zdjęciu nie widzę, może nie być w tym modelu ale sprawdź. Kiedyś różne cuda próbowano robić z zastępstwem KC109, włącznie z podstawianiem 6D22S ale to partyzantka bez sensu.
Oczywiście TWSŁC5 nie wykluczam.
Oczywiście TWSŁC5 nie wykluczam.
Ja wiem co tam jest. Tam nic nie ma. Ta blacha falista się wyprostowała i nie ma o co trzećTELEWIZOREK52 pisze:Panie, tam tylko drucik się urwał albo tylko się rozlutowało.

Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 3125...6249 postów
Co tam u "Rabina" słychać? Jak tam prace postępują?
Na razie stoją, nie mam trafa ani kc109. Poza tym ostatnio byłem zajęty naprawą eltrona wm100.
Elektron został naprawiony, wczoraj dostałem trafo(nowe) dziś wstawiłem i tv ruszył. Grał dwie i pół godziny bez przerwy, właśnie go wyłączyłem.
Film pokazujący działanie Elektrona : http://www.youtube.com/watch?v=4KvGBrrDwt4

Mam wiele pytań na temat rubola, mianowicie używać czy nie używać ? jeśli tak to włączać raczej na dłużej czy krótko ? telewizor stał kupę lat nie włączany stąd to pytanie(stare telewizory lata nie włączane lubią się sypać...). Która wersja była poprawiona z trafem na przewodach czy z wlutowanym do druku ? Dlaczego to cholerne trafo wn tak mocno się nagrzewa ? No i najciekawsze ile te telewizory mogły pracować godzin dziennie non stop oraz ile potrafiły pracować bezawaryjnie zakładając jak najlepsze warunki pracy i trafienie na dobrą sztukę ?
Edit :
Ten sprzęt nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać, wczoraj wydarzyła się bardzo dziwna rzecz. Bylem w łazience i usłyszałem strzelanie...wyłączyłem szybko tv i myślałem, że coś się stało(zepsuło) a tu nie tylko nic się nie zepsuło, jemu to pomogło !
włączyłem go po minucie z powrotem i po tym strzelaniu poprawił się obraz
jakkolwiek głupio to brzmi ale tak jest. Ten sprzęt wciąż mnie zaskakuje 

Mam wiele pytań na temat rubola, mianowicie używać czy nie używać ? jeśli tak to włączać raczej na dłużej czy krótko ? telewizor stał kupę lat nie włączany stąd to pytanie(stare telewizory lata nie włączane lubią się sypać...). Która wersja była poprawiona z trafem na przewodach czy z wlutowanym do druku ? Dlaczego to cholerne trafo wn tak mocno się nagrzewa ? No i najciekawsze ile te telewizory mogły pracować godzin dziennie non stop oraz ile potrafiły pracować bezawaryjnie zakładając jak najlepsze warunki pracy i trafienie na dobrą sztukę ?
Edit :
Ten sprzęt nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać, wczoraj wydarzyła się bardzo dziwna rzecz. Bylem w łazience i usłyszałem strzelanie...wyłączyłem szybko tv i myślałem, że coś się stało(zepsuło) a tu nie tylko nic się nie zepsuło, jemu to pomogło !

-
- 6250...9374 posty
Ja (a myślę, że i kolega TELEWIZOREK52 i inni) też ,,strzelaliśmy'' w kineskop, prawie zawsze pomagało, najczęściej na krótko.....
Ale wy go strzelaliście przyrządem a u mnie os sam sobie strzelał(chyba na wysokim napięciu) A mówiąc o poprawie obrazu mam na myśli to, że wcześniej u góry ekranu miałem zawinięcie obrazu, widać to nawet na filmie, teraz to praktycznie zniknęło i obraz jest na całym ekranie. Spadła też jasność świecenia ekranu i wysokie napięcie pracuje teraz bardzo cicho, nie czuć ozonem.

