Radiator do 6C33C

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kk84

Radiator do 6C33C

Post autor: kk84 »

Witam.

Jak w tytule, widok jak w linku :

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=33348826
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Mnie to przypomina cylinder silnika lub sprężarki... :) Fajna podstaweczka.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
kk84

Witam.

Cóż pisać. Jak wiadomo 6C33C pracowała w stablilizatorach napięcia, obiło mi sie nawet o uszy i oczy że na pokładzie wczesnych radzieckich śmigłowców pracowała jako element wykonawczy stablilizatora napięcia instalacji. A te radiatory to mnie faktycznie wprawiły w osłupienie, z przyczyn oczywistych - lampa "hajcuje" jak głupia, i po 10 minutach pracy nie idzie do niej dłoni zbliżyć. Aluminium owszem jest dobrym przewodnikiem ciepła, ale w moim odczuciu taki radiator zwieksza tylko rezystancje termiczną lampa - otoczenie a to z tego względu że nie ma 100% dopasowania miedzy lampą i radiatorem, wiec tworzą sie izolujące warstewki powietrza miedzy sciankami lampy a owego radiatora. Wiec uważam to za przerost formy nad treścią. Poza tym w takich radiatorkach to lampy faktycznie wyglądają jak cylindry kompresora, jak to zaznaczył kolega Vault Dweller. A czy ktoś z nas chce żeby ukochany lampowiec wyglądał jak kompresor ?!, chyba raczej nikt....
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Faktycznie zastosowanie tego typu radiatora do wzmacniacza audio wydaje się być pomysłem dość kontrowersyjnym. Pomijając fakt że lampa całkowicie straci swój urok to jeszcze tego typu chłodzenie prawdopodobnie będzie mniej efektywne niż zastosowanie prostego sposobu z wymuszonym przepływem powietrza. Gdyby ten radiator był chociaż czerniony.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !

Czy Szanowni Koledzy nie zauważyli, że taki wynalazek, jak radiator do lampy mógł powstać tylko w pierwszej potędze (swego czasu ) ekonomicznej na świecie ?
W żadnym normalnym kraju taki idiotyzm nie przyszedł nikomu do głowy !

Wicie, rozumicie, tera bedziem odprowadzać ciepło od lamp i przekazywać je obywatelom, którzy na to zasłużyli !!!

pzdr pasio
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Hahahahaha... Te radiatory mogły też służyć do mechanicznej ochrony "rogaczek" przed stłuczeniem w wyniku uderzenia, a być może jakby lampę posmarować pastą termoprzewodzącą to i by odprowadzały ciepło.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
kk84

Witam.

Ale jednak znaleźli sie śmiałkowie (jeden) którzy zaryzykowali wydanie 25 zł by sie przekonać o zupełnej bezużyteczności tegoż radiatora. Swoją drogą, to ile pasty termoprzewodzącej trzeba by było użyć, chyba coś ponad ćwierć kilograma ;). Cóż, może kupującym kierowała ciekawość ?!. Vault, przed czym chcesz chronić lampy we wzmacniaczu ? przed światłem dziennym czy gapiami ;). Na koniec dodam, że skoro ruskie takie coś wymyśliły i robiły, znaczyć może to że do czegoś ów radiator był wykorzystywany, możliwe że do rozdawania ciepła obywatelom ;), lub poprostu jako obudowa ochronna lampy
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Romekd pisze:tego typu chłodzenie prawdopodobnie będzie mniej efektywne niż zastosowanie prostego sposobu z wymuszonym przepływem powietrza. Gdyby ten radiator był chociaż czerniony.
No właśnie... Nawet bez nadmuchu będzie lepiej bez tego radiatora... Zastanawiam się w jakich okolicznościach może to mieć sens. Przy obniżonym ciśnieniu (w końcu to lampa lotnicza) i przykręcone do dużej powierzchni (kołnierz z otworami na śruby ma solidny)?

Pozdrawiam,
Jasiu
Adam1988
2 posty
2 posty

Post autor: Adam1988 »

Mi sie zdaje ze to bardziej mialo zabezpieczac lampe przed wibracjami, uderzeniami i wypadnięciem lampy z cokołu.
ODPOWIEDZ