Szerokopasmowy odbiornik

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Szerokopasmowy odbiornik

Post autor: MarekSCO »

Dzisiaj znowu "pobuszowałem" po stronach miłośników radioastronomii, żeby się trochę dokształcić w zakresie redioobserwacji słońca :)
Jeśli chodzi o strony schludne, ( a wędrowałem też po niechlujnych ) najpierw "zaliczyłem" krajowy portal miłośników radioastronomii:
http://www.ara.one.pl/page/modules/news ... storyid=26
Jakież było moje "zdziwienie", kiedy zobaczyłem "przedruk" z książki Krzysztofa Dąbrowskiego ;)
Zaczynam się zastanawiać, czy może nie za szybko "odsądziliśmy go od czci i wiary" ;)
Po głębszym przestudiowaniu treści na w/w portalu doszedłem do wniosku, że
informacji na temat radioastronomii w amatorskim wydaniu, jest naprawdę niewiele...
Przynajmniej tej w języku polskim :)
Z ciekawostek, to natknąłem się na artykuł Longina Gładyszewskiego,
http://www.ara.one.pl/page/modules/news ... storyid=46
gdzie spotkałem krótką wzmiankę o wykorzystaniu lamp w interferometrze:
(...)
Połączone są między sobą kablem koncentrycznym dając jeden ważny, wspólny punkt za pomocą trójnika typu BNC. Potem już pojedynczy kabel łączy anteny z czułym odbiornikiem (dawniej lampowy z I-szą lampą z tzw. „złotej serii” typu E88CC ( niskoszumowa ). Obecnie pracuje tranzystorowy mikrowoltomierz selektywny firmy INCO ( Wrocław ) typu WMS-4. Parametry: częstośc oczywiście 220 MHz, pasmo 120 kHz, na wyjściu do rejestratora dodatkowy obwód całkujący RC o stałej czasowej 2 sek. Potem rejestrator, zwykle pracuje przy czułości 50 mV na całą skalę, czasami przełączany (przy tzw. Słońcu aktywnym) na czułość mniejszą, np. 100mV lub nawet 200 mV. Prędkość taśmy 12 cm/godz. Odbiornik pracuje bez wyłączania, natomiast rejestrator włącza się automatycznie poprzez sterowanie zegarem kwarcowym o godz. 7:00 UT a wyłącza się o 14:30 UT
Znudzony trochę tym "studiowaniem" schludnych treści...
Spróbowałem ostrożnie czepić się tych niechlujnych...
Na początek poszedł rysunek Jiżego Polivki, który z drżącym sercem ( w obawie o odczucia estetyczne kolegów ) pozwalam sobie tutaj zamieścić...
Przy okazji postanowiłem, w ramach przyszłych doświadczeń z generatorami szumu, zbudować sobie mały radiointerferometr... Do którego na wiosnę może postawię anteny :)
Zastanawiałem się też nad tym, co napisałeś odnośnie niechlujnych konstrukcji...
KENARF pisze:Ja widziałem juz konstrukcje nawet działajace ale wygladajace strasznie śmietnikowo i praktycznie nie do
powielenia z powodu tak niechlujnej dokumentacji. Szkoda czasu na gadanie o tym.
Postanowiłem tym razem zgodzić się z tą z Twoich opinii :)
Dla mnie klasycznym przykładem takiej konstrukcji jest coś, czego fotografię też pozwoliłem sobie zamieścić... Trochę dlatego, że ma to ścisły związek z radioastronomią ;)
Ciekawe jest nie tylko to, że urządzenie "nawet działało"...
Mnie osobiście interesuje jakim budżetem dysponowali twórcy tego cudaka ( w odniesieniu do
całkowitych kosztów realizacji projektu "Diana" ) ;)
Zastanawiam się nawet, czy oni w ogóle dysponowali jakimś budżetem ;)
No ale wiadomo... Pepiki to straszne niechluje... Kudy im do naszej wysokiej kultury ;)
Pozdrawiam
Załączniki
polivka.jpg
1981a.jpg
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Korzystając z uroków urlopu, kontynuowałem dzisiaj zgłębianie tajników radioastronomii...
Utwierdziłem się też w przekonaniu, że celowe będzie skonstruowanie jakiegoś odbiornika radioastronomicznego w celach dydaktycznych...
Żebym mógł sobie pozyskiwaną wiedzę jakoś "zakotwiczyć" w praktyce ;)
No, a jak odbiornik, to... Przede wszystkim należy zacząć od anteny ;)
I tu "narodziły się" w mojej głowie dwie "rozwojowe" koncepcje :twisted:
1. Zbudować radiointerferometr pracujący na 127 MHz ( słońce ) i skopiować anteny stosowane w toruńskim obserwatorium...
Ot choćby po to, żeby ewentualne własne "pomiary" porównywać sobie potem z tymi publikowanymi przez obserwatorium :)

