Pozdrawiam
Romek
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Niestety mam podobne spostrzeżenia. Najstarsze Teges 5 w fiutaszkowatej obudowie często mają masakryczne prądy zerowe, na dodatek pełzające w czasie pomiaru, aż do osiągnięcia niszczącej wartości włącznie. Lepsze parametry mają nowsze ich wykonania, w wydłużonej obudowie TO-18.meteor pisze:Wyjaśniła się sprawa niskiego napięcia na kolektorze tranzystora TG 5. Okazało się, że tranzystor oryginalny był uszkodzony i wszystkie moje NOS-y z wyprowadzeniami miedzianymi również. Co ciekawe na omomierzu nie było różnicy między złymi a dobrymi. Znalazłem dwa dobre TG 5, które były z wyprowadzeniami stalowymi. Na 3. zdjęciu moja pomału składana "podróbka".
Osobiście wymyśliłem wersję współczesną: jak wprowadzić na Saharze reformy neoliberalne, to piasku wprawdzie nie zabraknie, ale i tak opłacalny stanie się jego import z Chinankowalik pisze:W tamtych czasach to zwłaszcza problemy były. Jan Pietrzak twierdził: wprowadzić komunizm na Sacharę, to po tygodniu piasku zabraknie
No ale najpierw zważ jakie są wymagania dt kruszywa na podbudowy i zagęszczenia. Ten piasek pustynny to niestety nie ten materiał.marekb pisze:Proszę sobie nie żartować z zasobów piasku, rok albo 2 lata temu czytałem, że w związku z szybkim rozwojem obszarów zabieranych morzu (Emiraty arabskie, kraje dalekowschodniej Azji) już niedługo może zabraknąć piasku. Aby stworzyć sztuczną wyspę albo półwysep potrzeba tego piasku wielkie ilości a naturalne złoża powoli się wyczerpują. Może więc nie potrzeba socjalizmu do tego wiekopomnego dzieła.
Nie wiem jak teraz ale kiedyś do betonu importowali. Ten "ichni" nadaje się tylko do tynkowania.stdi pisze: piasek pustynny to niestety nie ten materiał.
Zakładając, że obie wersje(wykonałem drugą na czterech tranzystorach w okolicach 1964 roku) miały taką samą obudowę, możesz ty (lub ktokolwiek inny na świecie) podać wymiary płytki montażowe (szer/dł czyli wymiary wnętrza obudowy), zaparłem się, aby wykonać replikę, na starcie mam kilka zestawów oryginalnych elementów oprócz GD7/0,2 (tylko dwa), przełącznik zakresów dł/średnie jeden (ORYGINAŁ) i dwa potencjometry. Obudowy nie będzie.....