powielacz napięcia...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
powielacz napięcia...
chciałbym wykonać powielacz (poczwarzacz) napięcia. Znalazłem schema taki jak w załaczniku. I było by fajnie jakby gdziekolwiek pisało jakie wartości powinny mieć kondensatory... Powielacz potrzebny mi aby zasilić PCC88 z trafa dającego 30V. Będzie się taki nadawać? No i oczywiście jakie kondensatory polecacie?
- Teslacoil
- 625...1249 postów
Tego nie polecam. Ten w linku poniżej działa na pewno, wprawdzie potrajacz, ale jeśli masz 30V do dyspozycji to może wyda.
http://audioton.republika.pl/bufor.html
To nie jest złośliwość z mojej strony, że podaję Ci tą stronę
http://audioton.republika.pl/bufor.html
To nie jest złośliwość z mojej strony, że podaję Ci tą stronę

- szalony
- moderator
Układ pokazany przez painlusta to klasyczna kaskada Villarda. Czemu miałby być zły ? Można go zrobić nawet do 20 stopni... Ja osobiście używałem tylko potrajacza ze schematu na audiotonie, z 12V dawał ponad 50...
Pojemność kondesatorów zależy od tego, jaką chcesz mieć wydajność, ja używałem 4700uF, i wydajność była naprawdę znaczna... Ale nie wiem jak konkretnie pojemność się przekłada na efekt.
Ile chcesz napięcia dla tej 88 ? Potrajacz z 30V da 3*sqrt(2) * 30 = 128V. Na jalowym pewnie nieco podskoczy... "Poczwarzacz" da ponad 170V
Pojemność kondesatorów zależy od tego, jaką chcesz mieć wydajność, ja używałem 4700uF, i wydajność była naprawdę znaczna... Ale nie wiem jak konkretnie pojemność się przekłada na efekt.
Ile chcesz napięcia dla tej 88 ? Potrajacz z 30V da 3*sqrt(2) * 30 = 128V. Na jalowym pewnie nieco podskoczy... "Poczwarzacz" da ponad 170V
Witam
Dla zwiększenia napięcia kaskadą Villarda posługujemy się następującym wzorem z pliku gdzie:
n - ilość stopni wielokrotności
I - prąd płynący w ukladzie
f - częstotliwość napięcia wejścia
C - pojemność kondensatorów
dU - spadek napięcia w układzie
Jak widać układ oprócz pomnażania napięcia ma też straty, ponadto spadek napięcia zależy od prądu płynącego przez układ zależy też on od pojemności kaskady, częstotliwość możemy pominąć bo jest stała, jak widać nie jest to bez wpływu na układ i spadek napięcia pomnożonego. mam nadzieje, że opis chociaż trochę pomoże w budowaniu i testowaniu własnych kaskad. Aha nie jest zalecane więcej niż 10 stopni.
Opis na podstawie:www.kronjaeger.com
Znajdziecie tam rysunki kaskady.
Dla zwiększenia napięcia kaskadą Villarda posługujemy się następującym wzorem z pliku gdzie:
n - ilość stopni wielokrotności
I - prąd płynący w ukladzie
f - częstotliwość napięcia wejścia
C - pojemność kondensatorów
dU - spadek napięcia w układzie
Jak widać układ oprócz pomnażania napięcia ma też straty, ponadto spadek napięcia zależy od prądu płynącego przez układ zależy też on od pojemności kaskady, częstotliwość możemy pominąć bo jest stała, jak widać nie jest to bez wpływu na układ i spadek napięcia pomnożonego. mam nadzieje, że opis chociaż trochę pomoże w budowaniu i testowaniu własnych kaskad. Aha nie jest zalecane więcej niż 10 stopni.
Opis na podstawie:www.kronjaeger.com
Znajdziecie tam rysunki kaskady.
spróbuje z potrajaczem... ale na jakie napięcie powinny być kondensatory? Na 63V starczą?seventh pisze:Układ pokazany przez painlusta to klasyczna kaskada Villarda. Czemu miałby być zły ? Można go zrobić nawet do 20 stopni... Ja osobiście używałem tylko potrajacza ze schematu na audiotonie, z 12V dawał ponad 50...