Jaki transformator do kolumn 4-8om..

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

thorn
20...24 posty
20...24 posty

Jaki transformator do kolumn 4-8om..

Post autor: thorn »

Witam.
Zwracam się z małym pytankiem
Jak dobrać transformator głośnikowy do kolumn których impedancja znamionowa podana przez producenta wynosi 4-8om ?
Czy trafo ma być na 6? Czy zamówić z odczepami i sprawdzać na którym odczepie gra najładniej i jakie to maja być odczepy ? 4 i 8 czy 4,6,8 ??
Pozdrawiam.
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: macylapka »

W takich przypadkach producent kolum powinien podac zakres czestotliwości dla impedancji. Bo jak wiesz reaktancja indukcyjna zmienia się wraz z częstotliwościa a co za tym idzie i impedancja. Najprosciej, weź omomierz zmierz i dobierz trafo do otrzymanego wyniku ;). Ponieważ transformator jest obliczany przy niewysterowaniu wzmacniacza zadnym sygnałem. Obciążenie wiec ,moge mniemac, iż wten czas jest czysto rezystancyjne.
thorn
20...24 posty
20...24 posty

Kolumn jeszcze nie mam :wink:
Ale przymierzam sie do Magnat Monitor 220 link do strony producenta
http://www.magnat.de/content/homeentert ... pl=1&s=125
wybor ze wzgledu na cene i wysoka skuteczność.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Mi się wydaje, że taki opis sugeruje możliwość wyboru wersji 4 lub 8 Ohmowej kolumn - więc możesz wybrać kolumny pod trafo, jakie zdobędziesz.

Pozdrawiam
thorn
20...24 posty
20...24 posty

Bardzo bym chcial żeby można bylo sobie wybrać ale wydaje mi sie że tabliczka znamionowa bedzie wyglądać podobnie jak w kolumnach Victory (zdjecie ponizej) producent podaje zakres od 4-8...
Moze ktoś z szanownych kolegów na jakieś podobne głośniki ? (o podobnej impedancji) ?
Załączniki
251604695_4.jpg
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Wiele lat temu kupiłem zestawy głośnikowe tej firmy. Zakup okazał się kompletnym niewypałem. Kolumny te charakteryzują się suchym "papierowym" brzmieniem, całkowicie pozbawionym jakiegokolwiek wyrazu. Gdy pytałem moich znajomych, czego brakuje w ich brzmieniu, odpowiadali, że dokładnie wszystkiego - kiepskie, buczące basy, "zamglone" średnie tony i ledwo słyszalna góra pasma (dźwięki wydobywają się z nich jak gdyby przechodziły przez gruby azbestowy koc).Według przedstawiciela producenta tych moich zestawów, charakteryzują się one skutecznością 91db. Jednak tak duża skuteczność figuruje tylko na tabliczce znamionowej, albowiem gdy włączam równolegle z nimi dowolne polskie kolumny z lat 70-80 (Altus, Mildton itp.), Magnaty "znikają", i aż trudno uwierzyć, że podłączone są do tego samego źródła sygnału co kolumny naszej krajowej produkcji...
Parametry znamionowe, podawane przez dystrybutora to po prostu kpina z techniki – sprzedawca coś mi tam bajdurzył o tym, że kolumny te są "inteligentne" i same się dostrajają do impedancji wyjściowej wzmacniacza. Nawet pasmo przenoszenia zestawów podane jest dla nikomu nieznanego poziomu spadku ich efektywności. Może to być np. 6db, a może nawet 26dB... Tego niestety nikt ze sprzedawców nam nie powie, bo nie wie o co pytamy.. Zdecydowanie nie polecam wyrobów Magnata. Ja naciąłem się jeden raz, i więcej takiego błędu nie popełnię.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: macylapka »

Romekd napisał
Zdecydowanie nie polecam wyrobów Magnata. Ja naciąłem się jeden raz, i więcej takiego błędu nie popełnię.
To wyjaśnia tak dziwne podanie parametrów. Impedancja 4-8om przy czestotliwościach granicznch, żadnej ch-ki śmieszne.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Romku, gratuluję odwagi wypowiedzi i w pełni popieram.
Zupełnie nie wiem po co Magnat psuje sobie opinię wypuszczając te "zestawy głośnikopodobne". Ta firma potafi zrobić dobre głośniki, jednak nie w tym zakresie cenowym.

