Ech... Jak Zibi więcej na ten temat w sieci nie znalazł, to wszystko jasne
Więcej na ten temat w sieci nie ma
Ale coś mi się kojarzy, że w dodatku do jakiejś książki widziałem tabelę tranzystorów ASY i tam mogą być...
Jutro poszperam... Przy okazji odkurzę trochę biblioteczkę
Tak się już do internetu przyzwyczaiłem, że całkiem zapomniałem, że mam książki jakieś
Czesc
Dodatkowe dane: Veb=12V, Ft=500KHz, Cob=50pf, Hfe=90/150 przy 100mA. Zaminnik europejski=AC128, zamiennik amerykanski=2N2706.
Dane wg Towers' International.
Jesli z pomiarow beta wyszla 4 czy 5, to znaczy, ze zle byl zrobiony pomiar. Pierwszy raz slysze, aby tranzystor klasy TG53, mial bete 4.
Pozdrowiena
k4be pisze:Dla tych germanowych tranzystorów norma to jakieś 10, rzadko zdarzały się przekraczające 50.
Byly bardzo dobre tranzystory germanowe o oznaczeniu ACY 32, 33 . Osobiście mierzylem takie ktorych h21 wynosił ponad 400. Stosowane były m. in. w sprzęcie produkowanym przez "Fonię". W opisie produktów mieli napisane " wykonany na tranzystorach bezszumnych"
ASY .... to tranzystory przełaczające -jedynym ich zadaniem było mieć mały czas narastania impulsu i w miarę
dobry wygląd impulsu -bez ciągnięcia ogona .Pewnie do pamięci ferrytowych .
Tranzystory te nie mogą być mierzalne dzisiejszymi testerami bo faktycznie przy prądzie uplywu /normalnego dla nich/
rzędu 100uA -ALBO WIĘCEJ - testery dają im wzmocnienie cztery albo coś około .
Ich prawda wyjdzie na jaw jak jak się im stworzy wymagane polaryzacje i zasilanie ....Ale to już historia .
Do generatorków ,wzmacniaczy -raczej coś z AC...., OC ....- lub ros. MP ...jest ich jeszcze dużo.
staszeks pisze:
opis rubryk tabelki już kiedyś zamieszczałem,ale jeżeli będzie potrzeny....
Byłbym bardzo wdzięczy bo nie mogę znaleźć
KaW pisze:ASY .... to tranzystory przełaczające -jedynym ich zadaniem było mieć mały czas narastania impulsu i w miarę
dobry wygląd impulsu -bez ciągnięcia ogona .Pewnie do pamięci ferrytowych .
Tranzystory te nie mogą być mierzalne dzisiejszymi testerami bo faktycznie przy prądzie uplywu /normalnego dla nich/
rzędu 100uA -ALBO WIĘCEJ - testery dają im wzmocnienie cztery albo coś około .
Ich prawda wyjdzie na jaw jak jak się im stworzy wymagane polaryzacje i zasilanie ....Ale to już historia .
Do generatorków ,wzmacniaczy -raczej coś z AC...., OC ....- lub ros. MP ...jest ich jeszcze dużo.
Dzięki Owszem, te tranzystory były do jakiejś automatyki cyfrowej...
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità