Szerokopasmowy odbiornik

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

KENARF
50...74 posty
50...74 posty

Szerokopasmowy odbiornik

Post autor: KENARF »

Witam, długo sie zastanawiałem gdzie ten temat zamieścic ale w koncu uznałem ze bedzie tu, a jak znają sie chetni do pomocy to i taak mnie znajdą.
Potrzebna mi jest do eksperymentalnego zbudowania urządzenia dokumentacja odbiornika wyłącznie AM o jak najszerszym pasmie przenoszenia (czym szerzej tym lepiej) i pracujacym w czestotliwosci ok 220MHz ale moze być kazda inna od 170MHz do ok 500MHz. Może ktoś z kolegów ma taką dokumentacje lub poda mi jakis link gdzie mozna ja sciagnąć w Internecie.
Układ może byc lampowy i najlepiej gdyby miał lampy bateryjne.
Bede wdzieczny za informacje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

KENARF pisze:Potrzebna mi jest do eksperymentalnego zbudowania urządzenia dokumentacja odbiornika wyłącznie AM o jak najszerszym pasmie przenoszenia (czym szerzej tym lepiej) i pracujacym w czestotliwosci ok 220MHz ale moze być kazda inna od 170MHz do ok 500MHz.
Uff...
Nie powiem, żebym coś z tego zrozumiał ( cokolwiek )...
Ale spróbuję Ci pomóc, przynajmniej w uściśleniu tego wszystkiego...
1. "o jak najszerszym pasmie przenoszenia (czym szerzej tym lepiej)"
Weźmy szerokopasmowy wzmacniacz pracujący w interesującym Cię przedziale częstotliwości ( 170 - 500 MHz )...
Podłączmy go do jakiejś aperiodycznej anteny ( kawałka drutu )...
I co mamy ?
Szerokopasmowy odbiornik !
( Oczywiście w "uboższej" wersji wystarczy sam kawałek drutu - bez wzmacniacza )
;)
Ale czy o to chodziło autorowi postu ? :)
Z drugiej strony...
Weźmy analizator widma. Np taki jak ostatnio przedstawiłem w którymś wątku... Pracuje w zakresie 0-99 MHz...
Przy odrobinie trudu można go poprzedzić stopniem przemiany, umożliwiającym analizowanie zakresu np 200 - 290 MHz :)
No właśnie... Analizowanie... Bo odbiornik jest tak naprawdę wąskopasmowy ( 300 kHz ) a jedynie stosunkowo szybko przestrajany...
Tylko czy o to chodziło autorowi postu ? :)
Że tak "konkretnie" spytam...
Ty chcesz tego odbiornika słuchać, oglądać... ?
A może tylko mierzyć napięcie na jego wyjściu ?
A tak już całkiem na poważnie...
Wydaje mi się, że do Twojego opisu najbardziej pasuje coś takiego:

Pozdrawiam i proszę o jakieś konkrety :)
Załączniki
popow.gif
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
KENARF
50...74 posty
50...74 posty

No jak sie takie głupie pytania zadaje to takie o odpowiedzi są.
Przepraszam bo cały tekst napisałem źle i powinien byc inaczej sformułowany.
Generalnie chodziło mi o jak najwwiekszą szerokość pasma przenoszenia samego wzmacniacza pcz . Większą niz w zykłych odbiornikach
Dołaczony rysunek jest super i zrobie to sobnie w wolnym czasie na pamiatke
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

KENARF a ja dalej nie rozumiem:pcz 170-500MHz???????????No dobra,rozumiem ale uściślij szerokość pcz:2-5-10-15...MHz?
KENARF
50...74 posty
50...74 posty

