Zrobię to sam - 4 tranzystory

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

klik

Re: Zrobię to sam - 4 tranzystory

Post autor: klik »

Jeszcze pamiętam z PR 1:
Na szeleczkach ma majtaski koziołeczek Rududu.
A z majtasków w białe paski kozi ogon sterczy mu.
Jeśli taki dziwny stworek na swym łebku czapkę ma,
to na uszka ma otworek, a ma przecież uszka dwa. :D
salut
andre
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Koziołek Rududu a raczej piosenka o nim kojarzy mi się ze świętami Wielkanocnymi rocznik 50/60. O odpowiedniku dzisiejszej "Mody na sukces" czyli "Matysiakach" to już chyba było. Była też nadawana jakoś tak na przemian z "Podwieczorkiem przy mikrofonie" "Zgaduj - zgadula" a w niedzielne wieczory "Rewia piosenki" prowadzona przez KydRRRyńskiego.
electronique
4 posty
4 posty

Post autor: electronique »

Witam! +2 Schematy rosyjskie :idea:

VT1, VT2 - ГТ308, ГТ322, П401-П403, П416; VT3 - МП35-МП38; VT4, VT5 - МП39-МП42. ГТ, П, МП - Ge-tranzystory

("Г"= G; "П"=Р)

PS KT315, KT361 = Si-tranzystory (BC547,548, 2N2222, 2N3901, 2N3904 i in.) Si-Dioda KD503 - 1N4148
Załączniki
post-115756-1270560475,93_thumb.png
post-115756-1270560475,93_thumb.png (59.22 KiB) Przejrzano 1447 razy
2-V-2 Arxipov.png
meteor
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: meteor »

Witam

Na Allegro radyjko osiągnęło cenę 358zł chociaż na oko jest w gorszym stanie, niż to sprzed dziesięciu miesięcy za dwie dychy. Czyżby nasze forum miało taką moc sprawczą i posty o tym odbiorniku powodowały taki efekt? Aukcję obserwowałem od początku ale jakby przeczuwając sytuację nawet nie próbowałem licytować.

http://allegro.pl/radyjko-ze-skladnicy- ... 14062.html
krzyhoo
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: krzyhoo »

Na Allegro radyjko osiągnęło cenę 358zł chociaż na oko jest w gorszym stanie, niż to sprzed dziesięciu miesięcy za dwie dychy. Czyżby nasze forum miało taką moc sprawczą i posty o tym odbiorniku powodowały taki efekt?
To zalezy od pory roku i dnia. :D Swoja droga nie dziwie sie tej ceny. Jest to absolutny rarytas. To radyjko bylo do kupna w Skladnicy Harcerskiej jako kit do samodzielnego zlozenia. Byl to rok ok 1961/62. Wszystkie elementy byly krajowej produkcji, lacznie z tranzystorami. Rodzice kupili mi ten kit. Niestety nie bylem wtenczas w stanie poprawnie zlozyc te radyjko. Nigdy nie zagralo. Ale zapal do elektroniki pozostal na cale zycie. :)
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

meteor
125...249 postów
125...249 postów

No i jest kolejny rekord, radyjko częściowo niekompletne (brak anteny ferrytowej, dwóch tranzystorów) osiągnęło cenę
430 złotych. Myślę że drugie radio nie miało wpływu na wynik licytacji.

http://allegro.pl/dwa-stare-radyjka-i2940775412.html
meteor
125...249 postów
125...249 postów

Ciekawe czy padnie kolejny rekord, tym razem Zrobię to sam - 3 tranzystory.

http://allegro.pl/radio-tranzystorowe-i4252630980.html
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

To wtręt o zapamiętanych dawnych audycjach programu I: "Muzyka i aktualności", "Popołudnie z młodością", "Podwieczorek przy mikrofonie"... Przepraszam za rozbicie dialogu ale czytałem przed chwilą początek wątku...
_idu

Post autor: _idu »

Powrócę do kwestii czy AM umrze.....