Co do impedancji - można ją po prostu zmierzyć dysponując choćby oscyloskopem i generatorem. Od biedy do odróżnienia między 4R, a 8R wystarczy nawet zwykły omomierz. Również rzut oka do środka (głośniki powinne być opisane) rozwieje wątpliwości.
Tak czy inaczej odradzam zakup tych głośników.
elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: elektro-nowy »

Piotr pisze:Co do impedancji - można ją po prostu zmierzyć dysponując choćby oscyloskopem i generatorem.
Mógłbyś opisać procedurę takiego pomiaru? Czy oscyloskopu używa się w tym przypadku jako woltomierza? Czy wystarczy prosty generatorek RC 1kHz?
thorn
20...24 posty
20...24 posty

Skoro magnat słaby to może ktoś miał do czynienia z kolumnami Pioneera z podobnego zakresu cenowego...
http://www.megamedia.pl/kolumna-glosnik ... s-h240.php
??
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

elektro-nowy pisze:Mógłbyś opisać procedurę takiego pomiaru? Czy oscyloskopu używa się w tym przypadku jako woltomierza? Czy wystarczy prosty generatorek RC 1kHz?
Łączysz szeregowo rezystor z głośnikiem. Mierzysz oscyloskopem napięcie na głośniku i na rezystorze, po czym porównujesz. Jeżeli dysponujesz dobrym woltomierzem na zakres m.cz. to może się obejść bez oscyloskopu.
Jeżeli miałbyś przestrajany generator, to mógłbyś wyznaczyć przebieg impedancji. Mając do dyspozycji tylko jedną częstotliwość wynik może być obarczony błędem (np. trafisz w częstotliwość podziału zwrotnicy i klops).
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Co do pomiaru - informacje o teorii i praktyce są tu, ja robiłem taki pomiar -> http://trioda.com/php/forum/viewtopic.p ... sc&start=0

Ja używam Wharfedale - Diamond 8.1 Kiedyś było pełno na allegro po 698 zł, teraz zniknęły, bo chyba weszły jakieś nowe serie i tych nie robią ? Ale gdybyś gdzieś dorwał, to naprawdę dobre "głośniczki".
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

thorn pisze:Skoro magnat słaby to może ktoś miał do czynienia z kolumnami Pioneera z podobnego zakresu cenowego...
http://www.megamedia.pl/kolumna-glosnik ... s-h240.php
??
Też nie wyglądają najlepiej. Na przykład waga 8,1kg. Moje podstawkowe miniaturki ważą prawie trzy razy więcej :shock:
Jesteś pewien, że potrzebujesz głośników metrowego wzrostu? Przy tanich konstrukcjach zazwyczaj większe rozmiary oznaczają cięcia kosztów w przetwornikach i zwrotnicy.
Jak duży masz pokój?
Ja na Twoim miejscu poszukałbym jakichś małych używanych Tannoyów, albo czegoś podobnego.
Oczywiście najlepiej byłoby zrobić coś samemu :idea:

[edit]
Przejrzałem stronkę, którą podałeś i odnoszę dziwne wrażenie, że gośniki podstawkowe wymarły. O co chodzi?
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Do pomiaru impedancji głośnika lub zespołu głośnikowego, nie są potrzebne żadne przyrządy pomiarowe. Wystarczy program Speaker Workshop lub np. Spektra Plus i komputer ze standardową kartą dźwiękową . Do tego kilka kabli wykonanych we własnym zakresie.
Program wykonuje pomiar w całym spektrum częstotliwości, ograniczonym przenoszeniam karty. Patrz – pomiar w Spectra Plus -

http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... 6&start=45

Pomiar w Speaker Workshop -

http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... c&start=60
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

:arrow: ATM
A widzisz, ja mam jakąś wewnętrzną niechęć do mieszania komputera w sprzęt audio, dlatego wszystkie pomiary wykonuję analogowo i już z przyzwyczajenia polecam tą samą metodę innym :roll:
ODPOWIEDZ