Jak złozyć najprostszy oscyloskop lampowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Kilka zdechlaków mam, jakieś ledwo dychające germańce w radyjkachmarcin_oizo pisze:Germanowe czy krzemowe.. Pewnie na krzemowych o dużych beta też by działało ale trzeba by już trochę zaingerować w układ ustalając ich punkty pracy. A polskich germańców nie masz? Pewnie by podpasowały... Coraz bardziej chcę zmontować ten układ, tak dla testów

Marcin- radyjek jeszcze nie znalazłem, ale jedno z nich Etiuda się nazywa (chyba to kompletne z pokrowcem

Pozdro
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Albert Einstein
Cześć
Mam jeszcze pytanie... Narazie złozyłem zasilacz do mojej B6S1 (troszkę inny niż z Mini4, ale działa
). Puki co świeci mi się sama plamk, czyli jest postęp 
Dla kolejnych testów i sprawdzenia czy działa chciałem złożyć to, co w załączniku. Gdzieś wiodziałem cały opis, ale nie pamiętam gdzie. Chciałem zapytać jakie tu tranzystory trzeba wstawić?
Pozdro
Mam jeszcze pytanie... Narazie złozyłem zasilacz do mojej B6S1 (troszkę inny niż z Mini4, ale działa

Dla kolejnych testów i sprawdzenia czy działa chciałem złożyć to, co w załączniku. Gdzieś wiodziałem cały opis, ale nie pamiętam gdzie. Chciałem zapytać jakie tu tranzystory trzeba wstawić?
Pozdro
Albert Einstein
Albert Einstein
Witaj
Zbudowałem ten układ kilka razy bez problemów więc i Tobie powinno się udać.
ja zbudowałem go na 2szt MP25A i TG40 w generatorze podstawy czasu.
Opis do niego masz tu wstawiony przez Marcina_oizo http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... c&start=30
Pozdrawiam
Maciek1
Zbudowałem ten układ kilka razy bez problemów więc i Tobie powinno się udać.
ja zbudowałem go na 2szt MP25A i TG40 w generatorze podstawy czasu.
Opis do niego masz tu wstawiony przez Marcina_oizo http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... c&start=30
Pozdrawiam
Maciek1
Re: Jak złozyć najprostszy oscyloskop lampowy
Cześć
Odświerzę wątek, bo wkońcu chcę złożyć oscyloskop
Zapomniałem o nim, bo lampę oscyloskopową wykorzystywałem w innym celu 
Mam małe pyatnie. Zasilacz do B6S1 wezmę od Mini 4, wiem jak podałączyć siatkę, ale z blaszkami x i y jest problem... Jak je podłaczyć? Wydaje mi się, że jedna z blaszek Y jest połączona z anodą. Czy tak mam zrobić?
Tu jest schemat:
http://pokusy.chytrak.cz/schemata/osciloskop.htm
Pozdro
Odświerzę wątek, bo wkońcu chcę złożyć oscyloskop

Mam małe pyatnie. Zasilacz do B6S1 wezmę od Mini 4, wiem jak podałączyć siatkę, ale z blaszkami x i y jest problem... Jak je podłaczyć? Wydaje mi się, że jedna z blaszek Y jest połączona z anodą. Czy tak mam zrobić?
Tu jest schemat:
Pozdro
Albert Einstein
Albert Einstein
Czy końcówkę "zamentowani" podłączyłeś do siatki?
Końcówki OUT do blaszek bym podłaczył, ale o co chodzi z "synchro in" i "synchro out". Do "synchro in" podałbym sygnał, ale o co zrobić ze wzmacniaczem Y na EF80? Czeskiego nie znam
Pozdrawiam
Końcówki OUT do blaszek bym podłaczył, ale o co chodzi z "synchro in" i "synchro out". Do "synchro in" podałbym sygnał, ale o co zrobić ze wzmacniaczem Y na EF80? Czeskiego nie znam

