Różnice w programie do obl. TG SE z ecclab.com

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

jethrotull pisze:Bo też w TG2 jest na pierwotnym pewnie ze dwa tysiące z czyms zwojów, a nie jak u Kolegi 6000. Na tej rezystancji będzie się marnowało sporo mocy wyjściowej....
Dokładnie. Ponadto na rezystancji uzwojenia pierwotnego będzie się odkładało prawie 40V napięcia stałego!

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Romekd pisze:Zibi, w obliczeniach należałoby jeszcze uwzględnić rezystancje obu uzwojeń transformatora, które, przynajmniej jak dla mnie, są dużo za duże.
Masz rację, jak się przetransformuje kilka omów uzwojenia wtórnego i doda 1k pierwotnego, to nazbiera się 7k, a może i więcej, bo "kilka" to może równie dobrze być 2 jak i 9. Połowa mocy pójdzie na grzanie transformatora i "bass-u" nie będzie mimo, że "mnóstwo cytrynowa siła zwoi" miała zapewnić dużo henrów.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Zibi pisze: Połowa mocy pójdzie na grzanie transformatora i "bass-u" nie będzie mimo, że "mnóstwo cytrynowa siła zwoi" miała zapewnić dużo henrów.
Akurat duża indukcyjność rozproszenia i wysoka rezystancja szeregowa spowoduje, że nie będzie góry, a bas zostanie wypchnięty (powiększy się znacznie dobroć głośników i wyjdą rezonanse).
Tak, czy siak nie jest dobrze ;)
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Duża, to miała być indukcyjność główna - gdzieś w górze wątku można napotkać 90H.
rvsh
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: rvsh »

Ok. Zmierzyłem dokładnie rezystancja wtórnego to 1,2 Ohma.

Co w takim wypadku radzicie? Odwinąć coś? Dowinąć coś? :/ Odwinąć i zawinąć jeszcze raz?

Obliczenia robiłem w trzech programach:

1. Amator2000 z ecclab (jednak jakoś mu nie zaufałem z powodu tego co napisałem na początku wątku)
2. Samodzielnie krok po kroku zgodnie z Radioamatorem(początek wątku).
3. Ze strony "Jasia" w openoffice.

Liczbę zwojów zaczerpnąłem z wyliczeń ze skryptu Jasia(wydawały mi się najbardziej sensowne).

Z moich własnych obliczeń wynikało, że mam zrobić 1587 zwojów pierwotnego i 62 wtórnego.

Także, już nic nie wiem - każdy liczy jak mu się podoba. :shock:

W końcu jak powinno być?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Nie znam się za bardzo, ale może pewną wskazówką będzie, że typowy transformator fabryczny do lamp *CL86 ma 2800 zwojów pierwotnego, i tyle wtórnego żeby Ra wyszło ok 7k. Mówię tu o trafach w rodzaju TG2.5, które oczywiście są dalekie od hi-fi, ale przynajmniej jest od czego zacząć. Myślę, że programy obliczające trafa przyjmują pewne niejawne założenia, co skutkuje rozbieżnościami wyników obliczeń. Chyba najlepiej byłoby przyswoić sobie np. Cykina i samemu sobie wyrobić pojęcie o tym jakimi metodami można uzyskać założone parametry trafa, zamiast polegać na programach.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

żadna TG2,5 nie daje Ra=7k dla typowych impedancji
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Napisałem "około". Konkretnie to chyba daje 5200 albo 10400, o ile pamiętam. Dla mnie to jest "około", bo odchyłkami mniejszymi niż 50% się nie przejmuję.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Ja osobiście obliczałem trafka głośnikowe trzema metodami.
Wychodziły czsami bardzo krańcowe wyniki. Do wykonania brałem wynik "środkowy".
Bardzo ważnym parametrem jest też grubość drutu użytego do nawijania, gdyż rezystancje uzwojeń wpływają na wartość przekładni końcowej. Drut 0,16mm jest minimalnym przekrojem jeśli chodzi o prąd stopnia mocy, lecz trzeba zawsze brać "poprawkę"

Najsensowniejszym wyjściem by chyba było połączyć uzwojenia pierwotne parami (2 x 3000zw), wtórne podobnie (2 x 100zw i jedno 50 luźne) to daje przekładnię 30 z obciążeniem 5R powinno dać trochę ponad 5k (biorąc pod uwagę rezystancję uzwojeń)

Osobiście jednak bym to trafo przewinął.
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
rvsh
20...24 posty
20...24 posty

Zmierzyłem częstotliwość przenoszenia całego wzmacniacza i wyszło od 18 Hz do 13kHz. Troche mała góra :(
Oczywiście przy -3dB.

Jak ją zwiększyć?

Może ktoś powiedzieć ile w takim razie powinny mieć zwojów i jakim drutem + ile sekcji uzwojenia na trafie o rozmiarach jak podałem wcześniej czyli:
Środek rdzenia ma 4,4 cm x 2 cm(środkowa kolumna) x 3,2 cm(grubość)
Okno 4,4 cm x 1,4 cm x 3,2 cm.
Kształt rdzenia to CC.

dla lampy PCL86.

Bardzo proszę o odpowiedź, najlepiej popartą chociaż trochę obliczeniami.

Z góry dziękuję i kłaniam się.
rvsh
20...24 posty
20...24 posty

Zrobiłem obliczenia jeszcze raz i tym razem 3696 zwojów pierwotnego i 154 zwoje wtórnego.

