Jednak w xhtml z arkuszami stylów się pisze szybciej i łatwiej niż w lasku tabelek i <font>

A czy rzeczywiście są jakieś poważne błędy na 'towarze eksportowym' http://lampy.npircs.pl/ ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
A co ma do tego XHTML? HTML 4.0, <DIV> i <STYLE> załatwiaja sprawę tak samo dobrze, a XHTML swoje narowy ma.k4be pisze:A myślałem mu to potem zaproponować - teraz nie bardzo mam czas na to :) Pierwszy semestr studiów i tak ma wielkie szanse transmutować w ostatni :P
Jednak w xhtml z arkuszami stylów się pisze szybciej i łatwiej niż w lasku tabelek i <font> ;)
A czy rzeczywiście są jakieś poważne błędy na 'towarze eksportowym' http://lampy.npircs.pl/ ?
Niek4be pisze:A czy rzeczywiście są jakieś poważne błędy na 'towarze eksportowym' http://lampy.npircs.pl/ ?
Jednak nie tak "szybko" i "łatwo" jak w edytorze typu WysiWyk ( czy jak się tam to coś nazywa )k4be pisze:Jednak w xhtml z arkuszami stylów się pisze szybciej i łatwiej niż w lasku tabelek i <font> Wink
Jakiś czas temu czytywałem sobie pl.comp.www (aby sie teoretycznie podszkolić) i prowadzonych tam dyskusi wynikało, że XHTML ma w sumie sporo wad i generuje problemy, HTML 4.0 i CSS w sumie są lepsze. I że po początkowym zachwycie nowościa jkoś nastąpił odwrót do zwykłego HTMLa. Ale profesjonalistą nie jestem, więc upierał się nie będę. I kończe, bo to prawie taki oftopik jak bezpieczeństwo Linuksa :)k4be pisze:tszczesn: taki skrót myślowy - jeśli ktoś współcześnie pisze poprawny kod, to prawie na pewno będzie on w xhtml.
Dziękuję za miłe słowa. Prawdą jest, że jeszcze 2 lata temu lampy kojarzyły mi się ze starymi psującymi się telewizorami. Dziś wiem znacznie więcej - nie ukrywam, że w dużej mierze dzięki Wam - forumowiczom triody.Maciej Szczodrowski pisze:A swoją drogą to odważny jesteś Kolego! Założyłeś firmę handlującą lampkami i to jest super. Ale w linkach piszesz o swoich dokonaniach lampowych i to napawa respektem. Tylko, że ja pamiętam Twoje wątki, gdy tworzyłeś swoje wzmacniacze i nie robiłeś z siebie geniusza. Uczciwie pytałeś i dostawałeś odpowiedzi, a teraz to wygląda jakbyś te konstrukcje stworzył w przerwie między obiadem a teleexpresem. Tylko, że Ty jesteś elektonikiem z zawodu (jeśli dobrze pamiętam), więc szybko się rozwijasz. Tylko pogratulować. Tak trzymaj!
Pozdrawiam!
Maciek.
E tam, wszyscy znani mi webmasterzy z prawdziwego zdarzenia klepią z ręki XHTML albo wręcz generują go z XML-a za pomocą wzorca XSL. Frontpage i inne edytory WYSIWYG dla HTML to raczej pomyłka. Zresztą poważni naukowcy nawet zwykły tekst "kodują" w TexieMarekSCO pisze:k4be
![]()
Nie dołuj tak kolegi MKramer
Przecież jak zacznie stukać "z palca" w xhtml, to on tej strony nie skończy przez następne 10 lat![]()
Nie mam racji ?![]()
Brak sprzężenia zwrotnego oraz wykorzystanie tylko triod uznawane jest za wielką zaletę wzmacniacza lampowego.
Nie zauważyłem...jethrotull pisze:E tam, wszyscy znani mi webmasterzy z prawdziwego zdarzenia klepią z ręki XHTML albo wręcz generują go z XML-a za pomocą wzorca XSL.
xhtml do tego ma to, że jest bardziej rygorystyczny...tszczesn pisze:A co ma do tego XHTML?
Całkowicie się zgadzam, jeśli chodzi o tworzenie profesjonalnych stronjethrotull pisze:Frontpage i inne edytory WYSIWYG dla HTML to raczej pomyłka.
jethrotull pisze:Zresztą poważni naukowcy nawet zwykły tekst "kodują" w Texie![]()
Chyba jestem zacofanyMarekSCO pisze:jethrotull pisze:Zresztą poważni naukowcy nawet zwykły tekst "kodują" w Texie![]()
Nie zauważyłeś, ale wyrozło już nowe pokolenie "poważnych" naukowców
Po co im TeX, skoro mają worda
Po stronie klienta? Nie zgodzę się. Wielka i wolna, a nie każdy ma CoreQuad i 4GB RAMujethrotull pisze:Zależy do czego. Ale w 99% zasosowań JAva jest lepsza