Witam.
Może się przydadzą komuś dane tego głośnika:
fs=71Hz
Re=6Ohm
Qes=0.93
Qms=5.31
Qts=0,79
Vas=79l
Sd=509cm²
SPL=95dB
qts=0.79
Pmax=12,5W
Pasmo przenoszenia: 60 Hz - 8000 Hz
Skuteczność? (Kennempfindlichkeit): 98 dB
Średnica: 278 mm
Charakterystyki mi się nie udało znaleźć
A tak nawiasem, ciekawe czy można byłoby go wykorzystać w projekcie jakiejś kolumny (do słuchania muzyki; są to głośniki raczej estradowe). Na sucho (bez obudowy) mają bardzo ładne brzmienie i są niezwykle głośne (uciągnie je nawet malutki wzmacniacz).
Mam zrobione w sklejce dwie sztuki kolumn MV3 z NOS-ami L3401 (głośniki kupione bodajże w 1987 w BOMIS-ie w Opolu).
Wg mnie jedne z najlepszych głośników estradowych i nie tylko. Nieporównywalnie lepsze od dostępnych wtedy PRL-owskich GDS 30/30. Kolumna z zestawu MV3 była liczona na ten głośnik, ma nawet otwór stratny z krótkim kanałem. Bardzo szerokie pasmo i fenomenalna efektywność. Ci co użytkowali MV3 wiedzą jak ten zestaw działał. Pamiętam, że gitara basowa była doskonale słyszalna w zapełnionej sali na 400 osób. Ale poza tym L3401 były stosowane parami w dwóch kolumnach do wzmacniacza Regent 60 oraz piecyku gitarowym o mocy 30 W.
Mój sentyment do tych głośniczków bierze się z użytkowania MV3 i regentów na dyskotekach. Odpowiednio połączone jako "monobloki" były bezkonkurencyjne.
Głośniki mimo estradowego charakteru uważam za świetnie grające z lampami; zarówno jeśli chodzi o moc i o jakość. Są bardzo "detaliczne". Moc - na PP z parką ECL82 robią w budynku z wielkiej "miękką" płytę. I to przy ok 10 W mocy. Jakość - dołożyłem jedynie do kolumny GDWT tzw. "pershinga", bo L3401 cierpi bowiem na brak góry. Po poskładaniu kolumn i podłączeniu do wzmacniacza odsłuchałem parę kompaktów. Rewelacja.
W latach 80-tych miałem parę tych kolumn podłączonych do PA2801. Głośniki miały zniszczone resory i były spalone. Resory zostały podklejone, cewki przewinięte na 8 ohm, 25 W na sinus i .... . Niestety. Cewki wytrzymały, ale membrana zerwała resor. Ale nawet wtedy głośniki grały. OD tej pory wiem, że 12,5 W to moc graniczna i nie ma sensu "wpychać" do L3401 więcej mocy.
Dołączam zdjęcie frontu kolumny MV3 z widokiem od wewnątrz. Zdjęcie "sklejkowych" w późniejszym terminie
A oto zdjęcie kopii kolumny z głośnikiem L3401. Maskownica dodana przede wszystkim ze względu na ochronę głośnika, widać przez nią charakterystyczną tubkę. Kolor w rzeczywistości mniej jaskrawy. Konstrukcja w stosunku do oryginału różni się zastosowanym materiałem (sklejka, w oryginale płyta paździerzowa). Poza tym w oryginale przód był zdejmowany, a w tej konstrukcji jest zdejmowany tył i dodatkowo płyta tylnia wchodzi bardzo ciasno w kołnierz co zwiększa szczelność obudowy. Koszt kompletu z NOS głośnikami to ok. 1000 PLN. Dźwięk bardzo naturalny. Głośnośc - na wzmacniaczu 2 x 10 W (czyli 2x PP np. na ECL82) wystarczy na małą dyskotekę.
A może ktoś ma na zbyciu L3401 lub L3402?