Nie, to jest normalny układ SE w klasie A, tyle, że dwie lampy połaczone ma równolegle.
dsrecordss pisze:bedzie to mój 1 wzmak lampowy i niezabardzo wiem co to jest Push-Pull
Tu jest przykład układu PP. Układ przeciwsobny to taki w którym dwie lampy pracują na jeden transformator 'przeciwnie', tzn. jak jedna lampa wzmacnia dodatnią połówkę to druga ujemną, a transformator wyjściowy je sumuje.
dsrecordss pisze:albo Ultra-Linear(wiem ze takie cos istnieje ale nie wiem czym się charakteryzuje taki układ)
Układ ultraliniowy to taki, gdzie siatki drugie tetrod (lub pentod) włączone są do odczepu transformatora wyjściowego, tak aby poprawić liniowość charakterystyki lampy.
Schemat znany Tomkowi, bo to on podał strone z opisem tego wzmacniacza. Wystarczy że "wyjmiesz" 4 pentody, zostawisz po jednej w każdej gałęzi i jest PP na PL504.
Zwróć uwage, że ten wzmacniacz to już coś mocniejszego, wiec bedziesz potrzebował dość dużego trafa. Osobiście nie znam parametrów TG5-53, ale na moje oko do tej konstrukcji potrzeba bedzie przekroju najmarniej 20cm^2. Jeżeli znasz parametry TG5-53 to podaj je, postaram sie coś wiecej powiedzieć.
Trafo do powyższego schematu sie poprostu nie nadaje. Za mały przekrój rdzenia EI60/20 to jest około 3.88cm^2, czyli jak na ów schemat o wiele za mało. Nie wsopmne o innych parametrach. Do tego schematu pasowało by trafo na kształtce EI102, lub większej. Proponuje przejrzeć oferte Zatry, i poszukać trafa o symbolu TG80/588 lub TG100/638. Cena nie jest wcale taka wygórowana.
Zazwyczaj pojedyńczy transformator pracuje w jednym kanale wzmacniacza. Rozwiązanie z równoległymi lampami widziałem, wielokrotnie, ale z równoległymi trafami !? nigdy w życiu. Jak pisałem, to trafo o którym pisałeś wcześniej jest za małe pod każdym względem, no chyba że wzamak gitarowego chcesz robić, to co innego.
mam osobę która nawija trafa wysokiej jakości ale musze mu podac jakies parametry. czy moglbyś określić to trafo bardziej szczegółowo??
pozdrawiam(najlepiej jesli niebyloby to kłopotem ile zwojów na jakie uzwojenie)
dsrecordss
Proponuje wizyte na stronie Jasia, konkretniej odwiedzenie arkusza do obliczania traf przeciwsobnych, uwierz mi, to naprawde proste i nie takie straszne - policzyć transformatorek wg. tego arkusza. Zastrzeżenie : musisz mieć zainstalowanego Excela.
dsrecordss pisze:to znalazlem na jego temat
jest on dedykowany lampie pcl86
jest ono nowszym odpowiednikiem tg5-46-666
a tu są jego parametry http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
pozdrawiam
dsrecordss
Witaj.
Masz lampę PCL 86 i transformator jej dedykowany, więc na początek zrób sobie wzmacniacz na tych elementach. Będzie to idealny układ do nauki. Zmontujesz, zobaczysz czego się można spodziewać po takim ukłądzie, poeksperymentujesz z doborem elementów, porównasz swoje oczekiwania z tym co Ci wyszło i wtedy możesz się głębiej zastanawiać nad budową czegos konkretniejszego.
Pozdrawiam, Bogdan