Waldemar D. pisze:To wtręt o zapamiętanych dawnych audycjach programu I: "Muzyka i aktualności", "Popołudnie z młodością", "Podwieczorek przy mikrofonie"... Przepraszam za rozbicie dialogu ale czytałem przed chwilą początek wątku...
Jedynka powiadasz panie.....
No cóż niezmienne hiciory to Sygnały dnia, Cztery pory roku latem zastępowane przez Lato z radiem. W południe po hejnale pasmo z wiadomościami i komentarzami - Z kraju i ze świata OIDP.
Do tego wieczorny blok wiadomości sportowych i muzyki - czyli Przy muzyce o sporcie OIDP. Przed stanem wojennym o 17:45 zagościł Radiokurier z prezenterami i muzyka bardziej kojarzoną z Trójką. Wtedy radio z UKF'u przełączałem na długie....
Ja najbardziej tęsknie za ramówki Trójki z lat 70-tych. Może sentymentalny już jestem...
Niedziela - przed południem Szkółka niedzielna (z muzyką), nieśmiertelne "Pod dachami Paryża". Około 15 była audycja Romana Waszko. Popołudnie 17:00 dwugodzinne Zapraszamy do trójki (coś innego niż to co jest obecnie. Oczywiście rano o 9 - 60 minut na godzinę (wcześniej podobny blok pod inna nazwą...)
W tygodniu:
Muzyczna poczta UKF od 17:15 do 17:45. W środy Kaczkowski. 13:05 - 14:00 - Powtórka z rozrywki. Od 14:05 do 15:00 muzyka poważna. 20:05 - 20:40 - audycje autorskie - czwartek Minimax Kaczkowskego, poniedziałek elektroniczna muzyka Kordowicza, we wtorki to OIDP Witold Pograniczny... W południe w tonacji Trójki - od 12:05 do 13:00. W środy Kaczkowski.
Poranny blok od 6:00 do 9:00, oraz wieczorny od 23:00 do 02:00 - ten wieczorny raz w miesiącu wyczekiwana audycja Kaczkowskiego (pozycja obowiązkowa).
Po 22-giej Teatrzyk zielone oko w soboty było wtedy Studio 202 (Waligórski i reszta...). Ponadto inne żelazne pozycje jak Trzy kwadranse jazzu, bielszy odcień bluesa.
PRzed stanem wojennymi nie było Listy przebojów - bo nie było Niedźwieckiego w trójce, jedynie pojawił na antenie jedynki przed stanem wojennym.
Trójka miała wtedy zupełnie inny potencjał.
Nawet lala 80-te -inna ramówka. Sporo zmian ale tez sporo zostało tego co dobre z dekady Gierka. Pamięta ktoś "Nie tylko dla orłów"? Szczególnie te pierwsze audycje? albo podobna w klimacie Lista przebojów dla odlboyów.
Lista przebojów Nieżwiedzkiego początkowo jazda obowiązkowa szybko się przejadła, ważniejszą była dla mnie audycja Manna w soboty rano
Patrząc na to co jest obecnie. Żenua. Ba nawet RMF przed sprzedażą miał świetne pozycje w ramówce np. Technikum Mechanizacji Muzyki. Co z dawnego nieco kultowego RMF zostało poza nazwą? Nic.
Obecnie stacje są nijakie, bez wyrazu. Trójka zeszła na psy - brakuje już tylko disco-polo na antenie. nieliczne wartościowe pozycje b. póżno w nocy, albo około 9 tej rano w niedzielę - bo słuchalność najważniejsza a te zapewnia nijaka sieczka.