Germańce :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- szalony
- moderator
Germańce :)
Zakupiłem ostatnio z sentymentu do starej elektroniki, nie tylko lampowej, trochę ASZ1018 i ASY33S. Poszukuję jakiejś karty katalogowej, czy coś. Udało mi się znaleźć zgrubne parametry ASZ1018, nieco gorzej jest z ASY33, znam tylko Ic, Ib, Vce, Ptot, nie znam nawet rozkładu wyprowadzeń.
Wiem tylko, że A - germanowy, S - przełączający, Y - specjalny (Z = ?? ), 3 -stopowy lub ostrzowy (domyślam się, że są to tranzystory stopowe).
Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek dokumentację.
Wiem tylko, że A - germanowy, S - przełączający, Y - specjalny (Z = ?? ), 3 -stopowy lub ostrzowy (domyślam się, że są to tranzystory stopowe).
Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek dokumentację.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Germańce :)
ASY34..37seventh pisze:Udało mi się znaleźć zgrubne parametry ASZ1018, nieco gorzej jest z ASY33, znam tylko Ic, Ib, Vce, Ptot, nie znam nawet rozkładu wyprowadzeń.
Wyprowadzenia: baza w środku, kolektor przy kropce.
Tomek
- szalony
- moderator
Postanowiłem wykonać coś na tych tranzystorach. Na pierwszy ogień poszedł "uniwersalny przyrząd pomiarowy" - multiwibrator ze starej książki Fausta. Złożyłem na płytce uniwersalnej, przyznam, że nie pomyślałem nad kilkoma rzeczami - mam więc nauczkę na przyszłość, bowiem wykonanie stanowi szkołę "Jak nie montować na płytce uniwersalnej". Nieprzemyślenie poskutkowało koniecznością wpakowania kilku paskudnych połączeń z drutu, a układ zajmuje pół płytki. W oryginale były tranzystory bodajże OC72, ja zastosowałem ASY33S mając nadzieję, że w tak prymitywnym układzie typ tranzystora nie gra żadnej roli, byle był p-n-p. Niestety układ nie wzbudza się
Być może punkt pracy przy którym dochodzi do wzbudzenia leży poza zakresem osiągalnym przez potencjometr. Jeszcze poeksperymentuję.

- szalony
- moderator
Dziękuję za informacjęAlek pisze:Mam chyba gdzieś w pudłach OC72.

Pozdrawiam

EDIT:
Ewentualnie wypróbuje się inny schemat, z Klimczewskiego. Nie będzie mnie żaden kawałek germanu robić w wała

- szalony
- moderator
Przyznam, że ASY33S zaskoczyły mnie, powiem - niepozytywnie. Wziąłem multimetr, ustawiłem na "hFE", i sięgnąłem po 10 pierwszych z brzegu germanowców. Tranzystory te wykazały betę wynoszącą 4, jeden tranzystor uzyskał wynik 5. Myślałem, że może coś nie tak jest z miernikiem, ale pierwszy z brzegu BC558B dał 268.

- MarekSCO
- 2500...3124 posty
No to nie do końca tak... Wiele zależy od technologii w jakiej został wykonany tranzystor...Piotr pisze:To chyba jedna z przyczyn dla której ludzkość przesiadła się na krzem.
Do tego prąd zerowy, dopuszczalna temperatura i parę innych drobiazgów Wink
O ile mnie pamięć nie zwodzi, to german skoligacony z krzemem całkiem nieźle się sprawdza przy wyższych ( jakieś 20 GHz up ) częstotliwościach

Nie pamiętam... Te ASY33 to nie są ostrzowe ?
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- szalony
- moderator
Nie sądzę. Są to tranzystory dość późne, w obudowach podobnych do BC211, ale wszystko jest możliwe. Wiem tylko, że są to (podobno) tranzystory impulsowe (S), do zast. specjalnych (Y), cokolwiek to znaczy.Nie pamiętam... Te ASY33 to nie są ostrzowe ?
A i owszem, na tym robi kasę firma od dość niedwuznacznej nazwie SiGe SemiconductorsO ile mnie pamięć nie zwodzi, to german skoligacony z krzemem całkiem nieźle się sprawdza przy wyższych ( jakieś 20 GHz up ) częstotliwościach Smile