OTLamp pisze:ZoltAn pisze:A ja za cholerę nie mogę zrozumieć tego Twojego jednoznacznego podziału lamp na dwie grupy: lampy do m.cz. i szrot nieprzydatny do m.cz. ...
... to mogą się pojawić problemy, ale chyba ktoś, kto chce świadomie użyć takiej lampy będzie umiał sobie z tymi problemami poradzić?
Masz rację: można zastosować silniczek od golarki do wiertarki, wlać do baku wysilonego benzyniaka miszungu metanolu z toluenem i superolem (sam jeździłem swoim Ritmo na takim koktajlu w okresie stanu wojennego), opalać się pod "jądrem" z lampy rtęciowej... nawet chłop z chłopem czy baba z baba może (na szczęście bezproduktywnie

, a tak na marginesie - ostatnio wyodrębniono u człowieka
piątą orientację seksualną 
). Wszystko można - (nie tylko)Polak potrafi.
Ja nie dzielę jednoznacznie lamp na m.cz. i w.cz. - bo takie ECC85 czy ECC81 albo PL81 czy PL36 świetnie sprawdzają się w obydwu zastosowaniach. I nie robią kawałów.
Natomiast jestem przeciwnikiem stosowania lamp zdecydowanie
nieprzeznaczonych w układach, dla których specjalnie opracowano konkretne modele lamp. Np. QQjakichśtam (...ryku

) zamiast ELL80 czy ECHxx zamiast standardowych pentod czy tród.
Dlaczego?
Ano choćby dlatego, że znalazłem się już w sytuacji, kiedy to dosłownie na noc przed prezentacją musiałem przekonstruowywać
o.m.c. absolwentowi (synowi jednego ze znajomych wykładowców) technikum łączności pracę dyplomową - bo zadający mu temat nauczyciel naczytał się audiofilskich pierdół o niezwykłej przydatności E88CC w przedwzmacniaczach m.cz. małych sygnałów i zażyczył sobie właśnie takowego. Dwulampowego. Schemat albo sam wykombinował albo ściągnął z sieci czy z jakiejś książki. Na szczęście nie kazał mu zrobić tego na PCB a w
blaszance.
Owszem, wszystko się pięknie poskładało do kupy wg schematu (młokos zrobił kilka kardynalnych byków...) lecz gdy przyszło do uruchomienia to absolwentowi (...o.m.c.

) zaczęły się schody. Przede wszystkim jakieś oscylacje i palenie rezystorów. Nie wnikając w szczegóły - ostatecznym rozwiązaniem okazało się wybebeszenie blaszanki, przemodelowanie i wstawienie lamp E83CC Tesla - wyglądających identycznie jak dostarczone uczniowi E88CC (starły się częściowo napisy

), ale spokojnych i nie sprawiających problemów, na których rozwiązanie było za mało czasu.
Stąd moja niechęć. Po za tym jak widzę niektóre posty i
burze (w szklance wody

)
mózgów naszego gremium nad sprawą, której nie ma - a właściwie nie powinno być... eee tam ...

...niech będzie po Twojej myśli.