18watt 12AX7 EL84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
18watt 12AX7 EL84
Witam
Znalazłem projekt który jest dla mnie interesującą opcją. schemat
Co mi w nim odpowiada ? Moc właściwa dla moich potrzeb oraz dostępny Layout połączeń, opis budowy, zachęcające próbki dźwiękowe.Link
To czego nie wiem to czy jest to dobry wybór z technicznego punktu widzenia ... mianowicie czy lampy są dostępne i w miarę tanie, czy znajdujące się na schemacie elementy pasywne są dostępne, czy można będzie zastosować jakieś popularne trafa (z odzysku) i czy w rzeczywistości dysponując szczegółowym layoutem, cieniutką wiedzą na temat lamp i mierną o elektronice będę w stanie złożyć to cudo.
Otóż lutownicę trzymać umiem parę rzeczy w życiu złożyłem ale nic nigdy nie zaprojektowałem samodzielnie. Wiedza na temat elektroniki ograniczona jest do poziomu z LO ewentualnie rozszerzona o trochę "dłubania" i eksperymentowania.
Znalazłem projekt który jest dla mnie interesującą opcją. schemat
Co mi w nim odpowiada ? Moc właściwa dla moich potrzeb oraz dostępny Layout połączeń, opis budowy, zachęcające próbki dźwiękowe.Link
To czego nie wiem to czy jest to dobry wybór z technicznego punktu widzenia ... mianowicie czy lampy są dostępne i w miarę tanie, czy znajdujące się na schemacie elementy pasywne są dostępne, czy można będzie zastosować jakieś popularne trafa (z odzysku) i czy w rzeczywistości dysponując szczegółowym layoutem, cieniutką wiedzą na temat lamp i mierną o elektronice będę w stanie złożyć to cudo.
Otóż lutownicę trzymać umiem parę rzeczy w życiu złożyłem ale nic nigdy nie zaprojektowałem samodzielnie. Wiedza na temat elektroniki ograniczona jest do poziomu z LO ewentualnie rozszerzona o trochę "dłubania" i eksperymentowania.
Lampy są dostępne, trafa też. Ew. podarowałbym osobie ten prostownik na EZ81 a zrobił mostek na krzemie. Taniej i prościej.
A czy złożysz... Tak długo jak nie spróbujesz, tak długo się nie dowiesz. Sądzę, że powinno Ci wyjść zmontowanie tego cuda
A czy złożysz... Tak długo jak nie spróbujesz, tak długo się nie dowiesz. Sądzę, że powinno Ci wyjść zmontowanie tego cuda

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
kurcze skasowałem wszystkie pytania które zdążyłem zformułować ;(
Czy transformator zasilający powinien mieć jakieś 30-40W ? wyprowadzenia 2x 290-300V czy 1x ? Bo nie rozumiem tak naprawde dlaczego na schemacie sa dwa symetryczne wyprowadzenia ...
Jakie powinno być trafo wyjściowe najlepiej tak jak na schemacie dla 4 i 8 ohm.
18 watt chce z tego względu że pogrywam sobie na jakimś 2x EL34 i wydaje mi się odpowiedni
ale odzywa się głos rozsądku w związku z czym chcę 18 zbudować.
Wolałbym machnąć raz a dobrze, mieć ewentualny zapas (itak nie katuje mocno przesterowanych brzmień) i możliwie głośny clean.
Czy transformator zasilający powinien mieć jakieś 30-40W ? wyprowadzenia 2x 290-300V czy 1x ? Bo nie rozumiem tak naprawde dlaczego na schemacie sa dwa symetryczne wyprowadzenia ...
Jakie powinno być trafo wyjściowe najlepiej tak jak na schemacie dla 4 i 8 ohm.
18 watt chce z tego względu że pogrywam sobie na jakimś 2x EL34 i wydaje mi się odpowiedni

Wolałbym machnąć raz a dobrze, mieć ewentualny zapas (itak nie katuje mocno przesterowanych brzmień) i możliwie głośny clean.
- fresostrowiec
- 250...374 postów
na schemacie jest TS z podwójnym wyprowadzeniem, ponieważ masz tam prostownik lampowy, jak dasz mostek grenza TS wystarczy jedno wyprowadzenie na wtórym, a te 290VAC potrzebne ci jest dla kompesacji spadku napiecia na prostowniku lampowym (jakies 60 -80V), dasz krzem to TS wystarczy jak bedzie miec 240VAC na wtórym, dalej 40 watowy TS to moim zdaniem troche za malo nawet jak dasz krzem
Co najmniej 60W, ale to trzeba policzyć. Mi się nie chce. W moich 17-stowatowcach będą trafa 75-80W ale u mnie będzie też sporo więcej lamp. Potrzebne ci jest tu trafo symetryczne 275-0-275 jeśli użyjesz EZ81 w prostowniku, lub niesymetryczne 0-250V jeśli zdecydujesz się na mostek krzemowy. W tej konstrukcji EZ81 ma ogromny wpływ na brzmienie dlatego polecam jednak ją zastosować. Co do lamp polecam użyć prawdziwych ECC83 i prawdziwych EL84. Rosyjskie 6N2P i 6P14P mogą być za "twarde" do tej konstrukcji.
Liczenie jest proste.....
Mamy obsadę lamp - więc znamy pobór mocy na żarzenie (plus jakieś żaróweczki lub wynalazki zasilane z żarzenia), . Potem bierzemy pobór prądu prze lampę mocy (Ia + Ig2) - dla pełnego wysterowania lampy (koniecznie!!!) do tego dodajemy prądy zasilające przez stopnie wstępne. Mnożymy to przez napięcie tuż za prostownikiem. Mamy wtedy minimalną moc trafa. Warto dać zapas.
Mamy obsadę lamp - więc znamy pobór mocy na żarzenie (plus jakieś żaróweczki lub wynalazki zasilane z żarzenia), . Potem bierzemy pobór prądu prze lampę mocy (Ia + Ig2) - dla pełnego wysterowania lampy (koniecznie!!!) do tego dodajemy prądy zasilające przez stopnie wstępne. Mnożymy to przez napięcie tuż za prostownikiem. Mamy wtedy minimalną moc trafa. Warto dać zapas.
Czy taki transformator potrzebuję ? http://allegro.pl/item260172263_transfo ... _el84.html
Bo to że ludzie piszą że do 2xel84 to jeszcze nie znaczy że się nadaje
Podejżewam że cena jeszcze skoczy ... ale wiedziałbym na co trzeba polować.
Czy jeśli zdecydowałbym się użyć lampy prostowniczej to mogę wsadzić zamiast EZ81 lampę EZ80 ? tak poprostu zerknąłem na allegro i widze że jest dostępna ta druga.
Bo to że ludzie piszą że do 2xel84 to jeszcze nie znaczy że się nadaje

Podejżewam że cena jeszcze skoczy ... ale wiedziałbym na co trzeba polować.
Czy jeśli zdecydowałbym się użyć lampy prostowniczej to mogę wsadzić zamiast EZ81 lampę EZ80 ? tak poprostu zerknąłem na allegro i widze że jest dostępna ta druga.
co prawda to trafo typu UL ale przecież nie trzeba podłączać odczepów UL do układu. Jak dobrze skrojone to dlaczego nie.
EZ80 będzie za słaba. Zresztą EZ81 będzie jechać prawie na max możliwości.
EZ80 będzie za słaba. Zresztą EZ81 będzie jechać prawie na max możliwości.
Ostatnio zmieniony pt, 26 października 2007, 13:16 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.