ICE

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

ICE

Post autor: jakosek »

Dziś dostałem maila o takiej treści i myślę że taką akcję warto nagłośnić w większych kręgach.

Treść Wiadomości:

Kod: Zaznacz cały

Przekazujemy informację, która dotarła do nas z Akademii Medycznej z prośbą o rozpropagowanie. Nie jest to żadne fałszywe wołanie o pomoc, lecz rozsądna propozycja pomagająca ratownikom medycznym.
Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają na trudności, kiedy muszą skontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych.
W/w służby zaproponowały, żebyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojej komórce numer służący w nagłych wypadkach do kontaktu z bliskimi osoby poszkodowanej. Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy takiej osobie znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak grupa krwi, przyjmowane leki, choroby przewlekłe, alergie...
Ratownicy zaproponowali, żeby każdy w swoim telefonie umieścił na liście kontaktów osobę, z którą należy się skontaktować w nagłych wypadkach.
Numer takiej osoby należy zapisać pod międzynarodowym skrótem ICE  (in Case of Emergency) z ang." w nagłym wypadku ". Wpisanie więcej niż jednej osoby  do takiego kontaktu wymagałoby następującego oznaczenia ICE1,  ICE2, ICE3,  itd.
Oznakowanie uprościłoby pracę wszystkim służbom ratowniczym.
Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje , a może ocalić życie!!!
Akcja ta ma zasięg europejski.
Alek

Post autor: Alek »

Zaraz zapytam brata, który jest ratownikiem medycznym, czy wie coś na ten temat :roll:

Wie: rzeczywiście jest taka akcja, ale zainicjowała ją Wielka Brytania.
Ostatnio zmieniony wt, 23 października 2007, 21:30 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Chyba towystarczy. Słyszałem o tym już wcześniej i mam takie coś wbite u siebie w komórce, na wszelki wypadek.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Było to również jakiś czas temu propagowane w TV wraz z innymi akcjami medyczno-społecznymi.
Alek

Post autor: Alek »

:arrow: kaka

Ja nie mam, zresztą prawie nie noszę komórki. A poza tym kto by tam po mnie płakał :lol:
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Alek pisze: A poza tym kto by tam po mnie płakał Laughing
Większość triodowiczów na pewno ! Więc lepiej noś tą cholerną komórkę!
( Przepraszam za makabryczny żart, ale sam prowokujesz ) :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Alek pisze::arrow: kaka

Ja nie mam, zresztą prawie nie noszę komórki. A poza tym kto by tam po mnie płakał :lol:
Ja :cry: :cry: :cry: Więc wypluj te słowa, żyj nam sto lat (albo i dłużej) i dalej szerz lampowe poczynania :D Przepraszam za offtop lecz nie mogłem się powstrzymać...
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Nie mów tak! Ja na pewno będę płakać :cry: :cry:

Wybaczcie OT, ale nie wytrzymałem :?
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Akcja naprawdę godna pochwały, Jeszcze lepszym pomysłem wydaje mi się aby telefon miał taką opcję w menu, Zakładka z danymi np. medycznymi. Coś w rodzaju metryczki zapisywanej na karcie SIM. Tak jak dział nr 112 pomimo blokady klawiatury. Komórka stała się tak nieodzownym elementem naszego życia, że watro coś takiego propagować.
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: nnu2008 »

Ja tysz! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: NIDGY WIĘCEJ TAK NIE MÓW!
Też sorki za OT :P
Poza tym fajny pomysł z tym numerem :D

Pozdro
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Beniek

Post autor: Beniek »

ja tez jakis czas temu wprowadzilem do swojego telefonu numery oznaczone ICE
CZEKNAR
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: CZEKNAR »

Dzięki jakosek za informację.
W tamtym roku, miałem poważny wypadek, na szczęście jak jechałem sobie karetką w słodkiej nieświadomości żona zadzwoniła na komórkę, ratownicy i co najważniejsze rodzina miała natychmiastowy obraz sytuacji.
Więc zaraz wklepuję we wszystkie telefony ICE, innym też to radzę, bo nie zna się dnia ani godziny.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Deiwid
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Deiwid »

CZEKNAR pisze:Dzięki jakosek za informację.
W tamtym roku, miałem poważny wypadek, na szczęście jak jechałem sobie karetką w słodkiej nieświadomości żona zadzwoniła na komórkę, ratownicy i co najważniejsze rodzina miała natychmiastowy obraz sytuacji.
Więc zaraz wklepuję we wszystkie telefony ICE, innym też to radzę, bo nie zna się dnia ani godziny.
Pozdrawiam
Mój MDA (mio a701) w Win 05 posiada juz taką opcje.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