No nie Panowie juz nawet ja sie zaczynam gubić

Urządzenie ma pracować powiedzmy w pasmie 170-500MHz na jednej czastocie (no może dwie, trzy jak sie da przestrajać). Jak najszersza ma byc p.cz np 250kHz lub wiecej Dla tego pisałem czym szerzej tym lepiej.
Ma być tyle ile sie da wycisnąć. Zwykły RX ma bardzo wąską wiec jest nie wystarczjący w tym przypadku dla mnie. AM bo to naturalna emisja .
Ponieważ jestem po opreacji serca wiec widac ze jeszcze mi ta narkoza nie przeszła i dla tego napisałem to tak wadliwie ,mamrocąc bardziej. Czy teraz jest to jasne? Dzieki za wyrozumiałość
Pozdrówko
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

A coś na bazie modułów z telewizora by nie pasowało? Wizja jest w AM i pośrednia wizji o szerokości ok 8,5 MHz...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

KENARF ,problem że nie wiem jak ty stoisz ze znajomością zagadnienia.Jeśli to ma być gotowiec to może być problem.Ja bym to zrobił tak:na wejściu głowica TV ZTG,na IV zakresie to stroi (podaję z pamięci więc nie pamiętam dokładnie) 200-600MHz,na wyjściu częstotliwość pcz(telewizyjna)38MHz(pasmo ok.8MHz),dalej dałbym drugą przemianę na np. 1-2MHz i detektor AM.Szerokość pasma można sobie dopasować.To tak ogólnie.Jeśli załapałeś o co chodzi to OK,jeśli nie to poczytaj teorię.Z gotowcem (jeszcze raz podkreślam)będzie problem.
KENARF
50...74 posty
50...74 posty

Jest OK> To nie ma byc gotowiec bo w takiej sytuacji mozna wykorzystac kazdy telewizor czy inne urządzenie z głowica TV

Najbardziej by mi pasowało gdyby to były "klocki" które mozna sobie dopasowywac i ew podmieniać, bo wtedy mozna spokojnie eksperymentować. Najważnieszy jest tu tor pcz.
Przy gotowcu wszystko bedzie sztywne bo zprojektowane z góry do okreslonego celu i koniec zabawy. Dla tego zadałem pytanie
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Nie jest źle :)
P_o_w_o_l_i zaczynam coś kumać :)
( Tylko proszę mnie nie podejrzewać o złośliwość !
Naprawdę się staram.
)
Udało nam się ustalić, że odbiornik ma być wyposażony w przemianę częstotliwości...
Co sugerują zapisy:
KENARF pisze: Jak najszersza ma byc p.cz np 250kHz lub wiecej Dla tego pisałem czym szerzej tym lepiej.
Ma być tyle ile sie da wycisnąć. Zwykły RX ma bardzo wąską wiec jest nie wystarczjący w tym przypadku dla mnie.
KENARF pisze: Najważnieszy jest tu tor pcz.
Zgaduję, że tor p.cz. potrzebny jest po to, żeby łatwo uzyskać porządaną selektywność i wzmocnienie...
To tylko moje przypuszczenia, ale pozwolę sobie zauważyć, że większość konstruktorów odbiorników z przemianą częstotliwości łamie sobie głowę nad tym, w jaki sposób uzyskać założoną selektywność...
Zwykle chodzi tu o strome filtry i takie tam historie...
Słowem - stworzenie tego co nazywasz: "zwykły RX"...
KENARF pisze:Zwykły RX ma bardzo wąską wiec jest nie wystarczjący w tym przypadku dla mnie.
Ty zaś, z tego co widze, potrzebujesz szerokiego pasma i nie interesuje Cię zbytnio kształt charakterystyki ( ampl-częstotliwościowej ) odbiornika... Byle było szeroko :)
W takim razie po co Ci wogóle wzmacniacz p.cz. i przemiana częstotliwości ? - p_o_w_a_ż_n_i_e pytam ?
1. W jakim celu chcesz stosować przemianę częstotliwości ?
No i jeszcze pozwolę sobie powtórzyć poprzednie zapytanie:
2. Jak odbiornik ma oddziaływać na Twoje zmysły ?
Bardzo by mi to pomogło w pomaganiu Tobie ( serio ) :D
Aaaa... Jeszcze to:
KENARF pisze:AM bo to naturalna emisja .
Naturalna modulacja naturalnie ? ;)
Nie czepiam się - to naprawdę jest ważne :)
Zgaduję, że ten projekt będzie miał coś wspólnego z Twoimi zainteresowaniami o których pisałeś mi w mailu...
Podejrzewam nawet, że chodzi o radiometr :)
No, ale to tylko podejrzenia ;)
Pozdrawiam
PS:
cirrostrato pisze:No dobra,rozumiem ale uściślij szerokość pcz:2-5-10-15...MHz?
Nie bądź sobek ;)
Też chciałbym zrozumieć :)
Pomożesz ? :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

