W wakacje rozebrałem na czynniki TV Beryl 102 (wiem, że to chaniebne, ale miał iść na śmietnik, więc falki zachowałem ). Niesety w sieci nie znalazłem jego schematu, jedynie Beryla 101. Dokładnie chciałbym odtworzyć generator WN. Wiem, że to niebezpieczne itd., ale jednak chciałbym zrobić coś takiego. Czy ktoś wie, jak tego dokonać?
Pozdro
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Oczywiście, że się da (chyba powinieneś dać do jakiejś innej tematyki ) Powracając do twojego pytanka jest zasadniczo kilka generatorów. Ja kiedyś złożyłem na dwóch IRF640 orginalnie IRFP250 ale na IRF640 też ładnie chodziło i są tańsze. Zastosowałem też szybkie diody BA159 i dwa zenerki 12V. Próbowałem wcześniej założyć na 2N3055 ale było to bardzo słabe . A z uzwojeniem pierwotnym na tym twoim trafie HV musisz usunąć je i nawinąć nowe (najlepiej grubym drutem) 5 + 5. Wszytko jest opisane na schemacie który załączam
Załączniki
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów
Chciałem go kiedyś odtworzyc, bo rozbebeszyłem taki TV, ale nie maieł do niego schematu, więc zrobiłem generator na NE555 i tranzystorze sterującym IRF640 Teraz już mam schemat, ale ten generator działa i jak piszczy.... Czy można na ne555 złozyć generator na f około 100hz? Gdzieś chyba widziałem taki schemat Zapewno obniży to sprawność, ale buczenie jest mniej uciążliwe niż pisk
Pozdrawiam
Albert Einstein
komornik12 pisze:
Chciałem go kiedyś odtworzyc, bo rozbebeszyłem taki TV, ale nie maieł do niego schematu, więc zrobiłem generator na NE555 i tranzystorze sterującym IRF640 Teraz już mam schemat, ale ten generator działa i jak piszczy.... Czy można na ne555 złozyć generator na f około 100hz? Gdzieś chyba widziałem taki schemat Zapewno obniży to sprawność, ale buczenie jest mniej uciążliwe niż pisk
na 555 można zrobić generator na dowolnie niską częstotliwość. Ale 100Hz to nie tu, nie dostaniesz nic. Zrób po prostu na 30kHz lub więcej i problemu z piskiem już nie ma (jak nie masz psa).
komornik12 pisze:
na 555 można zrobić generator na dowolnie niską częstotliwość. Ale 100Hz to nie tu, nie dostaniesz nic. Zrób po prostu na 30kHz lub więcej i problemu z piskiem już nie ma (jak nie masz psa).
Wiem, że to nie to forum Musze tylko znaleźć program do liczenia f pracy generatora na ne 555 takie cuś gdzieś jest
Pozdrawiam
Albert Einstein