Lampy firmy JJ

Masz się czym pochwalić? Tutaj możesz zamieścić swoją reklamę, w tym czysto komercyjną. Jedyny warunek: trzymaj się tematu forum!!!

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

A myślałem mu to potem zaproponować - teraz nie bardzo mam czas na to :) Pierwszy semestr studiów i tak ma wielkie szanse transmutować w ostatni :P
Jednak w xhtml z arkuszami stylów się pisze szybciej i łatwiej niż w lasku tabelek i <font> ;)
A czy rzeczywiście są jakieś poważne błędy na 'towarze eksportowym' http://lampy.npircs.pl/ ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

k4be pisze:A myślałem mu to potem zaproponować - teraz nie bardzo mam czas na to :) Pierwszy semestr studiów i tak ma wielkie szanse transmutować w ostatni :P
Jednak w xhtml z arkuszami stylów się pisze szybciej i łatwiej niż w lasku tabelek i <font> ;)
A czy rzeczywiście są jakieś poważne błędy na 'towarze eksportowym' http://lampy.npircs.pl/ ?
A co ma do tego XHTML? HTML 4.0, <DIV> i <STYLE> załatwiaja sprawę tak samo dobrze, a XHTML swoje narowy ma.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

k4be pisze:A czy rzeczywiście są jakieś poważne błędy na 'towarze eksportowym' http://lampy.npircs.pl/ ?
Nie :) W całkiem innym miejscu się troszkę zapędziłeś ;)
Chciałem się do czegoś przyczepić, żeby się z Tobą trochę podrażnić :twisted:
A, że nie było do czego ( respect ;) ) to wyszukałem sobie takie coś:
http://k4be.cjb.net/index.php
:twisted:
k4be pisze:Jednak w xhtml z arkuszami stylów się pisze szybciej i łatwiej niż w lasku tabelek i <font> Wink
Jednak nie tak "szybko" i "łatwo" jak w edytorze typu WysiWyk ( czy jak się tam to coś nazywa ) :twisted:
Najpierw trzeba się trochę "oswoić" z tymi stylami :D
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

tszczesn: taki skrót myślowy - jeśli ktoś współcześnie pisze poprawny kod, to prawie na pewno będzie on w xhtml.
MarekSCO: tamtą stronę traktuję aktualnie trochę 'po macoszemu' - aktualizuję jedynie treść (i tu jest kilka braków), wygląd jest niedokończony (byle jakoś działało i było czytelne) - nawet linki nie mają kolorów ;) Ale ze dwa miesiące temu stwierdziłem, że tą stronę trzeba będzie 'niebawem' poprawić :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

k4be pisze:tszczesn: taki skrót myślowy - jeśli ktoś współcześnie pisze poprawny kod, to prawie na pewno będzie on w xhtml.
Jakiś czas temu czytywałem sobie pl.comp.www (aby sie teoretycznie podszkolić) i prowadzonych tam dyskusi wynikało, że XHTML ma w sumie sporo wad i generuje problemy, HTML 4.0 i CSS w sumie są lepsze. I że po początkowym zachwycie nowościa jkoś nastąpił odwrót do zwykłego HTMLa. Ale profesjonalistą nie jestem, więc upierał się nie będę. I kończe, bo to prawie taki oftopik jak bezpieczeństwo Linuksa :)
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

A swoją drogą to odważny jesteś Kolego! Założyłeś firmę handlującą lampkami i to jest super. Ale w linkach piszesz o swoich dokonaniach lampowych i to napawa respektem. Tylko, że ja pamiętam Twoje wątki, gdy tworzyłeś swoje wzmacniacze i nie robiłeś z siebie geniusza. Uczciwie pytałeś i dostawałeś odpowiedzi, a teraz to wygląda jakbyś te konstrukcje stworzył w przerwie między obiadem a teleexpresem. Tylko, że Ty jesteś elektonikiem z zawodu (jeśli dobrze pamiętam), więc szybko się rozwijasz. Tylko pogratulować. Tak trzymaj!