Sekcje standardowo:
1/4 wtórnego
1/2 pierwotnego
1/2 wtórnego
1/2 pierwotnego
1/4 wtórnego

Grubość drutu dla pierwotnego to 0,22 a dla wtórnego to 0,7 mm.

Pytam ekspertów, będzie dobrze i już więcej nie zawracam głowy? :)
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Te dane już są bardziej realne..... Choć druty nadal wydają mi się trochę cienkie...... :roll:
Jeśli chodzi o grubości drutu, to dla mnie wyznacznikiem jest całość warstw (poza tym to zewnętrzne robię pierwotne i wtedy mogę dać ewentualnie niepełną lub większą ostatnią sekcję).
Uzwojenie wtórne staram się tak dobrać pod względem śrenicy drutu, aby wyszły dokładnie całe warstwy (1 lub 2), wychodzą zawsze jakieś dziwne ułamki, ale daje się jakoś taki drut zdobyć, w końcu dużo Go nie potrzeba.
Oczywiście zawsze drut może być trochę grubszy od wyliczonego minimum z prądu lampy.

Możesz też nawinąć dwie identyczne sekcje wtórnego połączone równolegle i ostatnią odpowiednio grubszym drutem, połączoną z tamtymi szeregowo, tak aby uzyskać zakłądany efekt.
Nie jest to może piękne rozwiązanie, ale zawsze lepsze niż niepełne warstwy.

PS: Spróbuj na początek podłączyć tak jak Ci kilka postów wyżej doradzałem. Są to trochę zbliżone wartości, więc możesz mieć jako taki tak wgląd na zmianę uzwojenia.
rvsh
20...24 posty
20...24 posty

Zrobiłem jeszcze jeden transformator głośnikowy na tym rdzeniu. Tym razem dałem 3000 zwojów drutem 0,28 na pierwotne i 126 zwojów drutem 0,95 na wtórnym.

Sekcje jak poniżej:
500 zw. pierwotne
42 zw. wtórne
1000 zw. pierwtone
42 zw. wtórne
1000 zw. pierwotne
42 zw.wtórne
500 zw. pierwotnego

Zmierzyłem częstotliwość przenoszenia: jest od 80 Hz do 23 kHz.

Chyba to już lepszy wynik i przy nim pozostanę. Chciałbym obniżyć te 80 Hz do 30 Hz, ale niestety nie wiem jak :-( Chyba trzeba większe trafo?

Wynik 80 Hz nie jest chyba taki zły, co?
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Częstotliwość dolną można zwiększyć na dwa sposoby:
-Zastosować trafo z większą indukcyjnością uzwojenia pierwotnego.
-Zastosować lampę o mniejszym Ri.
Lampy zmienić nie możemy, więc zostaje trafo. Jak Sam zauważyłeś zwiększanie indukcyjności uzwojenia pierwotnego przez zwiększenie ilości zwojów, jest pewnym rozwiązaniem, ale nie zawsze słusznym, gdyż zmusza nas do zastosowania cienszego drutu, co w efekcie może powodować zwiększenie strat w miedzi do nieakceptowalnego poziomu.
Jedynie słusznym rozwiązaniem wydaje się wtedy zwiększenie przekroju rdzenia, jednak może się to okazać nieekonomiczne..... :roll:

Wynik 80Hz jest całkiem przyzwoity. Być może nie jesteś do końca zadowolony, ale....... Twoja praca nie poszła na marne :!: zyskałeś coś niocenionego, DOŚWIADCZENIE :!:

Raczej nikt z forumowiczów, nie pozostaje przy jednej konstrukcji, stale je udoskonalając, więc pora na następny wzmacniacz :D

PS: Moje pierwsze trafo do PCL86, miało dolną granicę chyba coś około 60Hz, nawijałem drutem 0,22. Wypełniłem praktycznie całe okno, tak, że miałem problemy ze złożeniem rdzenia. Udało mi się je nawinąć prawidłowo.... chyba za czwartym razem.

Pozdrawiam
rvsh
20...24 posty
20...24 posty

Zrobiłem jeszcze jedno trafko... :) prawie identyczne..(w połowie zabrakło mi drutu na 1000 pierwotnego i zrobiłem tylko 940 - dowinąłem te brakujące 60 w ostatniej sekcji czyli sekcje wyglądały tak:
500 pierwotne
42 wtórne
1000 pierwotne
42 wtórne
940 pierwotne
42 wtórne
560 pierwotne)

przy czym zmniejszyłem szczelinę i.. efektem jest dolna granica rzędu ok 40 Hz :)

Jutro w drugim też zmniejszę szczelinę i zobaczę efekt. Być może taśma samoprzylepna + kawałek jakiegoś papieru to za dużo :)
W tym "lepszym" transformatorze jest tylko 2 x taśma samoprzylepna.

W każdym razie jutro zrobię dokładniejsze pomiary - być może się pomyliłem, albo coś.

Pyra: Następny wzmacniacz z pewnością zrobię - już nawet szykuję powoli części. Dołożę jeszcze do tego aktualnego parkę em84 :-) (chyba każdy tak robi na początku). Poprawię wnętrzności, aby jakoś przyzwoicie wyglądały i zamieszczę fotki dla następnych ochotników. :) Dziękuję serdecznie za pomoc, jest ona nieoceniona.
ODPOWIEDZ