A może Koledze chodzi mniej o odbiornik w potocznym rozumieniu a bardziej o wykrywacz/czujnik czegoś tam?

Ja chyba zrozumiałem o co chodzi. Mamy w biurze głośniczki do kompa kupione za kilka PLN. Wizualnie małe i zgrabne, ale elektrycznie - totalna porażka. Dawno byśmy je wyrzucili, ale mają b. ciekawą cechę: odbierają z odl. ponad 2 metrów wszystkie komórki! To znaczy nie dźwięk rozmowy, tylko znany wszystkim sygnał ramki i przeplotu. I jak używałem ich na szkoleniu to dochodziło do sytuacji wręcz komicznych; głośnik robił głośne ratat! ratat! ratat!... i wszyscy rozglądali się po sobie kto dostał SMS

Do czego zmierzam, no więc my używamy teraz tych głośniczków do szukania wyciszonych telefonów, np. w bagażach i do tego znakomicie się przydają. Jedna osoba dzwoni na poszukiwany (wyciszony) telefon, a druga chodzi z głośniczkami na przedłużaczu i nasłuchuje tego ratat! ratat! ratat! dzzbdzzbdzzzb....

W pewnym sensie jest to odbiornik imponująco szerokopasmowy bo odbiera zarówno 900 jak i 1800 MHz. (GSM i DCS)

Pozdrawiam.
frycz.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Szerokopasmowy odbiornik

:arrow: KENARF :)
Zapewne spotkałeś się już z książką Krzysztofa Dąbrowskiego OK1KDA pod tytułem:
Nie tylko fonia i CW :)
Polecam ją Twojej uwadze...
Znaleźć tam można garść podstawowych informacji o konstrukcji odbiorników stosowanych
w amatorskiej radioastronomii :)
Książka jest dostępna w całości w sieci...
http://www.sr1bsz.ampr.org/ksiazka
W razie kłopotów z kodowaniem polskich znaków przełącz "ręcznie" w przeglądarce na ISO-8859-2 :)
Informacje dotyczące radioastronomii zaczynają się od tej strony:
http://www.sr1bsz.ampr.org/ksiazka/str11_01.htm

Garść ciekawych informacji dotyczących konstrukcji amatorskiego radiometru znajdziesz
też na stronie Michaela Fletchera OH2AUE
http://www.kolumbus.fi/michael.fletcher/ra_test.htm
Pozdrawiam :)

PS:
Na zdjęciu masz schemat prostego szerokopasmowego wzmacniacza/detektora AM ze strony Michaela :)
Pochodzi z tego artykułu:
http://www.kolumbus.fi/michael.fletcher/dicke_uk.htm
Załączniki
fig20.gif
Pozdrawiam
KENARF
50...74 posty
50...74 posty

Witam, no widze, ze starczyło kilka dni i szata graficzna sie nam zmieniła.
Bardzo dobrze, ze zostało powiekszone okno do pisania bo tu już zaczyna byc jakis komfort. Co do pozostałych zmiam to entuzjazmu nie przejawaiam bo własciwei widze to jako przemeblowanie tymi samymi maeblami i tylko chodzic miedzy nimi trzeba sie uczyc od nowa. Moze sie przyzwyczaimy !

