Detektor

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

Detektor

Post autor: Alek »

Witam wszystkich!
Buduję obecnie odbiornik lampowy UKF z dekoderem stereo.
Wszystko, rzecz jasna na lampach.
Problem jest taki: Po wzmacniaczu pośredniej częstotliwości musi znaleźć
się detektor. Do odbiornika najlepiej nadaje się detektor stosunku.
Kłopot w tym, że jest on trudny do zestrojenia.
Łatwy w zestrojeniu jest detektor iloczynowy, który buduje się na lampie wieloelektrodowej, jak ennoda, heksoda, czy ewentualnie pentoda.
Literatura wychwala ten detektor pod niebiosy, ale trochę się obawiam niskiej jakości dźwięku. Z zasady działania bowiem wynika, że napięcie m.cz powstaje wskutek uśredniania krótkich impulsów prostokątnych.
Pytanie brzmi: czy moje obawy o niską jakość dźwięku z detektora elektronowego są uzasadnione?
Dodam tylko, że głowicę już zrobiłem, kończę wzmacniacz p.cz, detektor stosunku wstępnie uruchomiłem.
Awatar użytkownika
baba
25...49 postów
25...49 postów

detektor

Post autor: baba »

Witam
Nie mam dostatecznie dużej wiedzy na temat rzeczywistej jakości detektora iloczynowego. Mogę jednak wnioskować, że parametry sygnału małej częstotliwości w lampowych odbiornikach radiowych nie były zbyt wysokiej jakości. Wystarczy spojrzeć na parametry wzmacniaczy m.cz zamontowanych w tych odbiornikach, o wbudowanych głośnikach już nawet nie wspomnę. Jeśli planuje Pan wykorzystanie w torze odsłuchowym układów o znacznie lepszych parametrach (domyślam się, że będzie Pan konstruował również wzmacniacz mocy nieporównywalnie lepszej jakości niż w lampowym radioodbiorniku) to parametry detektora mogą niekorzystnie wpłynąć na efekt końcowy. Radziłabym więc zastosowanie lepszego detektora, mimo że jak Pan wspomina jest trudniejszy do zestrojenia. Skoro uruchomił Pan głowicę i tor p.cz to domyślam się, że posiada Pan odpowiedni sprzęt pomiarowy i poradzi Pan sobie z detektorem. Przy okazji mam pytanie, z jakiej literatury korzysta Pan przy budowie odbiornika?
Pozdrawiam
Baba
Alek

Odbiornik ten sam projektuję. Oczywiście przy wsparciu książek W.Scharfa-odbiorniki UKF, K.Lewińskiego i Kniołka-odbiorniki TV,
B.Urbańskiego- odbiorniki TV.

Co do wzmacniacza m.cz. Mam już gotowy. Zrobiony jakieś pół roku temu. Wzmacniacz stereo,stopień końcowy EL84, wzmacniacz napięciowy na ECC88. W zasadzie moje zmartwienia będą dotyczyć w najbliższym czasie tylko dekodera stereo. Ale i to jest do rozwiązania.
O detektor iloczynowy pytałem, bo był on stosowany w nielicznych odbiornikach, ustępując miejsca detektorowi stosunku.
W zasadzie jestem zdecydowany na detektor stosunku.

Zgadzam się z niską jakością dawnych wzmacniaczy m.cz, ale odbiorników niskiej klasy jak Violetta, Atut itp.
Odbiorniki wyższej klasy, jak Betoven czy Stradivari miały dobre wzmacniacze m.cz.
tomek
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: tomek »

W/g mnie nie ma potrzeby budowania całego toru P.cz. i detektora na lampach. O ile zastosowanie filtrów pasmowych zamiast fcm może nieznacznie poprawić parametry, to użycie prymitywnego detektora stosunkowego w miejsce koincydycyjnego (powszechnie stosowany w sprzęcie z górnej półki) czy też równie prymitywnego detektora obwiedni doprowadzi do uzyskania bardzo lichych parametrów. W przypadku detektora stosunkowego (nawet przy poprawnym zestrojeniu uzyskasz przynajmniej 10X większe zniekształcenia niż w przypadku użycia dobrego detektora sccalonego. Również stereodekoder w wykonaniu lampowym nie spełni Twoich założeń jeśli idzie o jakość.
Wspomniane układy są dosyć skomplikowane (w skali dyskretnej oczywiście) i raczej niemożliwe do wykonania w technice lampowej czy tranzystorowej.
Co do jakości to najłatwiej przekonasz się Sam gdy podłączysz jakikolwiek dobrze zestrojony odbiornik lampowy do dobrego toru m.cz. , a następnie jakikolwiek współczesny tuner.
Alek

Zdaję sobie doskonale, że jakość może pozostawiać wiele do życzenia.
Nie było moim zamiarem klecić układu na układach scalonych.
Wychodząc bowiem z takiego założenia powinno się pójść do sklepu i kupić gotową wieżę.
Ale założenie było, że układ będzie całkowicie lampowy.
A jest teraz dla mnie zupełnie jasne, że dam detektor iloczynowy.
ODPOWIEDZ