Literatura dla początkującego

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Literatura dla początkującego

Post autor: Beier »

Szukam książki, vademecum, itp. która tłumaczyłaby podstawy elektroniki lecz również była ukierunkowana bardziej w stronę lamp niż tranzystorów. Chciałbym w końcu zrozumieć działanie filtrów RC i LC od podstaw, wiedzieć jak dobrać kondensatory, rezystory i inne podzespoły. Przydałaby się również lektura stricte nt lamp - co tam się dzieje w środku, jak to dokładnie działa itd. itp. Najlepiej gdyby to było wytłumaczone łopatologicznie gdyż z elektroniką miałem tyle wcześniej do czynienia co z drogimi samochodami :P Również bardziej zależy mi na wiedzy praktycznej niźli teorii która potem na nic mi się nie zda - po prostu chciałbym patrząc na schemat wszystko zrozumieć co tam się dzieje jak się podłączy do strumu a nie co chwilę strzelam jakąś gafę i wkurzam ludzi :)
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Re: Literatura dla początkującego

Post autor: Retroman »

Beier pisze:Szukam książki, vademecum, itp. która tłumaczyłaby podstawy elektroniki lecz również była ukierunkowana bardziej w stronę lamp niż tranzystorów. Chciałbym w końcu zrozumieć działanie filtrów RC i LC od podstaw, wiedzieć jak dobrać kondensatory, rezystory i inne podzespoły. Przydałaby się również lektura stricte nt lamp - co tam się dzieje w środku, jak to dokładnie działa itd. itp. Najlepiej gdyby to było wytłumaczone łopatologicznie gdyż z elektroniką miałem tyle wcześniej do czynienia co z drogimi samochodami :P Również bardziej zależy mi na wiedzy praktycznej niźli teorii która potem na nic mi się nie zda - po prostu chciałbym patrząc na schemat wszystko zrozumieć co tam się dzieje jak się podłączy do strumu a nie co chwilę strzelam jakąś gafę i wkurzam ludzi :)
W czasie mojego chodzeniado do szkół uczono mnie o tym czego Ty potrzebujesz wiedzić. Działania filtrów i ich projektowania trzeba uczyć się na zadaniach, podobnie jak całej reszty. Poszukaj więc starych ksiażek typu zbiory zadań z elektroniki z rozwiązaniami i tam z reguły są odsyłacze do literatury z której trzeba korzystać. Nauczyć się tego wszystkiego nie jest łatwo i wymaga także poparcia wiedzy wykonywaniem prac praktycznych co trwa całymi latami. Ja uczę sie od 50 lat i w sumie zawsze za mało wiem na dany konkretny temat. Tak więc jest to praca nieskończona.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Retroman pisze:Ja uczę sie od 50 lat i w sumie zawsze za mało wiem na dany konkretny temat. Tak więc jest to praca nieskończona.
Zdaje sobie z tego sprawę :( Niestety w mojej szkole tego nie uczyli a szkoda...
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Naked_Raygun »

aaa... też mam ten problem bo generalnie nie trafiłem jeszcze na książkę, z której dowiedziłbym się wszystkiego co mi potrzebne ale to raczej już moja wina (przyswajalność materiału) a nie książek.
Jeżeli chodzi o wzmacniacze na lampach to polecam na początek -
A.Witort "Amatorskie wzmacniacze elektroakustyczne", moim zdaniem bardzo przystępna książka aczkolwiek trzeba mieć już jakieś uzupełnienie z podstaw elektroniki (na czym się wykładam dość często :) ).
Po przeczytaniu polecam - G.S. Cykin "Wzmacniacze elektroniczne" - moja ulubiona książka o wzmakach lampowych.

