Tomasz Gumny pisze:Czy możesz podłączyć jakiś zasilacz 12VDC zamiast transformatora?
Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Tomek
-
- 50...74 posty
Szanowny Kolego TG podlaczylem cos takiego od malego telewizorka kolorowego
Ac Adaptator
Part NO 39-48-9307
Model JOD-4801-08
Input AC 230v-50Hz
Output DS 12v=800mA
Efekt ten sam pulsuje pierwsza linia a trzecia swieci stale.
Wykonalem co proponowales Kolego TG
Podlaczylem tam gdzie sie podlacza 13AC.
Wszystko z godnie z planem pisze co zrobilem i co ujrzalem,nic nie sciemniam.
tomek_miszczyk
Ac Adaptator
Part NO 39-48-9307
Model JOD-4801-08
Input AC 230v-50Hz
Output DS 12v=800mA
Efekt ten sam pulsuje pierwsza linia a trzecia swieci stale.
Wykonalem co proponowales Kolego TG
Podlaczylem tam gdzie sie podlacza 13AC.
Wszystko z godnie z planem pisze co zrobilem i co ujrzalem,nic nie sciemniam.
tomek_miszczyk
Ten LCD chodzi, najtańszy za 28zł, biały,czarny również podłączałem i nie było problemu
Nie sądzę aby u Ciebie był problem złych wyświetlaczy szczególnie że u Tomka chodził cały układ.
Problem prawdopodobnie jest gdzie indziej, szczególnie że nikt z 40mln obywateli Polskich nie zgłaszał takiego problemu na forum trioda
A z tego co mi wiadomo mierniki również powędrowały poza granicę naszego kraju.
Zrób zdjęcie swojego wyświetlacza, tylko zastanawiam się w jakim celu jeżeli układ chodził ?
Czy po załączeniu miernika z piezo wydobywa się dzwięk ?? jeżeli tak tzn. miernik chodzi a tylko wyświetlacz nie świeci.
Jeżeli nie wydobywa się dzwięk tzn. cały miernik nie pracuje.
W zależności od ustawienia fusebitów wyświetlacz i miernik różnie się zachowuje.
Nie sądzę aby u Ciebie był problem złych wyświetlaczy szczególnie że u Tomka chodził cały układ.
Problem prawdopodobnie jest gdzie indziej, szczególnie że nikt z 40mln obywateli Polskich nie zgłaszał takiego problemu na forum trioda

Zrób zdjęcie swojego wyświetlacza, tylko zastanawiam się w jakim celu jeżeli układ chodził ?
Czy po załączeniu miernika z piezo wydobywa się dzwięk ?? jeżeli tak tzn. miernik chodzi a tylko wyświetlacz nie świeci.
Jeżeli nie wydobywa się dzwięk tzn. cały miernik nie pracuje.
W zależności od ustawienia fusebitów wyświetlacz i miernik różnie się zachowuje.
-
- 50...74 posty
Szanowni Koledzy miernik mój DZIAŁA a to dzięki Koledze BUM220 z Krakowa. Przy różnych próbach wyszło, że wyświetlacz nie działa ale dzięki koledze i porównaniu jego połączeniu wyświetlacza z płytką wyszła mała różnica polegająca na tym
7-DBO,8-DB1,9-DB2,10-DB3 powinny być wolne a nie połączone z masa czyli z 1-VSS i 16-K.
Po takim połączeniu wyświetlacz zaświecł 4ma liniami.
Układ działa poprawnie tylko przez zastosowanie rezystorów 5-procentowych nie co wyniki pomiarów
są troszeczkę zakłamane, nie poprawne, nie właściwe, nie pokrywają się z pomiarami np. ECC83 na innym mierniku, starym, profesjonalnym, lampowym. Miało to miejsce u Kolegi BUM220 po uruchomieniu mojego miernika.