2. Zacząć rzecz z większym "rozmachem" ;) i postawić przed chałupą większą antenę sferyczną (paraboliczną)... Ot taki mały domowy "radioteleskop" ;)

Po krótkim namyśle postanowiłem zacząć od przeanalizowania możliwości zrealizowania tej drugiej koncepcji ;)
Zgodę żony na tak "poważny" eksperyment pozyskałem dość łatwo :)
( Musiałem tylko obiecać, że przy okazji prac nad anteną wykonam też gustowną altankę ;) )
Ale, kiedy dokonałem zgrubnej kalkulacji kosztów...
Okazało się, że na żaden poważny projekt radioteleskopu mnie nie stać :cry:
Zwłaszcza, że logicznym następstwem skonstruowania takiej anteny, były by...
Poważniejsze obserwacje "na wodorowej"... A skonstruowanie stosownej aparatury też pochłonie nieco środków :(
Nie należę jednak do ludzi, którzy tak łatwo się poddają...
Przypomniałem sobie o istnieniu anten sferycznych o stosunkowo prostej konstrukcji...
Mam tu na myśli tzw "naprężane talerze"...
Znalazłem w sieci ciekawy artykuł na temat takich konstrukcji:
http://www.zssokolow.edu.pl/kusko/std.pdf
Zapraszam kolegów do lektury :)
Pozdrawiam
Załączniki
Wynalazcy koła ;)
Wynalazcy koła ;)
std1.jpg
std2.jpg
Pozdrawiam
KENARF
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: KENARF »

Marko Drogi!
Mam poslizg w odpowiadaniu bo najpierw mi umierał na moich rekach mój najukochańszy pies, a później TPSA wyłaczyła mi dostep do sieci poniewaz podziekowałem jej za "super" usługi i zawarłem umowe z innym dostawcą wiec nie popuscili mi ani godziny dłuzej i pół minuty po północy z 31/1 wyłaczyli. Niech ida do wszystkich diabłów ........!

Wobec tego zwolnij pisanie a ja najpierw odpowiadam na poprzedni Twój wywód, a później ustosunkuje sie do tego nowego co juz zamieściłeś. czas zwolnienia wykorzystaj na dalesze przeszukiwanie tematu bo to wzbogaca, a ja postaram sie wyjść na prostą z zaległosciami
No wiec tak:

Marku cieszy mnie ta nasza rozmowa, ale jednocześnie martwi, ze innni którzy mogliby cos tu dodac konkretnego milczą i tylko kibicują.
Mam nadzieje, ze jednak zaczną sie pojawiać konkretne propozycje.
Co do wypowiedzi że przeceniłem twoją inteligencję to jesteś w błedzie, a potwierdzeniem tej tezy jest to co dalej zrobiłeś czyli twoje wejście na strone Centrun Astronomii UMK w Toruniu w celu zaznajomienia sie z tematyka radiointerferometru jaki tam zbudowano idziała od ponad 30 lat.
Odbiornik rzeczywiscie jest wart przeanalizowania i nawet powielenia.
Przy tak dość prostej konstrukcji takie urządzenie naukowo-pomiarowe jest bardzo skuteczne .
Dla mnie ma on jednak bardzo popularną i jednocześnie przykrą wadę, a mianowicie tę, że tylko z pozoru jest dobrze opisany konstrukcyjnie, a jak zaczniesz sie zagłębiać w szczegóły to zaczynaja sie tzw. "schody pod górkę" utrudniajace swobodne powielenie konstrukcji. Układ jako taki naprawdę jest interesujacy i wart powielenia. Tym bardziej ze ostatnio został unowocześniony.
Jednak w tym stanie w jakim jest zamieszczony nie podjąłem się jego wykonania i mówie to z żalem.
W odbiorniku zastosowano bardzo stare polferowskie filtry, które 30 lat temu były do zdobycia, ale nie dziasiaj. Trzeba by je zastapic czyms innym co jednak wiąże sie z poswieceniem tej czynnosci wyjatkowo duzo czasu aby dobór był własciwy, a taki byc musi bezwzglednie! Tu jednak konieczne jest moje wyjasnienie tej kwestii, bo pamiętajmy, ze nie jest to odbiornik do odbioru stacji radiowych tylko odbiornik pomiarowy !!! .A jesli tak to wymagania bedą wyjatkowo wysokie a jakość wykonania musi byc na najwyższym poziomie. Wobec tego dość łatwe bedzie wykonanie jego przez profesjonalistów i jednak bardzo trudne przez amatorów nie poisadających odbrego zaplecza warsztatowo pomiarowego.

Kiedy ja dostaje do ręki taką dokumentację to naprawdę nie interesuje mnie robienie doktoratu z tego co autor miał na myśli pisząc przykładowo, ze w układzie jest zastosowana przykładowo jakaś cewka L(x) czy tranzystor powiedzmy T(y), bo tak naprawdę istotne jest ile ta cweka ma zwojów, jakim drutem nawinięta na jakim rdzeniu itd, a z wartości tranzystora ważne jest jaki ma on poziom szumów własnych, częstotliwość graniczną itd. Dotyczy to kazdej tak opublikowanej konstrukcji bez wzgledu na to kto jest autorem.
Żadnych skrótów!
Paniał o co mi chodzi?
Jeśli ja sam coś projektuję i przeznaczam to coś do publikacji, to bezwzglednie podaję wszystkie szczegóły konstrukcyjne potrzebne do szybkiego powielenia układu przez chętnych i wtedy są to kompletne schematy, dokładne opisy wykonawcze elementów i montazowe całosci oraz , wszelkie wyniki pomiarów i co cholernie ważne rysunki płytek drukowanych.
W ten sposób mam pewność, że powielenie urzadzenia stanie się mozliwe przez każdego zainteresowanego, będzie ono działało od tzw pierwszego kopa, a ja oszczędzę swój czas wymagany na odpisywanie ludziom na zapytania jesli cos nie działa.
Gdyby wiec ta konstrukcja z CA była tak opisana jak chcę, to napewno bym ją juz dawno powielił, a tak jak jest to nie ryzykuje , bo moze sie okazać ze wiele elementów układu trzeba sobie przeliczyc czy przekonstruować co jest strata czasu a wprowadzone zmiany nie dadzą takiego efektu jaki daje układ oryginalny. Wydzwanianie czy pisanie do autora przy kazdej wątpliwości to też strata czasu i jego i moja wiec, aby to wykonać musi byc oryginalna i pełna dokumentacja.
Publikacja odbiornika taka jaka jest słuzy głownie celom informacyjnym o tym , że on istnieje i jak działa.

Mam tu jeszcze jedną jakby uwagę. Ponieważ rozmawiamy na forum tzw lampowym to chyba by wypadało aby taki radiointerferometr zaprojektować tu na lampach i mówiąc szczerze o to mi chodziło. Z odbiornika Toruńskiego wykorzystać głównie ideę i załozenia techniczne.
Przyjmujac częstotliwość pracy układu w przedziale ok 127 od 220MHz
nie powinno to byc dla samych lamp trudnością i jest chyba wykonalne. Ja jednak za zrobienie takiego projektu sie nie biorę bo zważywszy to, że moje doswiadczenie praktyczne z lampami jest raczej słabe to całość by pewnie trwała bardzo długo i nie koniecznie uwieńczona sukcesem.
Wiem, ze tu w Forum uczestniczą ludzie naprawdę oblatani w tematyce lampowej dla których opracowanie takiego odbiornika bedzie raczej drobnostką, a czy to zrobią bedzie zalezało wyłacznie od nich samych. Bardzo bym chciał aby taka konstrukcja powstała do wykorzystania dydaktycznego i ew dalszych eksperymentów. Później mozna pomysleć o odbiornikach bardziej rozbudowanych do słuchania radioźródeł z głębokiego kosmosu czyli zbudować radioteleskop.Trzeba jednak zacząć od czegoś prostego jak właśnie taki odbiornik radiowy na Śłońce

