Prąd wybiegu - jaka wartość?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Prąd wybiegu - jaka wartość?

Post autor: Teslacoil »

Witam.
W uruchamianym układzie echa taśmowego jest stopień wzmocnienia sygnału z wejścia nietypowo zbudowany (według mnie). Oparty o połówkę ECC83, polaryzacja prądem wybiegu, punkt pracy Ua=110V, Ia=1mA. Tylko ten rezystor siatkowy 750 kiloomów jakoś dziwi mnie. Zazwyczaj jest dużo więcej, zresztą na drugiej połówce tej lampy jest zbudowany wzmacniacz wstępny odczytu, też z taką polaryzacją, jednak Rs=4,7M. Wychodzi na to, że prąd wybiegu w tym pierwszym przypadku wynosi 907nA (napięcie na siatce -0,68V). W danych z poniższego linku jest charakterystyka prądu siatkowego, z której odczytałem 80nA. Dodam, że sprzęt pracuje normalnie, nie widać śladów przeróbek w tym miejscu, czyli tak ma być. Z innym egzemplarzem ECC83 jest bardzo podobnie.
Czy ktoś może to wyjaśnić?
Pozdrawiam.

http://www.studikomunikacja.strefa.pl/s ... Siatki.pdf
_idu

Post autor: _idu »

Przy małej amplitudzie sygnału na wejściu to czemu nie....
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Zgadza się, jednak ja nie kwestionuję tu działania tego stopnia. Jak wyjaśnić różnicę pomiędzy tym przypadkiem, a charakterystyką, tu mam zgryz. Sprzęt uruchomiłem, działa bezproblemowo. Pytanie zadaję z czystej chęci pogłębiania wiedzy :) .
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

A jak mierzyles napiecie na siatce?
Aleksander Niemand
625...1249 postów
625...1249 postów

Napięcie na siatce mierzyłem multimetrem Metex M3850, względem katody, czyli masy. Opór wewnętrzny miernika jest dużo większy niż 750k. Pomiar nie ma wpływu na prąd anodowy (kontrolowany drugim multimetrem).
ODPOWIEDZ