Katalog lamp elektronowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
Katalog lamp elektronowych
Witam
Proponuję stworzenie ogólnodostępnego katalogu lamp elektronowych. Katalog taki mógłby wykorzystywać mechanizm wikiwiki (znany z wikipedii). Każda lampa mogłaby być w nim szczegółowo opisana, łącznie ze zdjęciami, charakterystykami, opisem, zamiennikami, linkami do lamp podobnych, ciekawostkami itp. Stworzenie takiego katalogu to oczywiście olbrzymi nakład pracy, ale myślę, że gdyby przyjąć założenie takie, że każdy mógłby do niej dopisywać nowe lampy udało by sie to w końcu zrealizować. Oczywiście jak zwykle też stoi w przypadku takiego projektu non-profit problem ze zorganizowaniem serwera na ten cel, oraz osoby która by całość "postawiła" od strony informatycznej.
Co o tym sądzicie?
Proponuję stworzenie ogólnodostępnego katalogu lamp elektronowych. Katalog taki mógłby wykorzystywać mechanizm wikiwiki (znany z wikipedii). Każda lampa mogłaby być w nim szczegółowo opisana, łącznie ze zdjęciami, charakterystykami, opisem, zamiennikami, linkami do lamp podobnych, ciekawostkami itp. Stworzenie takiego katalogu to oczywiście olbrzymi nakład pracy, ale myślę, że gdyby przyjąć założenie takie, że każdy mógłby do niej dopisywać nowe lampy udało by sie to w końcu zrealizować. Oczywiście jak zwykle też stoi w przypadku takiego projektu non-profit problem ze zorganizowaniem serwera na ten cel, oraz osoby która by całość "postawiła" od strony informatycznej.
Co o tym sądzicie?
Krzysztof Komarnicki
- MarekSCO
- 2500...3124 posty

To tak, jakbyś zaproponował utworzenie nowego forum...
Z wymaganiem, aby tytuły wątków były nazwami typów lamp

Dokładnie do tego się rzecz sprowadzi

Od kilku lat korzystam z systemów kontroli wersji i z grubsza wiem co mówię

Proponuję mały przykład

Przedyskutujmy w tym wątku parametry EF 80
Co koledzy na to ?

PS: Chyba, że wolicie spróbować w ten sposób :
http://pl.wikia.com/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
No własnie nie, nie chodzi mi o suche dane, które zresztą i tak nie zawsze łatwo odnaleźć dla lamp egzotycznych. Chodzi mi o system taki jak jest w wikipedii, gdzie oprócz "suchych" danych, można byłoby umieścić odnośniki do innych podobnych lamp, jakąś historię, fotkę lampy, kto produkował, nietypowe wykonania itp. Dodatkowo łatwiejsze byłoby jak sądzę szukanie. Nie polegało by to na znalezieniu pdf-a do lampy, ale stronę wiki o danej lampie. Łatwa byłaby też edycja i kazdy bez problemów w szybki sposób mógłby dodawać do niej informacje.Zibi pisze:Czy tubedata.org nie wystarczy?
Krzysztof Komarnicki
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
No nie do tego, bo nie chodzi o dyskusję, tylko o zebranie informacji nt danej lampy, chodzi też o szybkie jej znalezienie i znalezienie lamp podobnych/ zamienników.MarekSCO pisze:krzkomar
To tak, jakbyś zaproponował utworzenie nowego forum...
Z wymaganiem, aby tytuły wątków były nazwami typów lamp
Dokładnie do tego się rzecz sprowadzi
Krzysztof Komarnicki
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
krzkomar pisze: Łatwa byłaby też edycja i kazdy bez problemów w szybki sposób mógłby dodawać do niej informacje.
Ech... Te założenia wcale nie są sprzecznekrzkomar pisze:No nie do tego, bo nie chodzi o dyskusję, tylko o zebranie informacji nt danej lampy, chodzi też o szybkie jej znalezienie i znalezienie lamp podobnych/ zamienników.

Na pierwszy rzut oka

A Wiki nie daje możliwości prowadzenia branches z prawdziwego zdarzenia

Poważnie proponuję...
Załóż darmową wikię:
http://pl.wikia.com/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
I zobaczymy, jak to jest z tą wspólną edycją

Przecież wystarczy spróbować

Moje uwagi nie tyczą samej idei, tylko błędnie dobranego mechanizmu

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Zresztą... "Na sposób klasyczny" było by szybciej 
http://www.zssokolow.edu.pl/kataloglamp/
A wikię i tak ktoś co jakiś czas musiał by korygować
Pozdrawiam

http://www.zssokolow.edu.pl/kataloglamp/
A wikię i tak ktoś co jakiś czas musiał by korygować

Pozdrawiam
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Jakaś forma edycji? Tak na próbę? 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
- MarekSCO
- 2500...3124 posty

No właśnie chodzi o to, żeby nie dawać możliwości edycji każdemu użytkownikowi.
Bo się wtedy zrobi z tego miszung kompletny...
Gdyby np była możliwość tworzenia gałęzi, to mógłbyś dajmy na to przeszukiwać katalog jedynie z uwzględnieniem poprawek wprowadzonych
przez Twoich zaufanych autorów

A tak... Na końcu cała robota spadnie na kogoś, kto podejmie się administrowania tym tworem

Oto moje zdanie:
Jeśli już... To założyć jakiś zespół koordynujący i opracowujący klasyczną stronę www

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
Na sposób klasyczny to problem byłby z szukaniem. Owszem można stworzyć aplikację + serwer na np postgresie (moim ulubionym) lub mysql, ale to już trochę więcej roboty. Stąd też się wziął pomysł aby wziąc gotowca w postaci mediawiki. Na razie przede wszystkim chciałbym zobaczyć na ile taki pomysł ma sens - ile osób by to zainteresowało.
PS
Nie wiem jak z wikią, ale jak wszystkie strony tam są w tak "oczo(piiiip)ebny" sposób wyswietlane to ja dziękuję :/.
Ale widzę trochę serwerów darmowych, będzie chyba trzeba spróbowac.
PS
Nie wiem jak z wikią, ale jak wszystkie strony tam są w tak "oczo(piiiip)ebny" sposób wyswietlane to ja dziękuję :/.
Ale widzę trochę serwerów darmowych, będzie chyba trzeba spróbowac.
Krzysztof Komarnicki