Na koniec jeszcze pozostaje odpowiedź na pytania jakie postawiłeś a dotyczace anteny, cytuję: " Po co w interferometrze dwie anteny ? Nie wystarczyła by jedna ?"
Odpowiedź na nie wcale nie jest taka prosta i krótka bo temat jest rozległy i tak naprawdę to dyskusja nad nim to odrebny temat z matematycznymi wyliczeniami i takimi tam innymi rzeczami.
Dla tego odpowiekm krótko, wrecz lakonicznie. To, ze daje sie dwie anteny jest miedzy innymi związane z samą rozdzielczościa układu i eliminacja sygnałów nie porządanych czyli wydzielaniem sygnałów pochodzących od xródła a eliminaja sygnałów smietnikowych tak je nazwijmy. Przykładowo jesli wiazka jednej anteny zmieśći w sobie zobaczy 1000 tarcz słoecznych to dwie anteny odpowiednio oddalone od siebia dadzą obraz tylko np 1/4 tarczy czyli układ widzi mniejszy obszar ale dokładniej.
W naszych założeniach przyjmijmy od początku, ze układ ma dwie anteny i bez znaczenia jest to czy sa one typu: UDO-YAGI czy PARABOLA, bo to tylko zalezne jest od częstotliwosci pracy radiointerferometru. Wybieramy wiec jakby z urzedu dipolową lub YAGI ze wzgledu na pasmo 127-220MHz i dopracowujemy reszte elektroniki odbiornika do tego zestawu anten.

Co do wierszy to poezją sie nigdy nie interesowałem, ale w tym co napisałeś cos jest!

I to by było na tyle dzisiaj.
KENARF
50...74 posty
50...74 posty

W miedzyczasie mam pytanie czy jest tu ktoś kto ma rozpisane wyprowadzenia głowicy TV produkcji ZSRR o symbolu CK-B-1 co czyta sie po polsku SK-W-1 a głowica pracowała jeśli sie nie mylę w super odbiorniku RUBIN 202.
Mam taka nowiuteńka jak dziewica ale nie moge znaleźć opisu wyprowadzeń, a jest ich na spodzie puszki 10 szt w 1 rzędzie przy czym pierwsze trzy z lewej strony to tzw samce dalej są trzy samice i dalej cztery samce. Głowica leżąc na stole ma po lewej stronie gniazdo p.cz, a pozostałe wyprowadzenia są w dytosunku od niego prostopadłe.
Przepraszam za ten seks w opoisie ale tak mi jakos wyszło.
Bardzo pilnie potrzebuje te opisy
pozdrawiam
KENARF
50...74 posty
50...74 posty

Tak w uzupełnieniu poprzedniego postu (Szerokopasmowy odbiornik) zwracam uwage na gabaryty samej anteny i mówie tu o antenie interferometru z Torunia. Antena ta jest oczywiście doskonała ( znam ja osobiście) ale przy częstotliwości 127MHz długość fali jest 2,36m co daje nam kwadrat o takich samych bokach. Jak kto mieszka we własnym domku z ogródkiem to oczywiscie stawia takie dwie i działa. Gorzej jak amator tego mieszka w blokowisku bo tu ten wymiar nie przejdzie. Dla tego trzeba chyba pomysleć o takich częśtotliwościcha jak 400MHz lub wyżej bo wtedy wymiar anteny bedzie mniejszy i tu mozna dać konstrukcje YAGI co czyni ją mniej widoczną dla złodziei i przygłupów z osiedlowych administracji.
O parabolach pogadamy zawtra !
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: KENARF :)
Bardzo mnie cieszy, że się wreszcie "obudziłeś" :)
Oczywiście dostosuję się do prośby i poczekam na kolejny Twój post, zanim coś nowego napiszę :)
Nadal staram się dokształcić w dziedzinie radioastronomii, a żeby "nauka nie poszła w las" powoli
projektuję taki interferometr :)
Bardzo mnie cieszy, że porozmawiamy na temat anten :)
Pozwolę sobie tylko na małe sprostowanie:
KENARF pisze:(...) i bez znaczenia jest to czy sa one typu: UDO-YAGI czy PARABOLA, (...)
Już drugi raz używasz tej nazwy, dlatego pozwalam sobie zwrócić uwagę :)
Nie posądzaj mnie o złośliwość :)
On się nazywał Shintaro Uda nie Udo :)
Pozdrawiam i czekam na kolejne posty.
Marek
Pozdrawiam
KENARF
50...74 posty
50...74 posty

