Dyskomfort przy odsłuchu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Dyskomfort przy odsłuchu
W zasadzie nie wiem za bardzo jak to opisać... Może zacznę od podstaw. Ostatnio wpadłem na pomysł pogrzebania w moim OTL'u słuchawkowym na 2xECL86. Zmieniłem kondensator pomiędzy stopniem wstępnym a stopniem mocy z 100nF na 220nF oraz zmieniłem rezystor ustalający punkt pracy triody z 5k na 4k. Wzmacniacz gra bardziej szczegółowo a niskie tony nabrały wyrazistości. Ogólnie gra jak żyleta. No i teraz zaczynają się schody... Muzyki zazwyczaj słucham z komputera (wygoda formatu mp3) na odtwarzaczu Foobar2000 v0.8.3 + sterowniki KX Project (karta Audigy SB0162) +wtyczki Otachan'a do Foobar'a (resamplują dźwięk z 44,1kHz do 48kHz co wyłącza mierny układ resamplujący Creative'a z gry). Przy odsłuchu do tego nie głośnym i nie długotrwałym zacząłem odczuwać pewien dyskomfort a później ból u nasady uszu i ogólnie takie otępienie. Uruchomiłem filtr usuwający zniekształcenia powstałe na skutek podwójnego resamplu i ustawiłem resampler na najwyższą jakość (50% procka zżera
) i objawy jakby nie były już tak bardzo uciążliwe szczególnie przy słuchaniu CD - niestety nie do końca. Chciałbym zapytać szanownych forumowiczów czy jest to wina niedoskonałości elementów części komputerowej czy też może przegiąłem z tym upgradem ampa? Dodam też że zmianą w ampie którą dokonałem wcześniej to zmiana kondensatora elektrolitycznego na wyjściu z 470uF na 2x270uF równolegle i bocznikujący go 470nF został zamieniony na 4,7uF.

- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
A sprawdzałeś na CD lub winylu? Być może to wina MP3, który sam w sobie jest formatem "okaleczonym"...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Moze byc kilka powodow ktore sam czasem odczuwam:
- MP3
okrojona i pokaleczona muzyka! Po przerzuceniu na cedeki jest 100x lepiej mimo ze te MP3 to wcale nie sa mocno kompresowane.
- Sluchawki - zle pobrane, albo kiepsko lezace na glowie. Swoje jakies panasoniki pestki douszne zmienilem na Sennheiser'y HD580. Tutaj roznica jest nie do opisania, muzyki mozna sluchac przez kilka godzin bez zmeczenia
- Poprostu nie ten dzien - zdarzaja sie u mnie dni w ktorych sluchanie nie sprawia przyjemnosci tylko jest takie tepe i suche. Moze tez byc to poprostu przeziebienie, masz troche zatkane uszy i tez nie slyszysz porzadnie calego pasma.
- Za glosno sluchasz i kiepskie sluchawki znieksztalcaja dzwiek.
- MP3

- Sluchawki - zle pobrane, albo kiepsko lezace na glowie. Swoje jakies panasoniki pestki douszne zmienilem na Sennheiser'y HD580. Tutaj roznica jest nie do opisania, muzyki mozna sluchac przez kilka godzin bez zmeczenia
- Poprostu nie ten dzien - zdarzaja sie u mnie dni w ktorych sluchanie nie sprawia przyjemnosci tylko jest takie tepe i suche. Moze tez byc to poprostu przeziebienie, masz troche zatkane uszy i tez nie slyszysz porzadnie calego pasma.
- Za glosno sluchasz i kiepskie sluchawki znieksztalcaja dzwiek.
Testowanie czegokolwiek ze źródłem MP3 jest pozbawione sensu.
Masz taki dobry nick do jedynych dobrych słuchawek czyli Beyerdynamiców DT100 a stosujesz jakieś cuda
Masz taki dobry nick do jedynych dobrych słuchawek czyli Beyerdynamiców DT100 a stosujesz jakieś cuda

A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl