Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
W czasie mojego chodzeniado do szkół uczono mnie o tym czego Ty potrzebujesz wiedzić. Działania filtrów i ich projektowania trzeba uczyć się na zadaniach, podobnie jak całej reszty. Poszukaj więc starych ksiażek typu zbiory zadań z elektroniki z rozwiązaniami i tam z reguły są odsyłacze do literatury z której trzeba korzystać. Nauczyć się tego wszystkiego nie jest łatwo i wymaga także poparcia wiedzy wykonywaniem prac praktycznych co trwa całymi latami. Ja uczę sie od 50 lat i w sumie zawsze za mało wiem na dany konkretny temat. Tak więc jest to praca nieskończona.Beier pisze:Szukam książki, vademecum, itp. która tłumaczyłaby podstawy elektroniki lecz również była ukierunkowana bardziej w stronę lamp niż tranzystorów. Chciałbym w końcu zrozumieć działanie filtrów RC i LC od podstaw, wiedzieć jak dobrać kondensatory, rezystory i inne podzespoły. Przydałaby się również lektura stricte nt lamp - co tam się dzieje w środku, jak to dokładnie działa itd. itp. Najlepiej gdyby to było wytłumaczone łopatologicznie gdyż z elektroniką miałem tyle wcześniej do czynienia co z drogimi samochodamiRównież bardziej zależy mi na wiedzy praktycznej niźli teorii która potem na nic mi się nie zda - po prostu chciałbym patrząc na schemat wszystko zrozumieć co tam się dzieje jak się podłączy do strumu a nie co chwilę strzelam jakąś gafę i wkurzam ludzi
Ja niestety nie zachowałem skanów na dysku.(mam oryginał)Naked_Raygun pisze:Niestety notatki już nie chodzą pod tym adresem, może da się zrobić jakieś uaktualnienie, próbowałem na kilka sposobów zmienić adres i lipa
Bardzo ja polecam. Pozwala zacząć początkującemu rozumieć elektronikę. Coś jak współczesna wersja książek Kilmczewskiego z lat 50-tych jak n. ABC Radioamatora.Naked_Raygun pisze: Co do podstaw elektroniki to mam taką już nowożytną książkę pt. "Sztuka elektroniki" P.Horowitz, W.Hill, trochę za "luźno" jak dla mnie autorzy potraktowali pewne zagadnienia ale jak na początek bardzo przyjemna.