Wzm lampowy z edw 09/07

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Proponuję zwiększyć wartość rezystora R8 do 22k. Powinien to być rezystor o mocy od 1 do 2W, najlepiej typu PR2 firmy BCcomponents (dość popularny, o małych gabarytach). Jeżeli kondensator 33uF jest sprawny (i poprawnie włączony!), to podczas normalnej pracy wzmacniacza moc tracona na R8 będzie znikoma, a jedynie podczas krótkiego okresu ładowania się kondensatora, czyli po włączeniu wzmacniacza do sieci , będzie mocniej obciążony. Pojemności kondensatora nie warto zmniejszać, gdyż jego rolą jest tłumienie tętnień przedostających się z zasilacza.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

C10 Ci zwiera? To go wymień, bo jest wadliwy, ewentualnie jest włączony w przeciwnym kierunku. To jest kondensator filtrujący, więc stosowanie nF na nic się nie zda.
Reszta elementów jest na miejscu i ma właściwe wartości?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Jakie jest dopuszczalne napięcie użytego w układzie kondensatora 33uF? W którymś z wcześniejszych postów przeczytałem, że napięcie zasilające po włączeniu wzmacniacza (do momentu nagrzania lamp) wynosi 340V. W takim razie napięcie kondensatora nie powinno być niższe od 350V.

Pozdrawiam,
Romek
peter507
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: peter507 »

romekd kondensator jest na 400v nie ma obaw. W porjekcie nie było napisane żeby dawaćinny niż standartowy rezystor czyli 0,25w więc taki dałem. Kupie 2W i włoże. Kondesator był sprawdzany,zamas tego dwany był 47uF/400v i było to samo. Ale nie wiem czy da cos wymiana na mocnejszy bo układ podłączałem bez lampy i działo sie to samo a teoretycznie wtedy nie było praktycznie żadnego poboru prądu :?

Wzmak wogóle po podłączeniu źródła sygnału nie dwał głosu ale myśle że to dlatego że lampy sie jeszce nie zdążyły rozgrzać a już sie palił :/
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Czy na pewno podłączyłeś kondensator elektrolityczny we właściwą stronę?
Przy wyjęciu lampy przez ten rezystor nie płynie żaden prąd, więc nie ma prawa się nagrzewać. Jedyna gałąź, przez którą może coś wtedy popłynąć to kondensator, a ten przewodzi wyłącznie w odwrotnym kierunku.
peter507
100...124 posty
100...124 posty

napewno dobrze podłączałem, podłączałem dwa 47uF i dwa 33uF. Podłączałem plus do plusa minus do minusa
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

To obejrzyj dokładnie płytkę, czy nie popełniłeś gdzieś błędu.
Możesz spróbować wyjąć kondensator i zobaczyć co wtedy się dzieje, tzn. którędy płynie prąd. Bo przez dobrze podłączony sprawny kondensator nie ma prawa.
peter507
100...124 posty
100...124 posty

bez kondensatora rezystor nie pali sie, płytka gotowa kupiona z avt
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Podczas podłączania kondensatora 33uF przez rezystor 10k do naładowanych do 340V kondensatorów filtru zasilacza w pierwszym momencie płynie przez te elementy prąd o wartości 34mA, a chwilowa moc tracona w rezystorze osiąga 11,56W. Nic wielkiego się jednak dziać nie powinno, gdyż trwa to tylko ułamek sekundy (stała czasowa dla tego obwodu to tylko 0,33 sekundy). Co prawda po naładowaniu kondensatora rezystor stanie się ciepły, ale w żadnym przypadku nie powinien dymić. Nawet rezystor o mocy 0,25W (dobrej jakości) powinien spokojnie wytrzymać ładowanie się kondensatora w tym układzie. Jednak przez krótki impuls wartość napięcia, prądu i mocy zostaje przekroczona i dlatego (dla bezpieczeństwa) zaproponowałem zastosowanie rezystora o większej mocy. Jeżeli w opisywanym przez Ciebie układzie rezystor ulega spaleniu, to z pewnością popełniasz gdzieś błąd, lub stosujesz wadliwe elementy.

Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

peter507 pisze:bez kondensatora rezystor nie pali sie, płytka gotowa kupiona z avt
To pokaż zdjęcie, bo bez niego nie uwierzę, że nie wsadziłeś kondensatora odwrotnie ;)

Romku, nie chce mi się liczyć całki, ale coś mi się wydaje, że w normalnych warunkach rezystor nie zdąży się nawet porządne zagrzać.
Moc szczytowa wydziela się w ciągu nieskończenie krótkiego czasu, a później szybko maleje. Z drugiej strony rezystor jakąś tam pojemność cieplną ma :roll:
peter507
100...124 posty
100...124 posty

teraz nie mam możliwości zrobienia fotki ale napewno są dobrze :shock: nie wiem co jest nie tak. romekd rezystory mam zwykłe z elektronika to niejkieś audifiliskie więc nie wiem

Dobrze są o ile mają być włożone że tu gdzie jest symbol + to tam jest dłuższa noga kondensatora :lol:
Ostatnio zmieniony sob, 20 października 2007, 19:42 przez peter507, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Piotr, też nie chce mi się tego obliczać, ale uwierz mi, że temperatura małego rezystora o mocy 0,25W wyraźnie wzrośnie.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Tu mały dowód, że już przy trzykrotnie większej pojemności i napięciu 320 V, wysokiej klasy rezystor MFR 0,25 W uległ natychmiastowemu uszkodzeniu (osiągając wysoką temperaturę).
Załączniki
10k_100uF_320V.JPG
peter507
100...124 posty
100...124 posty

romekd czyli co mam w tej sytuacji zrobić ???
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

:lol:
Romku, wiedziałem że przetestujesz to w praktyce.

No to trzeba dać rezystor większej mocy i już...
Nigdy nie stosuję w takich miejscach mniejszych, niż 1W.
ODPOWIEDZ