Głośnik RFT L3515

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Głośnik RFT L3515

Post autor: painlust »

właśnie wyciągnąłem z pewnego Regenta ten głośnik. To najbardziej gówniany głośnik jaki dane mi było trzymać w rękach. Prawdopodobnie jest to głośnik który ZoltAn nazwał kiedyś PATYKIEM. Ma 12" a brzmienie wysokotonowca. Zero niskich tonów, same wysokie. Wywaliłem z niego srodkową tubkę aby przyciąć trochę pasmo... Czy coś to pomogło? Być może ja w każdym bądź razie nie słyszę różnicy. Ale nie tu jest problem... Problemem jest membrana i zintegrowane z nią zawieszenie... Papier jest mięciutki jak przysłowiowa kaczuszka. Mam wrażenie, że dałbym rade podetrzeć nią tyłek. Ma ktoś jakiś sposób na usztywnienie tej membrany? Jakiś impregnat? Oddawałem kiedyś głośnik Celestiona do naprawy w Soudmanie i tam membrane "wyprasowali" i usztywnili. Myślałem, że była wymieniana, ale po przyjrzeniu się jednak widać, że była poddana renowacji, więc chyba można jakoś usztywnić tę membrane. Zna ktoś się na tym?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: Głośnik RFT L3515

Post autor: Piotr »

painlust pisze:Ma ktoś jakiś sposób na usztywnienie tej membrany? Jakiś impregnat?
Szkło wodne?
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Lub capon.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

a szkło wodne czy kapon nie doprowadzą do tego, że papier stanie się kruchy?
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Nie, z reszta zrob probe na jakims trupie glosnikowym.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Jeszcze taka uwaga:
Wszelkie pokrywanie membrany spowoduje wzrost jej masy, czyli spadek skuteczności. Przy bardzo cienkiej i lekkiej membranie może być zauważalny "gołym uchem".
ODPOWIEDZ