Pętla z drutu redukująca przydźwięk sieciowy....

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Pętla z drutu redukująca przydźwięk sieciowy....

Post autor: _idu »

Przypomniałem sobie pewien magnetofon - M2405S. Tam we wzmacniaczach odczytu zastosowano cwaną metodę obniżania przydźwięku sieci. Otóż w pierwszym stopniu w obwodzie emitera wstawiono pętlę dwóch zwojów drutu o średnicy około 2cm na elastycznym lecz sztywnym połączeniu z płytką zrobione ze skrętki z tegoż samego drutu do pętla. Poprzez zmianę ustawienia tej pętli można było uzyskać minimum przydźwięku sieci podczas odtwarzania. I faktycznie działało to nadzwyczaj skutecznie.

Tłumaczenie działania jest proste - różne położenie dawało różną fazę i amplitudę indukowanego prądu z pola zakłóceń generowanego przez trafo. A przydźwięk się też przedostawał do wejścia z tego samego pola zakłóceń (głowica).

Myślę że warto ten sam patent zastosować w pierwszym stopniu wzmacniacza lampowego (w obwodzie katody pętla). Może uda sie też zmniejszyć przydźwięk ten przedostający sie również drogą zasilania oraz żarzenia.

Ciekawią mnie wasze opinie.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Przydźwięk w tym magnetofonie pochodził głównie z wpływu pola magn. trafa na głowicę odtwarzającą. Taki sam kształt ma napięcie indukowane w pętli, to jest warunek działania ustrojstwa. Próba kompensowania brumów od żarzenia, złego prowadzenia masy, słabej filtracji zasilania może nie być tak skuteczna, gdyż przebiegi tych zakłóceń często różnią się od tego, co indukowałoby się w takiej pętli.
Ostatnio walczyłem z przydźwiękiem "głowicowym" w echu taśmowym. Myślałem też o kompensacji dodatkową głowicą wewnątrz obudowy, nawet kosztem dołożenia triody. Skończyło się na dołożeniu ekraniku z blachy 1mm zakrywającego czoło głowicy po założeniu taśmy (a' la klapka w magnetofonie). Skuteczność zupełnie wystarczająca.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Dla ścisłości - najbardziej szkodliwe pole zakłócające w tym typie magnetofonu pochodzilo raczej od silnika napędowego. Był to silnik indukcyjny zwartobiegunowy i z zasady jego działania wynikało znaczne pole rozproszenia.
Swoją drogą - takiego patentu nie widziałem w innych typach sprzętu poza serią M24xx.
Awatar użytkownika
Tommy Vercetti
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: Tommy Vercetti »

Ja mam Arię M2408SD i nic takiego tam nie ma, może dlatego, że M2408SD to wersja deck, albo może dlatego, że to magnetofon klasy HiFi :)
Awatar użytkownika
barbie
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: barbie »

Są to tak zwane "cewki kompensacyjne".
Były one stosowane nie tylko w magnetofonach (np. Wilga, Melodia itp.), ale również niekiedy w innych przedwzacniaczach (np. mikrofonowych). W zależności od konstrukcji było to kilka do kilkudzesięciu zwojów drutu na grubym, lcze miękkim pręcie (Al, Cu itp), który można było zginać. Włączało się to w szereg (w obwodzie siatkowym) lub w katodę (w szereg z opronikiem, a następnie naginało w zależności od potrzeb na minimum przydźwięku. Nie działało to za dobrze (bo w końcu faza mogła być bardzo różna) i w końcu wraz z poprawą traf i silników pomysł umarł śmiercią naturalną...

pozdrowienia.
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Pętla z drutu redukująca przydźwięk sieciowy....

Post autor: ZoltAn »

STUDI pisze:Może uda sie też zmniejszyć przydźwięk ten przedostający sie również drogą zasilania oraz żarzenia.
Są skuteczne sposoby zmniejszenia (zwłaszcza nieusuwalnego innymi sposobami) brumu żarzeniowego lub "transformatorowego".

Przykłady? Na rysunkach.

Rys.1: powietrzna cewka Lk ma około 100zwojów, w przypadku trudności z uzyskaniem wytłumienia brumu należy zwiekszyć bądź zmniejszyć jej indukcyjność poprzez włożenie do jej wnętrza żelaznego lub mosiężnego rdzenia.

Rys.2: potencjometr R bocznikujący cewkę kompensacyjną umożliwia bardzo precyzyjną regulację poziomu napiecia kompensacyjnego doprowadzanego do S triody.

Rys.3: S3 pentody musi być wyprowadzona oddzielnie :!:.

Rys.4 przy S3 połączonej z katodą wewnątrz bańki napięcie pobierane z obwodu żarzenia doprowadza się do S2.

Ku pa(mięci... :wink: ): uzwojenie żarzenia musi być (jednostronnie lub symetrycznie) połączone z masą albo symetryzowane w tradycyjny spoosób (Rż na schemacie).

Inne rozwiązania zaprezentuję w przygotowywanym obszerniejszym opracowaniu.

Zoltan
Załączniki
Kompensacja w obwodzie S3
Kompensacja w obwodzie S3
Kompensacja przydźwięku 2
Kompensacja przydźwięku 2
Kompensacja przydźwięku 1
Kompensacja przydźwięku 1
Kompensacja w obwodzie S2
Kompensacja w obwodzie S2
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
ODPOWIEDZ