Do amatorów "RUBOLI"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Re: Do amatorów "RUBOLI"
Witam słyszałem że w rubinach 707 lampa GP5 siała promieniowaniem bo jej katoda coś zawierała.
Czy to prawda i jeśli tak to co to jest na katodzie?
Czy to prawda i jeśli tak to co to jest na katodzie?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Lampa ta była źródłem promieniowania rentgenowskiego z powodu wysokiego napięcia anody wynoszącego 23,5kV. W celu ograniczenia promieniowania stosowano ołowiane osłony.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 6250...9374 posty
Gdzie, konkretnie w tym telewizorze??????....albo dowolnym innym.AZ12 pisze: W celu ograniczenia promieniowania stosowano ołowiane osłony.
-
- 375...499 postów
Trioda ta pracowała w układzie równoległego stabilizatora wysokiego napięcia - po prostu "przywierała" je jak było za wysokie, stąd emisja promieni rentgenowskich. Nie słyszałem, jakoby jej katoda zawierała niby coś szczególnego.
Coś jest na rzeczy. Parę dni temu natknąłem się na informację o sporej emisji promieniowania z przewoltowanej 2C2S, tylko jak na złość nie mogę teraz tej strony odnaleźć.
Niekoniecznie znaczy to jednak że przy normalnych warunkach pracy w telewizorze coś takiego miało miejsce.
Niekoniecznie znaczy to jednak że przy normalnych warunkach pracy w telewizorze coś takiego miało miejsce.
_
-
- 75...99 postów
To wiadomo że gdy poda się wysokie napięcie na diodę WN to zacznie ona siać miękin rentgenem. Chodziło mi raczej o samą katodę bo wiem że niektóre lampy mają np: katody torowane i wykazują pewną aktywność.
-
- 3125...6249 postów
Coś tam musiało promieniować,po paru latach rozsypywały się w proszek plastykowe "kapy" na tych lampach.Wyglądało to tak jak plaster chałwy który po dotknięciu rozsypuje się jakby na wzór linii pola magnetycznego.
- jdubowski
- moderator
Do tego efektu ozon w zupełności wystarcza...TELEWIZOREK52 pisze:Coś tam musiało promieniować,po paru latach rozsypywały się w proszek plastykowe "kapy" na tych lampach.Wyglądało to tak jak plaster chałwy który po dotknięciu rozsypuje się jakby na wzór linii pola magnetycznego.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Albo ultrafiolet.jdubowski pisze:Do tego efektu ozon w zupełności wystarcza...
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 3125...6249 postów
Jeżeli ozon lub ultrafiolet,to skąd kształt linii pola magnetycznego?
Może to jakieś włókna struktury tworzywa?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 6250...9374 posty
Sprzedający ma naprawdę spory zestaw ,,kolorów'' wschodnich, dobrze pilnowanych , zdjęcie ,,strażnika'' w lewym górnym rogu zdjęcia http://allegro.pl/telewizor-elektron-70 ... 25232.html
-
- 3125...6249 postów
Dobry zamiast wibratora do ubijania kostki brukowej.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Tor występuje także w lampach... gazowych, np. takich do nakręcania na butlę. Siatka żarowa wykonana jest z dwutlenku toru z niewielką domieszką dwutlenku cezu. Jednak Th-232 jest jednym z najtrwalszych pierwiastków promieniotwórczych, tak że jego promieniowanie szczególnie groźnie nie jest. Osłony lampy GP5 zabezpieczały przed promieniowaniem rentgenowskim, bowiem w tej lampie występowało wysokie napięcie a w przeciwieństwie do kineskopu jej szklany balon był bardzo cienki (jak w innych tej wielkości lampach) i nie pochłaniał go tak skutecznie jak gruba szyba czołowa kineskopu, zawierająca znaczną domieszkę ołowiu.trzaska456 pisze:niektóre lampy mają np: katody torowane i wykazują pewną aktywność.
Kolejny wypadek z odbiornikiem nowszej generacji niż "Rubin": http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,1340 ... caid=1c503