Przechodze jednak do meritum, dzieki za to co Marku zamiesciłeś autorstwa Michaela Fletchera. Jest to materiał napewno do analizy i napewno przynajmniej w części do powielenia w sensie konstrukcji, ale zawsze mnie szlag trafia kiedy trafiam na takie niechlujne odreczne bazgroły autorów. To zwyczajnie zle swiadczy o samym autorze bez wzgledu kim by on nie był.
Ksiażkę która wymieniasz znam, ale jak zagłebic sie w nią to w sprawach radioastronomii tak naprawde niczego ten rozdział nie załatwia. Same ogólniki, a autor dodał to no bo w ten sposób opwiekszył objetość książki a tym samym i swojej kasy.
Bardzo bym sie osobiscioe cieszył gdyby znalazły sie tu konstrukcje wykorzystujace układy lampowe, bo to one własnie zaprzątają moją głowe. Mysle że powinny sie sprawdzić nie gorzej niż półprzewodniki.
Zobaczymy czy i co tu się jeszcze pojawi.
Wszyskim czytajacym i piszącym tutaj sładam serdeczne życzenia na cały nadchodzący Nowy Rok 2008.
Wszystkiego dobrego
KENARF
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: KENARF :)
Więc jednak chodzi o coś, jak radiometr :idea:
Usiłowałem zgadywać, bo wcale nie ułatwiasz :(

Co się tyczy książki Krzysztofa Dąbrowskiego, to całkowicie się z Tobą zgadzam :)
Uważam nawet, że wcale tak dobrze się nie sprzedawała. Dlatego jest udostępniona w całości w sieci ;)
Zaś co do:
KENARF pisze:(...) ale zawsze mnie szlag trafia kiedy trafiam na takie niechlujne odreczne bazgroły autorów. To zwyczajnie zle swiadczy o samym autorze bez wzgledu kim by on nie był.
To... Hmm... Nie wiem, bo nigdy nie patrzyłem na to w ten sposób...
Ale znam kilku kolegów, którzy na pewno zgodzili by się z Tobą, jeśli chodzi o "niechlujstwo" Fletchera ;)
Tyle, że nie z powodu jakichś tam bazgrołów...
Właściwie... Sam też nie zdążyłem z budową konwerterem dla odbioru AO40 (13cm) ;)
To i pewnie powinienem mieć za złe Fletcherowi ( na zdjęciu ), Vidmarowi i całej tej czeredzie ;)
KENARF pisze:Bardzo bym sie osobiscioe cieszył gdyby znalazły sie tu konstrukcje wykorzystujace układy lampowe, bo to one własnie zaprzątają moją głowe.
OK :)
Ale o jakie dokładnie konstrukcje Ci chodzi, bo tego jeszcze nie zdradziłeś ?
Co to ma być?
Jakie wymagania ma spełniać ? Itd ?

Pozdrawiam
Załączniki
Zaiste wygląda nawet dość niechlujnie ;)<br />AO40 oczywiście :)
Zaiste wygląda nawet dość niechlujnie ;)
AO40 oczywiście :)
Pozdrawiam
KENARF
50...74 posty
50...74 posty

