Odlutowywanie za pomocą... opalarki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- MarekSCO
- 2500...3124 posty

Chodzi mi o bramki 74ACxx...
One mają czasy propagacji rzędu ns - o ile pamiętam...
Tak jakoś mi się kojarzy, że na UCY74AC04 był kiedyś opublikowany jakiś impulsowy generator, który robił za taki prosty TDR

Ja je wykorzystuję dotychczas w takich generatorach impulsowych...
Klasyczny generator ( generator okresu + układ kształtowania impulsu ),
z tym, że wyposażam to jeszcze w kolejny układ kształtowania impulsu wykorzystywany do synchronizacji oscyloskopu

Nie zastanawiałem się nad zastosowaniem układów ECL jako generatorów impulsów nanosekundowych...
Nie pamiętam nawet, czym się ta technologia charakteryzuje...
Chociaż używam zdaje się prescalerów wykonanych ( chyba ) w ECL

Ops

Chyba z powodu późnej pory mi się popierniczyło

Zamiast "Układy UCY" miało być oczywiście "Układy TTL"

A da się go dojrzeć prze tą lupę, którą dostałem razem z dławikami ?

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Na zdjeciu widac ze autofokus mial problemy z gestym rastremMarekSCO pisze:...że na UCY74AC04 był kiedyś opublikowany jakiś impulsowy generator, który robił za taki prosty TDR
macska
A da się go dojrzeć prze tą lupę, którą dostałem razem z dławikami ?

Od lewej preskaler (:10) ECL w DIL, towarzysze zerzneli Plesseya, potem AC04 w smd i po prawej gesty rozstaw co prawda nie jest to bramka,
mam ich w pracy ale zebys zobaczyl na co sie porywasz

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
CEMI AFAIK nigdy nie produkowała niczego z serii 74AC. Produkowała za to serię 74S która miała czasy propagacji kilka ns.MarekSCO pisze: Tak jakoś mi się kojarzy, że na UCY74AC04 był kiedyś opublikowany jakiś impulsowy generator, który robił za taki prosty TDR :)
ECL - Emitter Coupled Logic, układy cyfrowe zbudowae w konfiguracji wzmacniaczy różnicowych, charakteryzują się tym, że tranzystory są zawsze aktywne, nie wchodzą w przewodzenie ani zatkanie. Przez to ciągną dużo prądu, ale za to są naprawdę szybkie - czasy propagacji rzędu 100ps.MarekSCO pisze:Nie zastanawiałem się nad zastosowaniem układów ECL jako generatorów impulsów nanosekundowych...
Nie pamiętam nawet, czym się ta technologia charakteryzuje...
Chociaż używam zdaje się prescalerów wykonanych ( chyba ) w ECL :)
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Dużo, dużo
Używam tego w ukłądach sterowania wyświetlaczami (vfd, neonowe...), dla jednej lampy IW-18 potrzeba 4. Przy dostępie do większej ilości używałbym ich też zamiast drabinek SIL w obwodzie 'prądowym' - tu by trzeba 47k.
Myślę, że tasiemki koło 50szt jednej i drugiej wartości by na długi czas wystarczyły.
Do tego przydałyby się BC846, wcześniej kupowali mi znajomi u Piekarza w Warszawie, ale w tej chwili z jednym nie mam kontaktu, a drugi skończył studia.

Myślę, że tasiemki koło 50szt jednej i drugiej wartości by na długi czas wystarczyły.
Do tego przydałyby się BC846, wcześniej kupowali mi znajomi u Piekarza w Warszawie, ale w tej chwili z jednym nie mam kontaktu, a drugi skończył studia.
Duzo widac wzgledne pojecie, smd jest do zastosowan przemyslowych i duzo to jest od 20.000 szt w gore. Wtedy cena jest juz calkiem inna.k4be pisze:Dużo, dużo...
Najmniejsza ilosc co moge zalatwic to 100szt.
Moge zapytac zaopatrzeniowca ile to bedzie kosztowalo, u Piekarza firma gdzie pracuje ma rabat.
- MarekSCO
- 2500...3124 posty

Masz rację Tomkutszczesn pisze:CEMI AFAIK nigdy nie produkowała niczego z serii 74AC.

"Utożsamiło" mi się "Układy UCY..." z "Układy TTL"

Nie zauważyłem nawet, jak pierwszy raz zwróciłeś mi uwagę

Robiłem te układy ( impulsowe w TTL ) jakieś 3 lata temu i muszę sięgnąć do
notatek z tego okresu, żeby sprawdzić, czy rozważałem wtedy zastosowanie układów w technologii ECL...
Pamięć jest niestety zawodna - przynajmniej w moim wypadku

Co do sensu wylutowywania w ten sposób tanich i ogólnie dostępnych układów... To w moim przypadku sprawa wygląda tak...
Najbliższy sklep ( dobrze zaopatrzony ) mam jakieś 30 km od miejsca zamieszkania

Nie chce mi się jeździć specjalnie po jakiegoś 7400, więc, jeśli znajdę taki na płytce z demobilu, to...
Grzeję płytkę opalarką i tłukę o kant imadła dopóki nie wypadnie

Zwykle wypada jeszcze kilka sąsiednich, które skrzętnie chowam do pudełka

Nie certolę się z nimi zbytnio prawdę powiedziawszy...
"Cenniejsze zdobycze" wylutowuję o wiele mniej drastycznymi metodami

Właściwie całe zapotrzebowanie na układy TTL zaspokajam w ten sposób, stąd nie wiedziałem nawet, że są one obecnie jeszcze łatwo dostępne

Bo "skupił uwagę" na tym, na czym i ja skupiłemmacska pisze:Na zdjeciu widac ze autofokus mial problemy z gestym rastrem Very Happy

Gdybyś wstawił tam 7400 np - nie było by problemu z ostrością

Podobno Plessey już od dłuższego czasu nie produkuje pierwowzoru...

Co do AC04, to wielkośc nie gra tutaj roli dlatego, że mój TDR nie jest aż tak "wymagający"

Jeśli przez przypadek...
Zamiast jednej bramki wlutuję dwie równolegle - nic złego się nie stanie

Pozdrawiam

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam