Pierwszy wzmacniacz na lampach
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pierwszy wzmacniacz na lampach
Witam Wszystkich.Przedstawiam mój pierwszy wzmacniacz na lampach- EL84 i ECC83.Narazie wersja ,,beta"- została do zrobienia największa część pracy -połączenie elektryczne i uruchomnienie.Jestem początkujący w elektronice,ale staram się nauczyć jak najwięcej i używać ,,Szukaj" by nie zadawać prostych pytań.(proszę kol. Piotra o kontakt na pw.)
Bardzo zgrabny wzmacniacz. Co prawda jestem zajadłym wrogiem drewnianych boczków ale to tylko moje osobiste skrzywienie estetyczne. Połączenie miedzi z głęboką czernią jest dobre - warto by pójść w tym kierunku.
Czy układ jest typowym singlem na EL84, czy zawiera jakieś ciekawostki?
Jakiich transformatorów głośnikowych użyłeś?
Czy układ jest typowym singlem na EL84, czy zawiera jakieś ciekawostki?
Jakiich transformatorów głośnikowych użyłeś?
Wzmacniacz połącze tak jak na schemacie ,a transformatory gł. nawinoł mi kolega KAKA -jakiś czas temu,zasilający jast od Piotra.Tak więc bez szaleńst,właśnie wczoraj stałem się właścielem trzech wzmacniaczy BIS 103 ,ich los nie jest przesądzony .To zależy jak mi się uda uruchomić ten mały wzmacniacz.A boczki z drewna-kwestia gustu no i prostota wykonania.
Drewniane boczki są cool. Wystarczy do byle jakiego "blaszaka" dodać boczki z ciemnego drewna i w oczach gapiów sprzęt zyskuje przynajmniej jedno zero w wartości.fugasi pisze:Bardzo zgrabny wzmacniacz. Co prawda jestem zajadłym wrogiem drewnianych boczków ale to tylko moje osobiste skrzywienie estetyczne.
-
- 6250...9374 posty
Re: Pierwszy wzmacniacz na lampach
Mam pytanie czy jest sens podłączać kondensator C3,na schemacie pow.,mam obawy czy nie będzie zbierał zakłóceń z masy?.Proszę o radę.
Dla prądów zmiennych masa i tak jest połączona z zasilaniem.
Mam pytanie-czy wjście z anody EL84 na trafo gł. zrobić skrętką razem ze sprzężeniem ?Proszę o radę.
Ostatnio zmieniony wt, 25 grudnia 2007, 14:32 przez wuja69, łącznie zmieniany 1 raz.
- SOVTEK
- 250...374 postów
- Kontakt:
Oj chyba cos Ci sie pomyliło? Chodzi raczej o wyjscie z anodywuja69 pisze:Mam pytanie-czy wjście z katody EL84 na trafo gł. zrobić skrętką razem ze sprzężeniem ?Proszę o radę.

Pozdrawiam
Przepraszm Wszystkich-mniało być z anody (dzięki SOVTEK za uwagę).
- SOVTEK
- 250...374 postów
- Kontakt:
Oj tam, przeciez kazdemu moze sie zdarzyc mały bładwuja69 pisze:Przepraszm Wszystkich-mniało być z anody (dzięki SOVTEK za uwagę).

Odnosnie konstrukcji, to ładnie Ci to wyszło.
Dzięki SOVTEK za po chwały,narazie pracę zatrzymałem,wiadomo Swięta,ale jutro trochę czasu wykroję .Tylko co zrobić z tym połączeniem(skręceniem) anody z sprzężeniem?Jak radzisz SOVTEK?