sweep generator
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Bez obawpainlust pisze:Niestety nie wiadomo czy jest sprawny. Muszę wierzyć że jest...

Najistotniejsze, najbardziej krytyczne, elementy w tym względzie, to isostaty

Istnieje tylko obawa, że urządzenie ma dosyć spore gabaryty...
No ale w okresie, kiedy było produkowane to normalka

Gratuluję zakupu

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam

czy chodziło ci o ten Wobulator jak poniżej, to cię uprzedzę.
Układ ten można trochę uprościć stosując nowsze układy operacyjne
jak np. TL084. Można wtedy zrezygnować z paru elementów kompensacyjnych. Dodatkowo TL084 zawiera 4 OP w jednym scalaku.
Przykład takiego rozwiązania widać na następnych skanach Generator Funkcyjny 01 i 02. Jest to niewiele zmieniony układ generatora VCO z poprzednich skanów.
pozdrawiam Mirek
- MarekSCO
- 2500...3124 posty

Całkowicie o tym zapomniałem

Tak. Chodziło dokładnie o ten artykuł. Najpierw autor opisał sam generator...
W którymś z wcześniejszych numerów Re...
Ja robiłem takie na TL 072 ( takich akurat miałem sporo pod ręką)...
Uważam, że ten układ stanowi bardzo wdzięczne pole do eksperymentowania...
Oczywiście masz rację... Mija się z celem zbyt dosłowne kopiowanie tego schematu... Nowsze wzmacniacze operacyjne zapewniają nie tylko większą prostotę, ale też o wiele lepsze parametry urządzenia

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Potencjometry "poziom odniesienia" i "amplituda" działają. Kręcąc nimi linia prosta na oscyloskopie podnosi się i opada względem podziałki. Poszperałem i na Elektrodzie, ktoś miał podobny problem. Był spalony jakiś tranzystor T9. U tego gościa siedział tam BF245 choć według schematu podobno powinien być inny. Może wymienić go tak na ślepo?
I jeszcze jedno... Do czego są wejścia czy też wyjścia FM i AM?
I jeszcze jedno... Do czego są wejścia czy też wyjścia FM i AM?
Ostatnio zmieniony pn, 19 listopada 2007, 16:34 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
jak dostaniesz schemat to też się polecam.painlust pisze:No i dzisiaj przyszedł zaproponowany przez ciebie generator... niestety nie działa... ma ktoś schemat tego POF1... Zajrzałem do niego. Zasilacz sprawny. Daje te +/- 15V. Trafo zasilające buczy... w dwóch miejscach wygląda na grzebany... pozatym w stanie idealnym... tylko nie generuje przebiegów
W swoim czasie też szukałem,ale nie byłem skłonny płacić za całą instrukcję i to niemało.
W moim był wstawiony BF 245 niestety osoba wymieniająca tranzystor pomyliła nóżki.
a dla amatorów samodzielnej budowy mały schemacik generatora
"kaczajuszczejsa czastoty"
Tu mozna tylko zacytowac pewnego forumowicza z innego watkupainlust pisze:... ale chyba nie tak jak trzeba, bo generuje nie jeden przebieg sinusa czy trójkąta, ale kilka przesuniętych naraz (co najmniej dwa)... wie ktoś może co się dzieje?

painlust pisze: moja szklana kula niestety się stłukła i na dzień dzisiejszy z jasnowidzenia nici...