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: MKramer »

Maciej Szczodrowski pisze:A swoją drogą to odważny jesteś Kolego! Założyłeś firmę handlującą lampkami i to jest super. Ale w linkach piszesz o swoich dokonaniach lampowych i to napawa respektem. Tylko, że ja pamiętam Twoje wątki, gdy tworzyłeś swoje wzmacniacze i nie robiłeś z siebie geniusza. Uczciwie pytałeś i dostawałeś odpowiedzi, a teraz to wygląda jakbyś te konstrukcje stworzył w przerwie między obiadem a teleexpresem. Tylko, że Ty jesteś elektonikiem z zawodu (jeśli dobrze pamiętam), więc szybko się rozwijasz. Tylko pogratulować. Tak trzymaj!

Pozdrawiam!
Maciek.
Dziękuję za miłe słowa. Prawdą jest, że jeszcze 2 lata temu lampy kojarzyły mi się ze starymi psującymi się telewizorami. Dziś wiem znacznie więcej - nie ukrywam, że w dużej mierze dzięki Wam - forumowiczom triody.
Jeśli chodzi o firmę, to mam ją od jakiegoś czasu i szukam pomysłu na zarobek na życie. Jeszcze do marca tego roku miałem etat za naprawdę dobre pieniądze. Ale się skończyło, teraz etaty mi coś nie wychodzą, a obecnie znów szukam pracy. Mam o co walczyć - na utrzymaniu czteroosobowa rodzina i piąty członek rodziny w drodze...
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że z tych lamp to obecnie niewiele mam oprócz dużych kosztów (JJ nie daje na kredyt), ale żyję nadzieją że z czasem coś z tego się wykluje.

Jeśli chcecie mnie poprzeć w moich staraniach, to proszę kupujcie lampy JJ! I reklamujcie mnie gdzie się da. Uważam, że ceny mam niezłe - choć okupione jest to niestety bardzo znikomą marżą.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
mkali
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: mkali »

nie jestem specjalista od marketingu ale wg mnie nie powinienes na swojej stronie pisać, że oferujesz komputeryzacje, budowe wzmacniaczy i jeszcze sprzedajesz lampy. jesli bylbym na twoim miejscu to na powaznie zajalbym sie dystrybucja jj'a. w polsce z tego co sie orientuje w regularnej sprzedazy ma je tylko firma Voice i tez nie caly asortyment wiec jest o co powalczyc. w zwiazku z tym postawilbym oddzielna domene dla dystrybucji lamp. jezeli zobaczylbym taka strone to pomyslalbym o Twojej firmie ze jest full profesjonalna a tak to wyglada jakbys chcial sobie poprostu dorobic. nawet jesli tak jest to niekoniecznie ktokolwiek poza Toba musi o tym wiedziec, nie :P?
wspominasz o sklepie internetowym. taki pomysl: umiescilbym w ofercie caly asortyment. na razie sprowadziles tylko pare popularnych lamp i dobrze. mozesz napisac np. ze termin realizacji na pozostale produkty wynosi tydzien czy dwa, nie wiem jak czesto robisz zamowienia u jj. w ten sposob od razu bedziesz wiedzial na ktore produkty jest najwieksze zapotrzebowanie i modyfikowal stan magazynowy. np. potrzebuje dwa kondensatory od jj i wisi mi kiedy je dostane, bo w polsce i tak ich nie kupie, pisalem do Ciebie w tej sprawie tu podaje jedynie przyklad, wiec od razu zamowil bym je w twoim sklepie i cierpliwie czekal.
jeszcze jedno. moze to nie jest takie proste jak mi sie wydaje ale probowales moze zainteresowac sprzedaza lamp sklepy muzyczne? nie mowie ze od razu r'n'r ale kazdy z nas ma w swojej miescinie pare mniejszych i nie wiadomo czy nie spodobalby im sie pomysl sprzedawania baniek. jesli jeszcze tego nie robia. pewnie taki sklep placi za towar po 30 dniach i trzeba miec troche gotowki na rozpoczecie dystrybucji, ale malymi krokami...

napisalem co wiedzialem, ale na prawde podziwiam Cie za to przedsiewziecie i serdecznie zycze powodzenia.

m.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Lampy firmy JJ

Post autor: jethrotull »