Pozdrawiam
Albert Einstein
Albert Einstein
Czy końcówkę "zamentowani" podłączyłeś do siatki?
Końcówki OUT do blaszek bym podłaczył, ale o co chodzi z "synchro in" i "synchro out". Do "synchro in" podałbym sygnał, ale o co zrobić ze wzmacniaczem X na EF80? Czeskiego nie znam
Pozdrawiam
Końcówki OUT do blaszek bym podłaczył, ale o co chodzi z "synchro in" i "synchro out". Do "synchro in" podałbym sygnał, ale o co zrobić ze wzmacniaczem X na EF80? Czeskiego nie znam

Pozdrawiam
Albert Einstein
Albert Einstein
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Użyj w końcu mózgu. Synchro In łączysz z Synchro Out i to wszystko! Nic do tego nie podłączasz! Złóż najpierw układ elektryczny i zobacz jak działa z tym "zatemnowani" i jak działa z odłączonym... Jest to wygaszanie plamki... (tak mi się wydaje przynajmniej). Schematy masz, jeszcze trochę wiedzy Ci brakuje więc życzę powodzenia. X to poziom więc podstawa czasu na EF183 (w moim przypadku na EL83) a Y to pion czyli wzmacniacz na EF80 (matematykę masz? Układ kartezjański się kłania). Może zdjęcie przedniej ściani mojego sprzęta pomoże trochę
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Dzięki! Już wszystko jasne
Narazie zrobiłem już elektronikę, złożyłem kondensatory do przełącznika
Ma jeszcze takie pytanie... Czy lampa będzie pracowała dobrze jak zamienię blaszki? To znaczy podłącze odwrotnie kable? I jeszcze jedno. Czy blaszki Y są czulsze od X czy odwrotnie? Układu kartezjański nie jest mi obcy
Pozdrawiam

Ma jeszcze takie pytanie... Czy lampa będzie pracowała dobrze jak zamienię blaszki? To znaczy podłącze odwrotnie kable? I jeszcze jedno. Czy blaszki Y są czulsze od X czy odwrotnie? Układu kartezjański nie jest mi obcy

Pozdrawiam
Albert Einstein
Albert Einstein
- Michal_Blady
- 250...374 postów
- Kontakt:
Jestem w trakcie budowy oscyloskopu wg schematu z tej stronki:
Zamiast lampy 7QR20 chcę użyć 8ŁO29. Z racji tego, że do jej zasilania jest potrzebne niemal dwa razy większe napięcie (1,5kV) natrafiłem na problem z zasilaniem. Wpadłem na pomysł zasilenia jej powielaczem dwu-połówkowym dającym +700V i -700V. Coś jak na schemacie poniżej:

W oryginalnym układzie s2, s4 i dwie płytki odchylające są podłączone razem do +250V (przez rezystor 120k). Wyczytałem, że potencjał płytek odchylających powinien być jak najbardziej zbliżony do potencjału zasilania. Ja planuję s2 i s4 podłączyć do +700V a te dwie płytki odchylające tak jak w bazowym schemacie. Nie wynikną z tego powodu jakieś komplikacje?
Zamiast lampy 7QR20 chcę użyć 8ŁO29. Z racji tego, że do jej zasilania jest potrzebne niemal dwa razy większe napięcie (1,5kV) natrafiłem na problem z zasilaniem. Wpadłem na pomysł zasilenia jej powielaczem dwu-połówkowym dającym +700V i -700V. Coś jak na schemacie poniżej:

W oryginalnym układzie s2, s4 i dwie płytki odchylające są podłączone razem do +250V (przez rezystor 120k). Wyczytałem, że potencjał płytek odchylających powinien być jak najbardziej zbliżony do potencjału zasilania. Ja planuję s2 i s4 podłączyć do +700V a te dwie płytki odchylające tak jak w bazowym schemacie. Nie wynikną z tego powodu jakieś komplikacje?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Potencjał płytek powinien być jak najbardziej zbliżony do potencjału anody, aby nie tworzyła się soczewka pomiędzy płytkami a anodą rozogniskowująca strumień.Michal_Blady pisze:Wyczytałem, że potencjał płytek odchylających powinien być jak najbardziej zbliżony do potencjału zasilania. Ja planuję s2 i s4 podłączyć do +700V a te dwie płytki odchylające tak jak w bazowym schemacie. Nie wynikną z tego powodu jakieś komplikacje?