OT:

macska

Wiem co to jest

Od kilku lat podobnie wyglądają wyjścia moich wobulatorów przy niższych częstotliwościach

Chciałem się jakoś odnieść do Twojego postu na PW, ale na PW nie widzę
możliwości dodawania ilustracji...
A ftp mi ostatnio prawie nie działa
Zrobiłem DBM ( na transformatorkach od Ciebie ) ale mi bestia spadła na podłogę i nie mogę się doszukać

Mała strata, bo wcale nie wyglądał tak ładnie jak Twój

Ilustrację mojego zestawu doświadczalnego w pracach nad takim wzmacniaczem dołączam tutaj... A resztę prześlę na PW
Do tematu wątku:
macska pisze:Widac projekt sie przewija przez cala prase "wschodnio-elektroniczna", ja widzialem ten artykul po wegiersku.
Sadac po zastosowanych polprzewodnikach jest to przedruk z zachodniego czasopisma ale juz elementami z NRD i CSSR Smile
I tak i nie moim zdaniem

Tak - projekt przewija się przez cała prasę wschodnioeuropejską...
Więc w językach mimo wszystko egzotycznych dla mnie ( bułgarski, węgierski itp... - po rosyjsku nie widziałem

)
Nie - Sądzę, że to autorskie opracowanie Yordana Strundzheva
http://www.indigitall.com/index.html
Szkopuł zaś moim zdanie tkwi w tym, że wielu autorów zajmujących się bardzo ciekawymi dla nas ( radiowców ) tematami pochodzi właśnie z "naszej" strony muru

Wspomniany już Yordan Strundzhev, Julian Rossou - Bułgaria

Matiaz Vidmar ( chyba nie trzeba przedstawiać ) - Słowenia

Pavel Sir - Czechy

I dalej można by wyliczać

Oczywiście współczesne opracowania tych autorów dostępne są z łatwością po angielsku...
Ale, jak zauważyłeś, "ekspansja" tranzystorów BFR 90/91/96, to czasy w których... Na naszej "Polskiej Ziemi"... nie było jeszcze internetu

Z drugiej strony... Zakładając, że mamy do czynienia rzeczywiście z przedrukiem z jakiegoś Funka z przed lat... "Tamci" tego nie opiszą powtórnie i nie wystawią w sieci, a "nasi" opiszą... Po swojemu

Jak by nie patrzeć... Przynajmniej w moim przekonaniu bariera językowa tutaj właśnie najbardziej daje się we znaki

A pamiętasz artykuły w Dubus... Dwujęzyczne

Komu to przeszkadzało

PS:
Emotikony to moja pasja - zaraz po radiotechnice

Prośba... Jak znajdziesz troszkę czasu wrzuć skan jakiegoś opracowania
związanego z tą tematyką... Po węgiersku

Ciekawe na ile mnie zdołuje