MarekSCO pisze::arrow: k4be :twisted:
Nie dołuj tak kolegi MKramer :)
Przecież jak zacznie stukać "z palca" w xhtml, to on tej strony nie skończy przez następne 10 lat :twisted:
Nie mam racji ? :twisted:
E tam, wszyscy znani mi webmasterzy z prawdziwego zdarzenia klepią z ręki XHTML albo wręcz generują go z XML-a za pomocą wzorca XSL. Frontpage i inne edytory WYSIWYG dla HTML to raczej pomyłka. Zresztą poważni naukowcy nawet zwykły tekst "kodują" w Texie ;)
Jeśli XHTML ma jakieś "narowy" to tylko dlatego że implementacja niewątpliwie dobrych standardów w przeglądarkach nie idzie tak szybko jak by człowiek chciał.
PS. z tego całego marudzenia nie zauważyłem od razu że macie EL84 w dobrej cenie i to dobierane :)
Pozdrawiam serdecznie kolegów handlarzy.
PS2:
Brak sprzężenia zwrotnego oraz wykorzystanie tylko triod uznawane jest za wielką zaletę wzmacniacza lampowego.
;)
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Ech... Niedokończone myśli lubią się mścić czasami ;)
jethrotull pisze:E tam, wszyscy znani mi webmasterzy z prawdziwego zdarzenia klepią z ręki XHTML albo wręcz generują go z XML-a za pomocą wzorca XSL.
Nie zauważyłem... ;) ... zeby kolega MKramer był webmasterem z prawdziwego zdarzenia ;)
Zresztą sam też nie jestem, więc może dlatego nie zauważyłem ;)
tszczesn pisze:A co ma do tego XHTML?
xhtml do tego ma to, że jest bardziej rygorystyczny...
Albo inaczej - są dostępne narzędzia korygujące błędy w składni ;)
O to mi mniej więcej chodziło z tym "przez 10 lat nie skończy" ;)
( A przy okazji k4be pisze w xhtml - to i chciałem bardziej "na temat" )
Co do tego, który lepszy...
Nie mam pojęcia i szczerze mówiąc całkiem mnie to ... Nie interesuje ;)
Jeśli mój arkusz zawiera rzeczywiście kaskadowe definicje stylów, to dla mnie wsio ryba w czym piszę ;)
Byle szybko :)
jethrotull pisze:Frontpage i inne edytory WYSIWYG dla HTML to raczej pomyłka.
Całkowicie się zgadzam, jeśli chodzi o tworzenie profesjonalnych stron :)
( Nawet nie pamiętałem, jak się te narzędzia nazywają ;) Wys i Wyk mi wyszło ;) )
Ale jak widzimy w przykładzie... Kiedy korzystanie z nich jest koniecznością :)
Moze warto się z nimi bliżej zaznajomić :)
jethrotull pisze:Zresztą poważni naukowcy nawet zwykły tekst "kodują" w Texie ;)
;) Nie zauważyłeś, ale wyrozło już nowe pokolenie "poważnych" naukowców ;)
Po co im TeX, skoro mają worda ;)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

MarekSCO pisze:
jethrotull pisze:Zresztą poważni naukowcy nawet zwykły tekst "kodują" w Texie ;)
;) Nie zauważyłeś, ale wyrozło już nowe pokolenie "poważnych" naukowców ;)
Po co im TeX, skoro mają worda ;)
Chyba jestem zacofany :P Używam VI ;) A co do html-a to ja staram się żeby strona dobrze wyglądała na IE , FF i Lynx ;) HTML4.0 największa kompatybilność wstecz i w przód .
Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

"Kompatybilność wstecz i wprzód" to największe przekleństwo oprogramowania. Mechanizm propagowania bugów do kolejnych wersji programu. Ale w necie niestety nie do uniknięcia. Porządni inżynierowie i tak wolą standardy zostawiające jak najmniej swobody programistom, czyli bardziej XHTML niż HTML 4.0
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Ty tak uważasz ;) Ja uważam innaczej :P W html4.0 jestem w stanie wyśrubować stronę żeby była śliczna na każdej przeglądarce i chodziła jak żyletka .

Dlatego ty uważasz że Java jest lepsza .
Ja uważam że Perl jest lepszy .
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Zależy do czego. Ale w 99% zasosowań JAva jest lepsza
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

jethrotull pisze:Zależy do czego. Ale w 99% zasosowań JAva jest lepsza
Po stronie klienta? Nie zgodzę się. Wielka i wolna, a nie każdy ma CoreQuad i 4GB RAMu :) Naprwadę dużo da się zrobić w javascripcie, o ile twórcy strony chce się wykonać jakiś wysiłek. Swoja drogą większośc stron jest po prostu przekombinowana i poza wodotryskami niewiele zawiera.
ODPOWIEDZ