Co do podstaw elektroniki to mam taką już nowożytną książkę pt. "Sztuka elektroniki" P.Horowitz, W.Hill, trochę za "luźno" jak dla mnie autorzy potraktowali pewne zagadnienia ale jak na początek bardzo przyjemna. Dopóki mi nie wsiąkł to miałem taki typowy podręcznik do elektroniki dla technikum i też był ok. Wsio o tranzystorach lamp tam nie uświadczysz :)

Ja najbardziej żałuję, że w mojej szkole nigdy nie uczono nas liczb zespolonych ale myślę, że od tego roku uda mi się nadrobić sporo braków.

Pozdrawiam
SP3MYT
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: SP3MYT »

Tak,tak,Kolego Beier.Trzy razy N.Nauka,nauka i jeszcze raz nauka.Ja też wszystkiego nie wiem i wiedział nie będę.Dlatego sięgam czasem do skarbnicy wiedzy czyli do mojego 40-to letniego kajeta od elektroniki .jako ciekawostkę pokazuję dwie stronki z owego kajeta.No i pozdrawiam.
Załączniki
zeszyt.jpg
Grzegorz
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Polecam książkę "Zbiór zadań z elektroniki przemysłowej" J.Wielanda, zwłaszcza tom I jest dobry. Wydanie z roku 1979. Głównie jednak jest o półprzewodnikach. W dziale Linki i odnośniki jest sporo literatury podanej przez gsmoka i tam jest potrzebna nam wiedza. Jak zwykle nauka wchodzi do głowy poprzez rozwiązywanie coraz trudniejszych zadań i to w każdej dziedzinie. Jest takie powiedzenie "chcesz coś wykonać to zacznij to w końcu robić". Tak samo jest z nauką.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
SP3MYT
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: SP3MYT »

[quote="Retroman" Jest takie powiedzenie "chcesz coś wykonać to zacznij to w końcu robić". Tak samo jest z nauką.[/quote]
Jest jeszcze jedno stare powiedzenie"przez dupe i lutownice do głowy"Hi.
Grzegorz
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

leżeli chcesz wiedzieć co dzieje się w lampie,to gdzieś na triodzie są skany moich notatek z wykładów o lampach.
P.S.
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... ht=notatki
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Naked_Raygun »

Niestety notatki już nie chodzą pod tym adresem, może da się zrobić jakieś uaktualnienie, próbowałem na kilka sposobów zmienić adres i lipa :)
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Książek z działu "radio retro" i "elektronika retro" nawet już nie za bardzo chcą przyjmować w antykwariatach.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Naked_Raygun pisze:Niestety notatki już nie chodzą pod tym adresem, może da się zrobić jakieś uaktualnienie, próbowałem na kilka sposobów zmienić adres i lipa :)
Ja niestety nie zachowałem skanów na dysku.(mam oryginał)
Zapytaj administratora czy zostały całkiem skasowane,czy tylko należy ich szukać w innym miejscu.
_idu

Post autor: _idu »

Naked_Raygun pisze: Co do podstaw elektroniki to mam taką już nowożytną książkę pt. "Sztuka elektroniki" P.Horowitz, W.Hill, trochę za "luźno" jak dla mnie autorzy potraktowali pewne zagadnienia ale jak na początek bardzo przyjemna.
Bardzo ja polecam. Pozwala zacząć początkującemu rozumieć elektronikę. Coś jak współczesna wersja książek Kilmczewskiego z lat 50-tych jak n. ABC Radioamatora.

Autorzy w rewelacyjny sposób uzyskali efekt wyłożenie elektroniki bez żądania od czytelnika warsztatu w postaci biegłej znajomości matematyki wyższej. Ich tłumaczenia zjawisk są na tyle przejrzyste, że łatwo można przewidzieć działanie układu, wpływ czynników niepożądanych a nawet eliminować błędy konstrukcyjne. I za to tym autorom chwała.

W latach 80-tych mój ojciec konstruował genialne układy alarmowe sprowadzając rozumienie elektroniki do pojęć płynie prąd lub nie płynie.
Był proste i skuteczne - np. odłącznik zapłonu - którego działania żaden elektryk samochodowy nie był w stanie stwierdzić.
ODPOWIEDZ