Nie zbieram odbiorników TV i nie mam żadnej Wisły.
Wisła
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- kubafant
- 2500...3124 posty
Re: Wisła
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Mam 2 Wisły (właściwie 1,5) jedna cała i jedna bez obudowy.OTLamp pisze: ↑czw, 2 lutego 2023, 18:47
Czy to wynik własnych obserwacji? Z ilu modeli? Pytam
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Właściciel nie był jak janiszewski, który musi co chwila jeździć od jednego końca skali do drugiego, analogicznie jak jemu podobny skacze w kółko pilotem po kanałach telewizora.
Ale aktualnie nie mam dostępu do nich, będe szukać kogoś do transportu.
Co do tego że obudowa w "A" była ciemniejsza a w "B" jaśniejsza to miałem pewność ale jak ty wspomniałeś o 3

Kilka widziałem, na aukcjach z kilkadziesiąt, zawsze udawało mi się rozpoznać Wisły "A" od "B" po obudowie, dopiero później po lampie G807.
Może ten trzeci to ten sam jaśniejszy odcień i niewiele się różni?
Może ten sam rodzaj forniru tylko inna partia, tego nie wiem.
Teraz licze na twoją dokumentacje i szczegółowe zdjęcia.
-
- 6250...9374 posty
Samorobny dodany przełącznik kanałów, w sumie po co bo w czasach Wisły był tylko jeden program. Ale może sprawa jest prosta, w Warszawie program TV nadawany był wtedy (lata50-60) na kanale drugim, Wisła strojona płynie (i oczywiście brak przełącznika kanałów) na kanały 1-3 więc w innych rejonach Polski mógł być problem z odbiorem na ,,wyższych'' kanałach nawet tego jednego programu.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Nabytek fajny
Sam bym taki TV chciał... Generalnie jakiś lampowy do kolekcji by się przydał, bo nie mam.
Szkoda tylko, że Wisełka w kiepskim stanie
Pozdrawiam,
A.

Szkoda tylko, że Wisełka w kiepskim stanie

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 3125...6249 postów
Gratuluję.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Gratuluję fajnego telewizora
Masz "Wisła B" czyli lampy polskie, EL81 zamiast G-807.
Jednak "Wisła A" jest rzadsza, to rosyjski telewizor "Avantgard", to była licencja od "Wielkiego Brata".
Z Wisłami jest problem z kineskopami, jednym z potencjalnych "dawców" wyrzutni , jest kilka lamp oscyloskopowych radarowych produkcji rosyjskiej....niestety nie idzie zastąpić lamp 1:1, tylko wyrzutnię wymienić(tamte lampy mają długą poświatę i pomarańczowy kolor świecenia luminoforu)
Gratuluję fajnego telewizora

Masz "Wisła B" czyli lampy polskie, EL81 zamiast G-807.
Jednak "Wisła A" jest rzadsza, to rosyjski telewizor "Avantgard", to była licencja od "Wielkiego Brata".
Z Wisłami jest problem z kineskopami, jednym z potencjalnych "dawców" wyrzutni , jest kilka lamp oscyloskopowych radarowych produkcji rosyjskiej....niestety nie idzie zastąpić lamp 1:1, tylko wyrzutnię wymienić(tamte lampy mają długą poświatę i pomarańczowy kolor świecenia luminoforu)
A ten akurat ezemplarz ma wszystkie elektrolity ruskieSzrot majster pisze: ↑pt, 16 lutego 2024, 19:26 Masz "Wisła B" czyli lampy polskie, EL81 zamiast G-807.

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Prawdopodobnie dlatego że w tamtych czasach polski przemysł elektroniczny nie nadążał z produkcją kondensatorów elektrolitycznych o większej pojemności dla odbiorników telewizyjnych, produkowane były elementy dla odbiorników radiowych. Sprowadzano je z NRD, Czechosłowacji, Węgier i ZSRR.
Ratujmy stare tranzystory!
- salicjonał
- 1250...1874 posty
A ja bym sugerował zostawić tę głowicę. To też historia.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 3125...6249 postów
Spróbuję poszukać.Może jeszcze mam EL81,gdyby
była potrzebna.
Pozdrawiam Kolegów,życzę pomyślnego uruchomienia.
Jacek"b/t"
była potrzebna.
Pozdrawiam Kolegów,życzę pomyślnego uruchomienia.
Jacek"b/t"