Cześć
Przeglądając stronki o lampach natrafiłem na takie coś na superreakcyjny odbiornik UKF:
http://www.edw.com.pl/ea/lampowyukf.html
Chciałbym złozyć sam moduł tunera i wykożystać jako przystawkę do odbioru UKF w moim pionierku. Czy na takim odbiorniku mam szansę uzyskania dobrych parametrów (nie było szumów i trzasków jak w tranzystorowych reakcyjniakach)? Chciałbym słuchać na nim tylko najsilniejszej stacji. Czy można jakoś podrasować to radyjko poza wstawieniem przedwzmacniacza w.cz.?
Pozdro
Pierwszy lampowy odbiornik superreakcyjny UKF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pierwszy lampowy odbiornik superreakcyjny UKF
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Albert Einstein
Re: Pierwszy lampowy odbiornik superreakcyjny UKF
1. Superreakcja ma jedna wadę - szum i niestety interferencje z podnośną stereo. Da się sl€chąc jako radyjko w pokoju brzęczące za uchem ale nie obiecuj sobie zbyt wiele.komornik12 pisze:Cześć
Przeglądając stronki o lampach natrafiłem na takie coś na superreakcyjny odbiornik UKF:
http://www.edw.com.pl/ea/lampowyukf.html
Chciałbym złozyć sam moduł tunera i wykożystać jako przystawkę do odbioru UKF w moim pionierku. Czy na takim odbiorniku mam szansę uzyskania dobrych parametrów (nie było szumów i trzasków jak w tranzystorowych reakcyjniakach)? Chciałbym słuchać na nim tylko najsilniejszej stacji. Czy można jakoś podrasować to radyjko poza wstawieniem przedwzmacniacza w.cz.?
Pozdro
2. Superreakcja lub reakcja w przypadku FM to niestety duże zniekształcenia nieliniowe - dokuczliwe obecni ejak sie mocno kompresuje sygnał modulujący i moduluje w pełni wykorzystując dozwoloną dewiację.
3. Reakcja - teoretycznie dałoby radę uzyskać stereofonię - ale wysoki poziomo zniekształceń sprowadzi się tylko głównie do zapalenia lampki stereo - choć słuchając sieczki ze stacji komercyjnych to stereo tylko polega na zapaleniu lampki stereo... Superrekacja - niemożliwe dekodowanie stereo.
4. Rasowanie. Wzmacniacz w.cz. w zasadzie służy tylko do odseparowania anteny od detektora. Superreakcja zapewnia dużą czułość i dodatkowe wzmacnianie w.cz. nie ma większego sensu. Jeśli już rasowanie to na wejściu mieszacz dający p.cz. około 20 - 30MHz. Zaleta jest ustalenie punktu pracy, który w prostym układzie niestety musi być dobierany zależnie od dobieranej częstotliwości. W takiej konfiguracji wzmacniacz w.cz. da poprawę czułości.
5. Warto zrobić i przekonać się jak to działa. To moje prywatne zdanie.
6. Można spróbować zewnętrznego generatora wygaszania. I dokładnie zestroić go na 19kHz. To pozwoli zminimalizować interferencje. Problemem złożoność układu spowodowana wymogiem stabilności częstotliwości wygaszania.
7. Mierne w praktyce pasmo przenoszenia - 10kHz w porywach, lepszą jakość zapewni węższe pasmo - około 7kHz max. Nie problem zważywszy jaki materiał jest źródłem dla nadawców komercyjnych - mocno skompresowany MPEG.
8. Problem z przydźwiękiem sieci na niektórych stacjach. Trudno to wytłumaczyć ale pewnie prawda jest okrutna - nadawcy nie dbają o czystość modulacji zasilając stopnie mocy w.cz. słabo filtrowanym napięciem. Prosty odbiornik nie ma ograniczania - więc to jest jedyne wytłumaczenie.