- daniel22
- 250...374 postów
- Kontakt:
Witam,
Taki oto piękny mebel dzisiaj przywiozłem dla kolegi. Uratowany przed zmiażdżeniem w ostatniej chwili
. Wersja 714p.
Nie wiadomo jeszcze, czy działa - pewne jest, że długo stał. Będzie uruchamiany w weekend u nowego właściciela - chcemy, żeby działał. Może się uda, a może nie - czytając ten temat doszedłem, ze nie jest to łatwe. Inną sprawą jest zdaje się brak dekodera PAL - tutaj, jeśli sprzęt zadziała, znowu będzie problem. Jakie są możliwości rozwiązania tego, jeżeli płytki są nieosiągalne?
1. Dorobienie wejścia AV - wtedy problem będzie pominięty?
2. Dekoder DVB-T z secamem - niestety oba moje dekodery mają PAL/NTSC do wyboru...
3. Jakieś inne wyjście?
Generalnie sprzęt będzie podpinany do laptopa celem wyświetlania filmów - jeżeli oczywiście zadziała
.
Garść zdjęć wnętrza w wysokiej rozdzielczości:
http://postimg.org/gallery/3auvo93iy/92507df3/
Taki oto piękny mebel dzisiaj przywiozłem dla kolegi. Uratowany przed zmiażdżeniem w ostatniej chwili

Nie wiadomo jeszcze, czy działa - pewne jest, że długo stał. Będzie uruchamiany w weekend u nowego właściciela - chcemy, żeby działał. Może się uda, a może nie - czytając ten temat doszedłem, ze nie jest to łatwe. Inną sprawą jest zdaje się brak dekodera PAL - tutaj, jeśli sprzęt zadziała, znowu będzie problem. Jakie są możliwości rozwiązania tego, jeżeli płytki są nieosiągalne?
1. Dorobienie wejścia AV - wtedy problem będzie pominięty?
2. Dekoder DVB-T z secamem - niestety oba moje dekodery mają PAL/NTSC do wyboru...
3. Jakieś inne wyjście?
Generalnie sprzęt będzie podpinany do laptopa celem wyświetlania filmów - jeżeli oczywiście zadziała

Garść zdjęć wnętrza w wysokiej rozdzielczości:
http://postimg.org/gallery/3auvo93iy/92507df3/
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Jeśli ten telewizor ma współpracować z dekoderem to myślę, że dorobienie wejść YPbPr będzie dobrym pomysłem. Oczywiście, źródło sygnału powinno mieć takie wyjścia.
Dekodery PAL do tych telewizorów były produkowane w Polsce, powinny być jeszcze dostępne.
Jeśli ten telewizor ma współpracować z dekoderem to myślę, że dorobienie wejść YPbPr będzie dobrym pomysłem. Oczywiście, źródło sygnału powinno mieć takie wyjścia.
Dekodery PAL do tych telewizorów były produkowane w Polsce, powinny być jeszcze dostępne.
Ratujmy stare tranzystory!
- daniel22
- 250...374 postów
- Kontakt:
To wyjście na kanały RGB to całkiem dobry pomysł. Jak takie coś zrobić? Chcemy też się jutro wpiąć bezpośrednio pod AV - jutro próbujemy właśnie uruchomić rubina.
Kolega właśnie zakupił dekoder PAL, dokładnie ten, podobno pasuje do rubina:
http://olx.pl/oferta/blok-sygnalowy-bs2 ... 7PC4h.html
Chciałbym prosić o pomoc: nie wiemy, jak zamontować i podłączyć poprawnie ten moduł - czy ktoś dysponuje taką wiedzą i mógłby się nią podzielić z nami?
Kolega właśnie zakupił dekoder PAL, dokładnie ten, podobno pasuje do rubina:
http://olx.pl/oferta/blok-sygnalowy-bs2 ... 7PC4h.html
Chciałbym prosić o pomoc: nie wiemy, jak zamontować i podłączyć poprawnie ten moduł - czy ktoś dysponuje taką wiedzą i mógłby się nią podzielić z nami?

-
- 3125...6249 postów
Szukałem rozpisek podłączenia różnych dekoderów ale diabeł ogonem nakrył. Ten dekoder do Rubina się nie nadaje.