Natawis Cezar

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

Z pewnym wahaniem dołączam Stentora do nurtu Art deco. Chyba jednak trochę naciągane.
Załączniki
Elektrit Stentor
Elektrit Stentor
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Czujnik pisze:Z pewnym wahaniem dołączam Stentora do nurtu Art deco. Chyba jednak trochę naciągane.
Bez przesady, jest prawie równie boski, jak poprzednie ;)

Przepraszam za niemerytoryczne wcięcie się w temat :roll:
Zastanawiałem się właśnie, czy ktoś zajmował się na poważnie związkiem stylistyki odbiorników z ogólnym nurtem w sztuce, a szczególnie w architekturze. Przyznam, że zaczynam widzieć coraz więcej wspólnych punktów, np. osłony głośników zachodzące na zaokrąglone krawędzie, a narożne okna i zaokrąglone balkony, albo pionowe skale, a typowe bramy w kamienicach z podobnego okresu.
Niestety moja wiedza jest zbyt szczupła, aby wyciągnąć jakieś konkretne wnioski :|
Znacie może jakieś publikacje na ten temat?
Niedawno w Krakowie pojawiła się wystawa Art Deco, ale srodze się rozczarowałem kiedy między rozlicznymi projektami architektonicznymi, meblami, strojami i przedmiotami sztuki użytkowej nie znalazłem ani jednego odbiornika :(
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Post autor: Hennos »

Publikacji takich nie znam, ale polecam np. linki z tej strony, jest tam trochę przykładów "dizajnu" art deco radioodbiorników.
http://www.adsw.org/resource/websites/E ... ent/Radio/
Pzdr, Hennos
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Oczywiście, że był wpływ, jak zresztą w wypadku każdego z wielkich nurtów w sztuce. My w Krakowie mamy to szczęście, że przechodząc ulicami spotykamy wiele świetnych przykładów tego ciągle mimo wszystko nie docenianego kierunku w sztuce. Piękne przykłady giną na naszych oczach. Jeszcze latem tego roku na rogu Miodowej i Szerokiej stała kamienica, no po prostu Elektritowska w stylu, ot takie Tempo. Teraz z wymienionymi oknami i elewacją w styropianie zupełnie siebie nie przypomina. Wystawa byla cienka, na naszych pchlich targach widuje się lepsze okazy ( no może poza plakatem ). Ja mam na oku u znajomego tzw. „nakaslik" co po polsku tłumaczy się szafka nocna, idealnie w stylistyce Elektritowskiej. A temat ciągle jeszcze czeka w Polsce na swojego odkrywcę.
Załączniki
Elektrit Tempo
Elektrit Tempo
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Czujnik pisze:My w Krakowie mamy to szczęście, że przechodząc ulicami spotykamy wiele świetnych przykładów tego ciągle mimo wszystko nie docenianego kierunku w sztuce.
Otóż to. Na przykład spacer po osiedlu Oficerskim to jak przechadzka po wystawie odbiorników dla olbrzymów :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Piotr pisze:Przyznam, że zaczynam widzieć coraz więcej wspólnych punktów, np. osłony głośników zachodzące na zaokrąglone krawędzie, a narożne okna i zaokrąglone balkony, albo pionowe skale, a typowe bramy w kamienicach z podobnego okresu.
Niestety moja wiedza jest zbyt szczupła, aby wyciągnąć jakieś konkretne wnioski :|
Inspiracje oczywiście były - np. słynny niemiecki DAF11 w kształcie Speerowskiej budowli , ale w większosci był to wyraz jednego trendu - taki styl wtedy był modny, to był uzywany w różnych zastosowaniach. Ja tylko żałuję, że za czasów secesji jeszcze radyj nie było.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Secesja w Polsce jako styl dekoracji stosowana była jeszcze w latach 20. Tyle tylko, że radia w owym czasie jeszcze zupełnie nie dorosły do tego by być przedmiotem starań projektantów artystów. Były przedmiotami ściśle utylitarnymi, aparaturą służącą do prawie spirytystycznych seansów. Poniższe radio z czystym sumieniem zaliczam do omawianego nurtu. Capello Caruso, orzech chrom i czernione drewno. Co ciekawe chassis też chromowane!.
Załączniki
Odbiornik Capello Caruso
Odbiornik Capello Caruso
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Post autor: Hennos »

To też "ładne cacko" (załączam link do strony), chociaż nie polskie i już z 1940 roku...
http://www.radioage.com/radio291.htm
Pzdr, Hennos
mcbryx
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

Post autor: mcbryx »

W sumie ten model (73Z) warszawskiej montowni Radio Union też można zaliczyć do wyżej opisywanej stylizacji plastycznej. Mają jednak przedwojenne radia sporo uroku
Załączniki
Radio Union Warszawa 73Z
Radio Union Warszawa 73Z
OTLamp

Post autor: OTLamp »

To ja jeszcze dodam swój typ - Kosmos K89A. Jak dotąd jeszcze go nie widziałem na współczesnym zdjęciu. Posiada ktoś?
Załączniki
Kosmos K89A.JPG
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

OTLamp pisze:To ja jeszcze dodam swój typ - Kosmos K89A. Jak dotąd jeszcze go nie widziałem na współczesnym zdjęciu. Posiada ktoś?
A juz jest ustalone, że w ogóle w naturze istniał?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

No staram się dopiero ustalić :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

OTLamp pisze:No staram się dopiero ustalić :)
Ja go raz widziałem. Był produkcji czeskiej (AFAIK Mikrofonoy) i wyglądał identyczie. W sumie nie kupiłem bo tani nie był, a stan miał mocno średni. Ale czy było to produkowane również u nas nadal nie wiem, podejrzewam, że nie.
retroradio
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: retroradio »

Ja ze swej strony dorzucę mojego rodzynka. Nie jest to może cud stylistyki ale zachowany za to w super stanie :D
Załączniki
M00855FD.jpg
Witek
_idu

Post autor: _idu »

Ten Elektrit Tempo i bakelitowe Pionierki. Jakże podobne. Szkoda że drewniane Mazury był takie brzydkie a mogły wyglądać jak ten Elektrit...
ODPOWIEDZ