tb3-1-9
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- s-waldek
- 100...124 posty
- Kontakt:
Re: tb3-1-9
O ile mnie pamięć nie myli, chodzi o transformator wyjściowy wzmacniacza fonii (z lampą 6P14P odpowiednikiem naszej EL84) stosowany w radzieckich TV kolorowych. Transformator wychodnyj zwuka TB3-1-9. Zastosowanie nasuwa się samo.sergiusz pisze:czesc,
co to za trafo?
jest produkcji cccp i ma cos wspolnego z tv (ma oznaczenie tv). Ma raczej male wymiary.
do czego mozna go uzyc?
pozdrowienia;
Dobrze aby ktoś to potwierdził.
Pozdrawiam.

- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
A co to by było w takim razie TWK? Wyjściowy odchylania pionowego, poziomego czy od czego tam on jest? Mam ze trzy takie trafa zdjęte głównego chassis od Rubinów- BTW gdzie była montowana fonia? Na oddzielnej płytce?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
to moje tez ma takie blachy wychodzace i ich zasada dzialania tez tak wyglada (czyli odgiac i zapomniec) 
pogadalem jeszcze ze starszym elektronikiem z rodziny i powiedzial ze wyglada jak wyjsciowe, tylko nie wiadomo do jakiej lampy.
Mam zapas EL34, nie mam EL84. Jak zachowa sie EL34 z takim trafem?
Te trafa z TV, na jakie obciazenie byly projektowane?
pozdowienia,

pogadalem jeszcze ze starszym elektronikiem z rodziny i powiedzial ze wyglada jak wyjsciowe, tylko nie wiadomo do jakiej lampy.
Mam zapas EL34, nie mam EL84. Jak zachowa sie EL34 z takim trafem?
Te trafa z TV, na jakie obciazenie byly projektowane?
pozdowienia,
- s-waldek
- 100...124 posty
- Kontakt:
Trafo TWK. TB3
A co to by było w takim razie TWK? Wyjściowy odchylania pionowego, poziomego czy od czego tam on jest? Mam ze trzy takie trafa zdjęte głównego chassis od Rubinów- BTW gdzie była montowana fonia? Na oddzielnej płytce?
Chodzi najprawdopodobniej o trafo odchylania pionowego (TBK). Oznaczało po rosyjsku "rtansformator wychodnyj kadrow" czyli ramki lub inaczej odchyl. pionowego. Nie bardzo widzę zastosowania w obecnych konstrukcjach. No ale ludzie robią cuda.
A wracając do trafka oznaczonego" TB3" czyli po polsku TWZ podtrzymuję zastosowanie jako trafo wyjściowe (końcowe) fonii "transformator wychodnyj zwuka" czyli głosu. Trafa odchylania poziomego (linii)oznaczane były literami "TBC..." -Transformator Wychodnyj Strok.
Proponuję upewnić się u starszych serwisantów TV którzy jeszcze naprawiali radzieckie kolorowe TV np. Rubin 714 (to były "spawarki" 300W mocy pobieranej)
Powodzenia.
Chodzi najprawdopodobniej o trafo odchylania pionowego (TBK). Oznaczało po rosyjsku "rtansformator wychodnyj kadrow" czyli ramki lub inaczej odchyl. pionowego. Nie bardzo widzę zastosowania w obecnych konstrukcjach. No ale ludzie robią cuda.
A wracając do trafka oznaczonego" TB3" czyli po polsku TWZ podtrzymuję zastosowanie jako trafo wyjściowe (końcowe) fonii "transformator wychodnyj zwuka" czyli głosu. Trafa odchylania poziomego (linii)oznaczane były literami "TBC..." -Transformator Wychodnyj Strok.
Proponuję upewnić się u starszych serwisantów TV którzy jeszcze naprawiali radzieckie kolorowe TV np. Rubin 714 (to były "spawarki" 300W mocy pobieranej)
Powodzenia.

- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Sieciówki od Rubinów były niezłe... Dwie takie uciągnęłyby spokojnie wzmacniacz stereo push-pull (może i OTL?
) na 6S33S. A przezwajanie jest wręcz bajeczne.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!