Drogi Marku no to jedziemy po kolei !
1. No pewnie ze chodzi o radiometr
2. Nie ułatwiam bo rozmawiam z inteligentnymi istotami wiec wiedzą o co chodzi.
3. Co sie tyczy ksiażki to kazdy inteligentny odczyta to tak samo jak Ty czy ja bo to widac z daleka w czym
sprawa. Tego autora o to nie posądzam, ale zanm takich co przepisali cudze i tez zgarnęli kasę
Temu sie nie powiodło bo jak smęci zamiast pisać konkrety to ludzie szybko sie orintują, ze szkoda kasy na
takie blablania.
4. Co do niechlujne odreczne bazgroły autorów jak ktoś jest niechluj to jest nim w kazdym calu wiec czy
idzie o rysunki czy o inne sprawy to zawsze wychodzi tak samo. Mozna oczywiscie robic szkice dla siebie,
ale jesli sie coś publikuje i daje to innym to nalezyzachować jakieś minimum czystosci i elegancji.
Ja widziałem juz konstrukcje nawet działajace ale wygladajace strasznie śmietnikowo i praktycznie nie do
powielenia z powodu tak niechlujnej dokumentacji. Szkoda czasu na gadanie o tym.
5. Piszesz tak:
Ale o jakie dokładnie konstrukcje Ci chodzi, bo tego jeszcze nie zdradziłeś ?
Co to ma być?
Jakie wymagania ma spełniać ? Itd ?
Odpowiem dokładnie jak inaczej sformułujesz ptania
Teraz powiem tak : radiometr na Słońce ma być , pasmo ok.127MHz, 220MHz lub 408MHz jedna z tych czastot
antena pojedyncza lub dwie YAGI. Zadnego FM-u tylko AM. Ma mieć szerokie pasmo przenoszenia jak juz wcześniej mówiłem.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

KENARF pisze:1. No pewnie ze chodzi o radiometr (...)
radiometr na Słońce ma być (...)
No to już mamy coś konkretnego :)
KENARF pisze:2. Nie ułatwiam bo rozmawiam z inteligentnymi istotami wiec wiedzą o co chodzi.
Niestety moją inteligencję trochę przeceniłeś :oops:
Ze wstydem przyznaję, że z ledwością się domyśliłem :oops:
Żeby jednak stanąć na wysokości zadania i sprostać wymaganiom, jakie stawiasz. Postanowiłem
zapoznać się trochę z zagadnieniem.
Najpierw udałem się na stronę:
http://www.astro.uni.torun.pl/~kb/Artyk ... orniki.htm
Gdzie Kazimierz Borkowski opisuje podstawowe wymagania i zasady konstrukcji odbiorników radioastronomicznych...
Tam dowiedziałem się o istnieniu na toruńskim uniwersytecie, interferometru do obserwacji Słońca na częstotliwości 127 MHz...
http://www.astro.uni.torun.pl/~kb/Artyk ... rometr.htm
Który wydaje mi się dość prostym odbiornikiem...
Ale skoro Kazimierz Borkowski na swojej stronie domowej:
http://www.astro.uni.torun.pl/~kb/kb.htm
Pisze:
unikalna publikacja (do dziś nie spotkałem czegoś podobnego gdzie indziej) zawierająca szczegóły konstrukcyjne kompletnej radioastronomicznej aparatury odbiorczej (w tym schematy ideowe oraz omówienie funkcji wszystkich podzespołów); mieliśmy wiele próśb (nawet z zagranicy) o odbitki tego artykułu.
To pewnie jestem w błędzie :oops:
Widywałem wprawdzie mrowie podobnych opisów.
Ale przyznaję, na stronach bardzo niechlujnych Fletcherów, Dubusów i takich tam... Więc pewnie się nie liczą :(
Wydaje mi się jednak, że słynny toruński odbiornik wart jest przeanalizowania w praktyce ( powielenia )...
Nie tyle ze względu na schludny opis, co niezwykłą prostotę i łatwość uruchomienia... Moim oczywiście zdaniem...
Przy okazji prosił bym Cię o wyjaśnienie czegoś, co nie bardzo rozumiem ?
Po co w interferometrze dwie anteny ? Nie wystarczyła by jedna :idea: ;)
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź.
Marek

PS:
Korzystając z okazji chciałbym pochwalić się... Wierszem ;)
Twórczość poetycka kolegi Alka zainspirowała mnie do działania :)
"Mądrej głowie dość dwie słowie"
Tak - To łatwo każdy powie !
Ale spytajcie Tereski...
Powie:
"Mądrej głowie dość dwie kreski"

To tak w nawiązaniu do niechlujnych rysunków Fletchera...
( Nie jestem pewien, ale czy fletcher to nie będzie po angielsku - pchlarz ? ) ;)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