Marek !
Bardzo mnie cieszy ze sie dostosowujesz i ze pogłębiasz edukacje w zakresie tematycznym.
Masz racje co do nazwiska bo rzeczywiście nalezy je wymieniać poprawnie. Jest tu jednak problem bo w jezyku potocznym o tym zapominamy (a my tu takim mówimy jednak) no i jeszcze jedno ze nazwisk obcokrajowców abo sie nie odmienia wogóle, albo trzeba robic to bardzo ostroznie bo czasem wychodzą smieszne rzeczy ale to zostawimy sobie na inny temat w innym forum. Wyjasniam Tobie ze ja taki szybki do posądzeń to nie jestem skory tak jak do obrażania sie na kogoś.
Co do anten to musimy pogadać bo to ważne jak pisałem choćby ze wzgledów że tak powiem taktyczno organizacyjnych.
No to pracuj, pracuj i zobaczymy co wyjdzie
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Myślę ,że obecnie na rynku jest wysyp różnych dobrych elementów elektronicznych w konwerterach do odbioru satelitarnego. Oglądałem te poprzednie schemaciki -na uA741 -.....
Nawet ta rosyjska głowica nie może leżeć obok konwerterów starszej daty .One są lepsze.
Nie wiem po co mieszać tu lampy -ich kres w działce szumowej nastał.Jedyne co możę tu być z lamp przydatne to
jakieś NUVISTORY -lub inne nowe przyrządy półprzewodnikowe -o kórych niekoniecznie ktoś nam tu coś powie .
Nawet u przyjaciół -jest powiedziane o czym wolno im pisac -a co maja ignorować -tak jak -by tego nie było.
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

W sieci krazy projekt odbiornika na pasmo 408MHz
Projest nazywa sie SARA :
http://www.phasorlabs.com/rasararx.htm

Na forum mamy chyba juz nieaktywnego uzytkownika ktory w swoim AV miał radioteleskop i spora wiedze miał na ten temat... niestety nicka nie pamietam...
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Świat schodzi na psy normalnie...
Teraz mamy modę na "spiskową teorię dziejów" jak widzę :evil:
KaW pisze:Nawet ta rosyjska głowica nie może leżeć obok konwerterów starszej daty .One są lepsze.
Tak... Nie... I owszem... Rzeczywiście... No przecież, ze tak... Ależ skąd...
Wybierz sobie odpowiedź w zależności od częstotliwości :evil:
KaW pisze:Oglądałem te poprzednie schemaciki -na uA741 -.....
Niczego nie oglądałeś.............
KENARF też :(
Wobec tego, jak w wojsku - "pokazuję i objaśniam" :evil:
Na pierwszym rysuneczku, który tak się nie podobał KENARF-owi widzimy...
Szerokopasmowy wzmacniacz wykonany w postaci trzech połączonych szeregowo wzmacniaczy MMIC... Skonstruowanie czegoś takiego w praktyce... Żeby wzmacniacz wzmacniał a nie generował... Jest przykładem najwyższego kunsztu konstruktorskiego i nijak nie widzę tego inaczej !
Autorem tego rysuneczku jest niejaki Michael Fletcher...
Koleś, który projektuje te właśnie urządzenia o których KaW nam tutaj:
KaW pisze:o kórych niekoniecznie ktoś nam tu coś powie .
Nawet u przyjaciół -jest powiedziane o czym wolno im pisac -a co maja ignorować -tak jak -by tego nie było.
Koleś pracuje w "mało znanej" firmie Ainritsu i w chwilach wolnych wraz z kolegami buduje sobie satelity...
Nie modele satelitów, tylko takie rzeczywiście działające... Które są potem wystrzeliwane... I nawet chwilami działają :evil:
Ale... Po co ja to wszystko piszę...
KaW pisze:Jedyne co możę tu być z lamp przydatne to
jakieś NUVISTORY -lub inne nowe przyrządy półprzewodnikowe
Sam nie wiem po co...
Pozostawiam ten wątek kolegom do dalszej "obróbki" i pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
KENARF
50...74 posty
50...74 posty

Kwazor pisze:W sieci krazy projekt odbiornika na pasmo 408MHz
Projest nazywa sie SARA :
http://www.phasorlabs.com/rasararx.htm

Na forum mamy chyba juz nieaktywnego uzytkownika ktory w swoim AV miał radioteleskop i spora wiedze miał na ten temat... niestety nicka nie pamietam...
No wiec to jest tak (zawsze mi mówili nie zaczynaj zadania od no wiec...): ciesze sie ze jeszcze ktos czyta co my tu z Markiem piszemy i bardzo dobrze, ze czyta bo może sprawa zacznie byc dynamiczna, a nie prawie senna .
SARA to był dobrze zapowiadajacy sie projekt tylko ma juz sporo lat i dokumentacja wykonawcza nie jest kompletna mimo że objetosciowo spora jak widac na tej stronie. Mieli uzupełnic i coś nie wyszło. Jak mam to dziubac i później wywalic bo cos tam poszło nie tak to wolę zaprojektować własne urządzenie bo przynajmniej wiem co mam. Przy pasmie 400MHz to ten odbiornik nada sie do obserwacji Słońca i pewnikiem to całe jego mozliwości, ale mówie to tylko bez sprawdzenia praktycznego.
A z pamiecia to tak jest ze im starsza tym gorsza wiec przywykniesz.
Tu jeszcze ktos piszsze o paleniu zielska wiec lepiej niech nie pali bo zupełanie starci ostrość widzenia i pogubi sie w tym.
Ostatnio zmieniony sob, 5 stycznia 2008, 23:31 przez KENARF, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Nie jestem w stanie zrozumieć o co w tym momencie chodzi w tym wątku (tzn. jaki jest jego cel, i co KENARF chce skonstruować i co KaW chciał przekazać) szczerze mówiąc... Chyba bym musiał zioło zapalić aby pojęcie tego stało się możliwe :roll: :roll: Piwo nie pomoże a na trzeźwo to już zupełnie nie da rady... :(

Wazne zeby był chlujny rysunek ;)

// MarekSCO -> Mnie zaciekawił wykrywacz burz, ale skąd wziąć koherer :(
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: seventh :)
Z piwem uważaj :)
Właśnie przeczytałem wątek od początku i wyszperałem w lodówce jakiegoś żywca...
Okazało się, że chyba zbyt długo tam poleżał i teraz "leży mi na żołądku" :(
Ziółka już dawno nie paliłem ... Ale w tej sytuacji, gdybym tylko miał pod ręką ...
Pozdrawiam
pierwszy

Post autor: pierwszy »

MarekSCO pisze: Ziółka już dawno nie paliłem ... Ale w tej sytuacji, gdybym tylko miał pod ręką ...
Rasta z Ciebie :D
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Hehe ;)

Oby tylko nasz wątek nie skręcił do kosza, gdy przyjdzie groźna moderacja ;) Więc zadam jeszcze pytanie o taki odbiornik - właśnie, czy jest możliwe zbudowanie prostego odbiornika (właściwie wzmacniacza) który będzie w stanie pokazać orientacyjnie natężenie pola pochodzące od różnych obiektów np począwszy od górnego UKF a skończywszy na paśmie telefonii komórkowej ? Taka zabawka właściwie... (radiometr).

Albo takiego wskaźnika siły działającego już (niech będzie) tylko w pasmach rzędu GSM ? Na "ludzkich" elementach ? Mógłbym zobaczyć jak promieniują okoliczne BTS-y...

Nie posiadam właściwie żadnego przyrządu w.cz do ewentualnej pomocy przy uruchamianiu, mogę wykonać jedynie prostą sondę... mój oscyloskop kończy na podstawie 5us.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
ODPOWIEDZ