Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.
Tak się akurat składa, że odzyskuję tą i podobnymi ( z użyciem tzw "farelki" ) metodami scalaki serii UCY
Zwłaszcza, że nie wszędzie mogę nabyć takie antyki
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby któryś nie przeżył operacji
Ale sama metoda jest mało godna polecenia...
Po kilku minutach pracy - nie ma czym oddychać
Więc lepiej dokonywać tej operacji w jakiejś przewiewnej szopie
k24 pisze:Krzem 150 stopni, te scalaki idą chyba tylko na przemiał celem odzysku materiałów z jakich są wykonane.
No nie wiem, w pracy lutujemy plytki w piecach, temperatura lutowania 240-260 *C (pasta na bazie olowiu) lub o 20 *C wiecej jak jest bezolowiowa z doatkiem srebra.
Czas samego lutowania (nie liczac wstepnego podgrzania plytki) to ok 1,5 min.
Nigdy nie bylo masowych uszkodzen z tego tytulu.
Ja również często wylutowywałem elementy przy pomocy zwykłej opalarki (BLACK&DECKER 1400W), pracującej z obniżonym do 150V napięciem zasilania. Odzyskiwałem tym sposobem procesory, pamięci, diody LED, i inne trudno dostępne elementy (często SMD). Nie zdarzyło mi się by którykolwiek z nich podczas wymontowywania z płyty uległ uszkodzeniu, choć temperatura była dość znaczna. Niestety trzeba to faktycznie robić przy otwartych oknach i sprawnej wentylacji, bo z płyt uwalniają się duszące związki chemiczne, trudne do wytrzymania, oraz późniejszego wywietrzenia.
MarekSCO pisze:Tak się akurat składa, że odzyskuję tą i podobnymi ( z użyciem tzw "farelki" ) metodami scalaki serii UCY :)
Przecież tego jest wszędzie na tony i za gorsze. Chyba, że koniecznie muszą być CEMI i z podstawowej serii, ale to też w sumie nie problem. Rozumiem, gdybyś szukał jakiegoś UCY5472J albo czegoś w tym stylu :)
W swojej poprzedniej wypowiedzi zapomniałem wspomnieć o jednej ważnej sprawie. Gdyby ktoś z kolegów chciał wymontowywać z płyt elementy przy pomocy opalarki, niech najpierw usunie z niej kondensatory elektrolityczne. W przeciwnym wypadku może spotkać go niemiła niespodzianka