Ja i tak się b. ciesze, że mój miernik zgłasza się poprawnie i mogę się dalej bawić mierząc lampki radiowe.
Czy ktoś mierzył takie lampki jak UBL21, UCH21, VCL11?
Jeszcze raz b. dziękuję za doradzanie, za odpowiedzi na moje posty WSZYSTKIM na tym forum.
Dziękuję tez Koledze Tomasz Gumny za pomoc, za serce jakie włożył aby pomoc mi uruchomić ten układ.
tomek_miszczyk
7-DBO,8-DB1,9-DB2,10-DB3 powinny być wolne a nie połączone z masa czyli z 1-VSS i 16-K.
Po takim połączeniu wyświetlacz zaświecł 4ma liniami.
Układ działa poprawnie tylko przez zastosowanie rezystorów 5-procentowych nie co wyniki pomiarów
są troszeczkę zakłamane, nie poprawne, nie właściwe, nie pokrywają się z pomiarami np. ECC83 na innym mierniku, starym, profesjonalnym, lampowym. Miało to miejsce u Kolegi BUM220 po uruchomieniu mojego miernika.
Ja i tak się b. ciesze, że mój miernik zgłasza się poprawnie i mogę się dalej bawić mierząc lampki radiowe.
Czy ktoś mierzył takie lampki jak UBL21, UCH21, VCL11?
Jeszcze raz b. dziękuję za doradzanie, za odpowiedzi na moje posty WSZYSTKIM na tym forum.
Dziękuję tez Koledze Tomasz Gumny za pomoc, za serce jakie włożył aby pomoc mi uruchomić ten układ.
tomek_miszczyk
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Płytkę zaprojektowałem, pod podstawki (...jeśli można tak powiedzieć,... oczywiście tatuś mi pomagał...), ... w sumie to chciałem kupić, ale w sklepie nie ma, i najprawdopodobniej nie będzie, producent się wycofał z jej produkcji. "Moja" jest w większości ukończona na 90%, należy jeszcze wypełnić puste miejsca punktami masy, ... i to tyle, chyba że ktoś coś zauważył, np a to za cienka ścieżka, bądź za gruba, za blisko, za daleko, od danego punktu, miejsca. To poprawimy. Jakby się znalazło paru chętnych może by zbiorowe zamówienie jakie poszło?.. no zobaczymy.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Albo mnie oczy myla albo masz polaczone g1, h1 i h2 (z prawej strony). Tak powinno byc? Te 10R wszedzie jaki maja cel?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- lukasz_t
- 625...1249 postów
...no tak do poprawki. Rezystory pełnią funkcję zabezpieczającą w czasie zwarcia(ja myślę). Przy okazji będąc tutaj, dodam że płytka pod podstawki Beltona projektowana( taka burżuazja mnie ogarnęła), w amptone jest dokładna specyfikacja. Podstawka 7 pinowa o rozstawie nóżek 17mm, ale... zawsze można zmienić.
-
- 50...74 posty
Kolego lukasz_t pod jaka obudowe projektujesz ta plytke?Plytka byla w EP8|2012 ale pod obudowe x525,ktora nie sposob kupic teraz,nigdzie jej nie maja.Ja ja zrobilem i teraz gdzy chcialem ja wsadzic do obudowy z25 jest za dluga o 10mm.Juz mam plan aby zmniejszyc ja tam gdzie jest miejsce na wtyczke z kablami i troche przybrac po bokach chociaz pare milimetrow i bedzie jak sam raz.Na to troche potrzeba czasu.Jak mi wyszla ta plytka to widac na stronie 76.
Szanowny Kolego nie lepiej wykorzystac normalne podstawki pod lampy?
Jakie rozmiary bedzie miala ta plytka?<bardzo wazne dla mnie,do jakiej obudowy>
Jakiego laminatu urzyjesz?
Czy bedziesz robil sam plytke ,czy komus bedziesz zlecal?<ja jestem chetny do kupienia,ale pod wymiar do z25>
O ile beda drozsze podstawki pod lampy?
tomek_miszczyk
Szanowny Kolego nie lepiej wykorzystac normalne podstawki pod lampy?
Jakie rozmiary bedzie miala ta plytka?<bardzo wazne dla mnie,do jakiej obudowy>
Jakiego laminatu urzyjesz?
Czy bedziesz robil sam plytke ,czy komus bedziesz zlecal?<ja jestem chetny do kupienia,ale pod wymiar do z25>
O ile beda drozsze podstawki pod lampy?
tomek_miszczyk
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Posiadam obudowę Z25, i postaram się pozmieniać wszytko tak, aby pasowała(która to wtyczka zawadza - ta po długości - ile mm)?, mogę pozmieniać podstawki, dla mnie to bez różnicy(ale fakt jest taki, że te tanie potrafią czasami nie kontaktować dobrze z lampą i można "usmażyć" badany element. Płytkę zlecę do zakładu, grubość laminatu standardowa, lub 2mm, grubość folii miedzianej 0,070mm.
-
- 50...74 posty
Szanowny Kolego ja pisze o starej plytce i troche bym zmienil odleglosc podstawek i wtyczki tej od prawej strony<w Twojej plytce>
Jak dobrze pamietam to dlugosc wynosi chyba 21cm<nie mam teraz miernika,pudelka>,ale jak masz to mozna zmierzyc wewnatrz wymiar pudelka.
Ja wykorzystalem podstawki do druku porcelanowe kupione w Kielcach,lampy wchodza brdzo ciasno i o nie kontakcie to chyba nie ma mowy<podstawki nowe>.
Ja laminat urzylem standartowy,cienki,troche wiotki,latwo sie wierci,duzo punktow laczacych mase dolna z gorna,malo miedzi,taki byl dostepny w Kielcach.
Rezystory to chyba byly inne niz 10om,chyba dwa rodzaje.
tomek_miszczyk
Jak dobrze pamietam to dlugosc wynosi chyba 21cm<nie mam teraz miernika,pudelka>,ale jak masz to mozna zmierzyc wewnatrz wymiar pudelka.
Ja wykorzystalem podstawki do druku porcelanowe kupione w Kielcach,lampy wchodza brdzo ciasno i o nie kontakcie to chyba nie ma mowy<podstawki nowe>.
Ja laminat urzylem standartowy,cienki,troche wiotki,latwo sie wierci,duzo punktow laczacych mase dolna z gorna,malo miedzi,taki byl dostepny w Kielcach.
Rezystory to chyba byly inne niz 10om,chyba dwa rodzaje.
tomek_miszczyk
-
- 50...74 posty
Szanowny kolego rysunek plytki byl podany w pdf avt1694.Rezystory byly użyte 10k,100,10om.Ta plytke tylko obciosac o 10mm i byloby b.dobrze do z25,myslalem o obciecie masy po stronie o 5mm tylko jedna sciezka zostanie troche do polaczenia i to tak nie fajnie byloby,pomysl kiepski.Jedynie troche przyblizyc 3podtawki z prawej do zlacza i z lewj o 5mm przyblizyc i byloby cacunio,pomysl dobry.Troche podziwiam Kolege bo przy malym wkladzie a byloby super ,oczywiscie do obudowy z25.