Generalnie radio w bezpośredniej emisji AM, FM, DRM, DAB czy DVB padnie. Padnie i już. Obecnie nie opłaca się emitować z siatki nadajników na ograniczonym terytorium. Internet mobilny zwłaszcza LTE daje nową możliwość - radio bez granic. Otóż będąc np. w UK możesz sobie posłuchać lokalnego radyjka z podkarpacia. Mały lokalny nadawca nie wynajmie strumienia na satelicie, nie uruchomi dużej mocy nadajnika AM. Zjedzą go koszty. również radiofonia krótkofalowa jest na zatracenie. Ba pozornie zacofane kraje postkolonialne mają jedne z najnowocześniejszych sieci mobilnej telekomunikacji - z musu. ile potrzeba pasma dla radia? 128kbit/s z kodekiem AAC? Coż to znaczy przy paśmie 300Mbit/s w pełnej wersji LTE. Strumieniowanie w internet nie jest już drogim luksusem. Jest tańsze od sieci nadajników naziemnych.

Teraz telewizja. Najpierw wezmę pod lupę płatne telewizje. W zasadzie to można już mówić o ich zmierzchu. Czemu? Kiedyś szumne usługi jak PPV czy późniejsze VOD to niestety obecnie sa w lepszej wersji w internecie. Nadawcy w Polsce jak Polsat i ITI jeszcze próbują doić bazując na tym że spora cześć nie wie np. co to jest Netflix. bo gdyby wiedzieli to nie tylko NC minus czy syfrowy polshit ale tez i kablowi naciągacze mieliby peł no w gaciach.

Ludzie maja dosyć reklma, propagandy w radiu, chcą tematycznego sewisu muzycznego. W necie skolko ugodno.

Na razie telewizja ma jeszcze kilka lat powolnej śmierci przed sobą, ale młodzież już nie chce tej archaicznej telewizji. Słusznie.

Powiedzmy sobie szczerze nie ma żadnego uzasadnienia dla utrzymywania kosztownych nadajników AM (DRM upadł....), Cyfrowe radio jest postrzegano jako wróg przez nadawców - bo za silna konkurencja może być. Owszem ale za chwilę blokowanie cyfryzacji radia bezie pozbawiowne sensu - taniej będzie radia słuchać ze smartfona przez internet. Bez ograniczenia zasięgiem nadajnika.

Zresztą i tak się dziwie ze nadal trwa ten skansen - klasyczne radio.
_idu

Post autor: _idu »

Waldemar D. pisze:To wtręt o zapamiętanych dawnych audycjach programu I: "Muzyka i aktualności", "Popołudnie z młodością", "Podwieczorek przy mikrofonie"... Przepraszam za rozbicie dialogu ale czytałem przed chwilą początek wątku...
Jedynka powiadasz panie.....
No cóż niezmienne hiciory to Sygnały dnia, Cztery pory roku latem zastępowane przez Lato z radiem. W południe po hejnale pasmo z wiadomościami i komentarzami - Z kraju i ze świata OIDP.
Do tego wieczorny blok wiadomości sportowych i muzyki - czyli Przy muzyce o sporcie OIDP. Przed stanem wojennym o 17:45 zagościł Radiokurier z prezenterami i muzyka bardziej kojarzoną z Trójką. Wtedy radio z UKF'u przełączałem na długie....

Ja najbardziej tęsknie za ramówki Trójki z lat 70-tych. Może sentymentalny już jestem...

Niedziela - przed południem Szkółka niedzielna (z muzyką), nieśmiertelne "Pod dachami Paryża". Około 15 była audycja Romana Waszko. Popołudnie 17:00 dwugodzinne Zapraszamy do trójki (coś innego niż to co jest obecnie. Oczywiście rano o 9 - 60 minut na godzinę (wcześniej podobny blok pod inna nazwą...)

W tygodniu:
Muzyczna poczta UKF od 17:15 do 17:45. W środy Kaczkowski. 13:05 - 14:00 - Powtórka z rozrywki. Od 14:05 do 15:00 muzyka poważna. 20:05 - 20:40 - audycje autorskie - czwartek Minimax Kaczkowskego, poniedziałek elektroniczna muzyka Kordowicza, we wtorki to OIDP Witold Pograniczny... W południe w tonacji Trójki - od 12:05 do 13:00. W środy Kaczkowski.
Poranny blok od 6:00 do 9:00, oraz wieczorny od 23:00 do 02:00 - ten wieczorny raz w miesiącu wyczekiwana audycja Kaczkowskiego (pozycja obowiązkowa).
Po 22-giej Teatrzyk zielone oko w soboty było wtedy Studio 202 (Waligórski i reszta...). Ponadto inne żelazne pozycje jak Trzy kwadranse jazzu, bielszy odcień bluesa.
PRzed stanem wojennymi nie było Listy przebojów - bo nie było Niedźwieckiego w trójce, jedynie pojawił na antenie jedynki przed stanem wojennym.
Trójka miała wtedy zupełnie inny potencjał.

Nawet lala 80-te -inna ramówka. Sporo zmian ale tez sporo zostało tego co dobre z dekady Gierka. Pamięta ktoś "Nie tylko dla orłów"? Szczególnie te pierwsze audycje? albo podobna w klimacie Lista przebojów dla odlboyów.

Lista przebojów Nieżwiedzkiego początkowo jazda obowiązkowa szybko się przejadła, ważniejszą była dla mnie audycja Manna w soboty rano

Patrząc na to co jest obecnie. Żenua. Ba nawet RMF przed sprzedażą miał świetne pozycje w ramówce np. Technikum Mechanizacji Muzyki. Co z dawnego nieco kultowego RMF zostało poza nazwą? Nic.

Obecnie stacje są nijakie, bez wyrazu. Trójka zeszła na psy - brakuje już tylko disco-polo na antenie. nieliczne wartościowe pozycje b. póżno w nocy, albo około 9 tej rano w niedzielę - bo słuchalność najważniejsza a te zapewnia nijaka sieczka.
meteor
125...249 postów
125...249 postów

Ostatnio nabyłem za stówę pierwszą wersje odbiornika "Zrobię To sam " Obudowa do naprawy, bo ktoś zrobił dziurę w obudowie. Radyjko odbiera bardzo słabo, myślę że powodem jest wzmacniacz m.cz. a konkretnie stopień na TG5. Napięcie na kolektorze t 2 wynosi 0,36V przy zasilaniu 2,6V. Po wylutowaniu rezystora 33k wzrasta do 0,42V . Układ banalnie prosty a stwarza problemy, oczywiście zmieniałem tranzystor, ale napięcia na kolektorze podobne. Może któryś z Kolegów ma pomysł co dalej z tym robić.
Załączniki
2015-11-01 17;51;32.JPG
IMG_8969.JPG
IMG_8970.JPG
IMG_8971.JPG
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

A jak C9 wylutujesz? Którędyś musi prąd uciekać.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

A czy R6 na pewno jest sprawny? Upływność lub zwarcie kondensatora C9 spowodowałaby zmianę punktu pracy tranzystora T3 - znacząco wzrósłby prąd płynący przez głośnik, co łatwo dałoby się zauważyć, gdyż przy włączaniu zasilania występowałby trzask w głośniku i być może widoczne już na oko wychylenie membrany. Z kolei upływność lub zwarcie C8 skutkowałaby wzrostem napięcia na kolektorze T2 (wówczas na to napięcie miałoby wpływ ustawienie potencjometru R4).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
meteor
125...249 postów
125...249 postów

Wszystkie rezystory sprawne również R6, kondensatory C8 i C9 upływność niewielką mają ale w granicach normy , na próbę jednak odlutowałem je i też nic się nie zmieniło.
ODPOWIEDZ