Identyfikacja lampy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Identyfikacja lampy
Z napisów które po paru dotknięciach się starły zdołałem odczytać ze jest to ECC, nazwa firmy miała M, N i W w nazwie. Nie ma okrągłej aureolki tylko "D". Ja stawiam na ECC81 MINIWATT albp Philips MINIWATT ale 100% pewności nie mam, tak więc proszę kolegów o pomoc.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Producenta ze zdjęć raczej ciężko wywróżyć. Miniwatt do literek pasuje.
To, że jest to ECC widać na pierwszy rzut oka
Aby się dowiedzieć, czy jest to 81, 82, czy 83, wystarczy zmierzyć prąd anodowy przy jakimkolwiek sensownym napięciu anody i siatki i porównać z charakterystykami. Różnice elektryczne między tymi lampami są na tyle duże, że ciężko się pomylić.
To, że jest to ECC widać na pierwszy rzut oka

Aby się dowiedzieć, czy jest to 81, 82, czy 83, wystarczy zmierzyć prąd anodowy przy jakimkolwiek sensownym napięciu anody i siatki i porównać z charakterystykami. Różnice elektryczne między tymi lampami są na tyle duże, że ciężko się pomylić.
- szalony
- moderator
Napięcie + podajesz na anodę przez włączony szeregowo miliamperomierz, katoda do masy, odczytujesz prąd. Jeśli masz zasilacz regulowany lub zrobisz odpowiedni dzielnik (kwestia rezystancji wewnętrznej), to możesz zdjąć kilka punktów. Wtedy masz większą pewność co to za lampa. Wygodniej Ci jednak będzie przy stałym Ua podać różne napięcia ujemne na siatkę, i powstałe kilka punktów prowizorycznie połączyć linią, lub po prostu porównać wartości z kartami.