Bledow by nie bylo i dzialaby bez zadnych problemow z pierwszego kopa.
tomek_miszczyk
Bledow by nie bylo i dzialaby bez zadnych problemow z pierwszego kopa.
tomek_miszczyk
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Siedziałem trochę nad tym ostatnio i wyszło coś takiego: Płytka o wymiarach 60mm szerokości i 207mm długości(obudowa Z25 ma przeznaczone na podstawki 65mm szerokości i 219mm długości), Rozmieszczenie podstawek wg. załącznika - pdf, na stronie 13. Płytka nie jest centrycznie ułożona względem podstawek, lecz zwężona na szerokości górnej, najwięcej jak tylko się dało do brzegu podstawek. Podstawki , zwymiarowane na stronie Amptone, Oktal 8pin typ1, czyli 26,5mm rozstaw nóżek i średnicy nóżki 1.8mm(średnicy nóżki na stronie brak, jak ma ktoś, może, taką podstawkę, mogę wprowadzić korektę). Podstawka Noval 9Pin typ2, 22mm rozstaw nóżek i średnica nóżki również 1,8mm,(podejrzewam że te wymiary będą również pasowały do typ3 o rozstawie 21mm). Podstawka Heptal, rozstaw nóżek 17mm, średnica nóżki 1,7mm.
-
- 50...74 posty
Czesc Kolego.Duzo pracy i piateczka sie nalezy.Tylko 2dziura na srubke od lewej strony od dolu cos mi sie nie podoba ,czy czasem nie za duzo sciezek kolo niej sie wije.Moze sie czepiam nie potrzebnie.Koleczka miedzi kolo nozek podstawek troche za liche,za malo troche tej miedzi jest,bo jak by tak troche wiertlo sie umcknelo to po miedzi bedzie i bedzie kicha.
Ale jeszcze raz szacuneczek Koledze sie nalezy.Przydaloby sie teraz zrobic ta plytke i sprawdzic.
tomek_miszczyk
Ale jeszcze raz szacuneczek Koledze sie nalezy.Przydaloby sie teraz zrobic ta plytke i sprawdzic.
tomek_miszczyk
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Jak kiedyś, do kogoś powiedziałem dziura, to....lepiej żebyś nie wiedział, co mi odpowiedział. Otwór się mówi...nie szło go nigdzie indziej wścibić, tam jest w koło tylko masa, i siatka pierwsza, w odległości, wystarczającej. Te kółeczka, to się też "pad" nazywa, mają 3mm średnicy, dla mnie wystarczające... Traxman, też gdzieś "coś" kolo tego dawał, ostatecznie można powiększyć, do 3,5mm. Otwory środkowe, pod postawkami typu Noval i Heptal, dałem 4,1mm. Jakie wiercenie?! Do zakładu idą.
-
- 50...74 posty
Czesc Kolego.
Czy bedziesz robil probna plytke?<taki tescik,aby wszystko bylo dobrze przed oddaniem do zakladu>
Napisz kiedy bedziesz zbieral chetnych na zrobiona plytke w zakladzie.
Ja jestem chetny na pare plytek.W Kielcach za komplecik podstawek zaplacilem 50zl,ceramiczne,ciasno wchodza lampy,bo jak sie nagrzeja to strach je wyciagac<banki szklane,stare lampy>
Chetnych na plytki bedzie duzo,tak mysle to i cena bedzie nie wygorowana za plytke.Za koleczka i za dziure przepraszam jak urazilem Kolege.Jak bede w kraju to zadzwonie do Kolegi bun220 i on tez bedzie reflektowal na plytki,tak mysle.
tomek_miszczyk
Czy bedziesz robil probna plytke?<taki tescik,aby wszystko bylo dobrze przed oddaniem do zakladu>
Napisz kiedy bedziesz zbieral chetnych na zrobiona plytke w zakladzie.
Ja jestem chetny na pare plytek.W Kielcach za komplecik podstawek zaplacilem 50zl,ceramiczne,ciasno wchodza lampy,bo jak sie nagrzeja to strach je wyciagac<banki szklane,stare lampy>
Chetnych na plytki bedzie duzo,tak mysle to i cena bedzie nie wygorowana za plytke.Za koleczka i za dziure przepraszam jak urazilem Kolege.Jak bede w kraju to zadzwonie do Kolegi bun220 i on tez bedzie reflektowal na plytki,tak mysle.
tomek_miszczyk