Różnice w programie do obl. TG SE z ecclab.com

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

No tak nie wspomnieliśmy o szczelinie.... :oops:

Szczelina powinna być jak najmniejsza. Można ją dobierać eksperymentalnie, zmniejszając do momentu pojawienia się zniekształceń przebiegu.
Jej wpływ jest podwójny, z jednej strony nie dopuszcza do nasycenia rdzenia prądem stałym, z drugiej powoduje zmniejszenie indukcyjności.
Całą sztuką jest, jak zwykle, znalezienie "złotego środka".

Spróbuj tylko z papierkiem, jeśli nie będzie zniekształcać, to OK. Oczywiście chodzi o pomiar przy mocy znamionowej
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
rvsh
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: rvsh »

Moje pytanko, a jak taki pomiar zrobić? Ja zniekształcenia to tylko na ucho sprawdzam :)

Pasmo przenoszenia ustalam poprzez podpięcie woltomierza na wyjściu wzmacniacza równolegle z obciążeniem 8R. Wrzucam sinusoidę o częstotliwości 1 kHz na wejście (generuję ją programem komputerowym - przyjrzałem się jej przez oscyloskop i wygląda bardzo "marnie" - ogromnie zniekształcona, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma) i następnie ustawiam głośność wzmacniacza tak, aby na wyjściu było 2,8V AC.
Następnie w celu ustalenia górnej granicy przenoszenia podnoszę częstotliwość do momentu, aż napięcie spadnie poniżej 2V i zapisuję wynik. Tą samą czynność wykonuję w drugą stronę, w celu ustalenia dolnej granicy pasma przenoszenia.

Czy mój sposób mierzenia jest właściwy?
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Pomiar wykonywany w zasadzie poprawnie, jednak parę uwag-
-Zakładam że te 2,8 V AC, to odczyt z miernika , a nie wartość pp z oscyloskopu?
-Jesteś pewien że Twój woltomierz prawidłowo mierzy w całym paśmie akustycznym? Większość, przy pomiarach powyżej 1 Khz daje spore błędy.Być może , w tej sytuacji,” góra” Twojego wzmacniacza, jest znacznie lepsza niż piszesz?
-Mierniki AC, skalowane są do pomiaru napięć sinusoidalnych,Ty stosujesz sinus zniekształcony. Jest to źródłem dalszych błędów przy pomiarze napięcia wyjściowego.
Jest w sieci trochę darmowych programów pt. „ generator”, dają na wyjściu czysty( prawie :) )
sinus, chyba że masz coś z kartą dźwiękową.
-Pomiaru dokonujesz przy poziomie mocy wyjściowej ok. 1 W, czy to znamionowa moc wyjściowa?
-Piszesz że masz dostęp do oscyloskopu, możesz więc obserwować na ekranie zniekształcenia oraz oszacować wielkość zastosowanej szczeliny magnetycznej.
-Dla zbyt małej szczeliny, przy niskich częstotliwościach i pełnej mocy wzmacniacza, będą pojawiać się zniekształcenia.
Tyle co mi się nasunęło. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

rvsh pisze:Moje pytanko, a jak taki pomiar zrobić? Ja zniekształcenia to tylko na ucho sprawdzam :)

Pasmo przenoszenia ustalam poprzez podpięcie woltomierza na wyjściu wzmacniacza równolegle z obciążeniem 8R. Wrzucam sinusoidę o częstotliwości 1 kHz na wejście (generuję ją programem komputerowym - przyjrzałem się jej przez oscyloskop i wygląda bardzo "marnie" - ogromnie zniekształcona, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma) i następnie ustawiam głośność wzmacniacza tak, aby na wyjściu było 2,8V AC.
Dziwi mnie kiepska jakość sinusa, być może masz źle skonfigurowany program, lub występuje jakiś błąd. Poszukaj innego i dokonuj pomiarów oscyloskopem. Nie tylko wartość napięcia się liczy, ale też poziom zniekształceń. Do tego jednak jest właśnie potrzebna dobra sinusoida i oscyloskop.
Program, którego używam generuje bardzo ładną sinusoidę do około 17kHz, przy których przebieg jest jakby zmodulowany jakąś niższą częstotliwością.

W zasadzie aby wyznaczyć optymalne parametry szczeliny, powinieneś robić pomiar dla mocy znamionowej.
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
ODPOWIEDZ