Witam.
Mam pewien dziwny problem z wzmacniaczem 2x 6H9C + 2x 6P6C. Niby nic wielkiego ale trochę mnie to dręczy.
Otóż zamierzeniem było aby triody 6H9C pracowały równolegle jedna lampa na jeden kanał ale w praktyce okazało się że przy takim połączeniu występuje przydźwięk 100Hz natomiast po przelutowaniu układu tak że w jednym kanale działa połówka triody 6H9C przydźwięk 100Hz zanikł całkowicie.
Wiec moje pytanie brzmi czy to może się brać ze złego prowadzenia masy, czy trzeba ekranować połączenie miedzy siatkami i katodami jednej triody?
Siatki i katody połączone miałem nie ekranowanymi kabelkami wewnątrz podstawki cos takiego jak na rysunku poniżej wziętym z netu.
Przydzwięk...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
thorn napisał :

Może masz za małe kondensatory filtrujące? Albo transformator ma za małą moc i nie nadąza ładowac kondesatorów i pulsacja daje sie we znaki, może tak też być ze na wskutek zbyt dużego poboru prądu przygasają żarniki i słychać brum. Jednak ze schematem byłoby łatwiejOtóż zamierzeniem było aby triody 6H9C pracowały równolegle jedna lampa na jeden kanał ale w praktyce okazało się że przy takim połączeniu występuje przydźwięk 100Hz natomiast po przelutowaniu układu tak że w jednym kanale działa połówka triody 6H9C przydźwięk 100Hz zanikł całkowicie

Schemat wrzucę tylko musze do narysować.
Kondensatory są w porządku bo jak jedna polówka działa to przydźwięku nie ma, wnosi się w układ tylko wtedy gdy łącze dwie polówki równolegle. Filtr główny do CRC 2x 560uF + 500om , a odprzęgający RC to 47uF + 10kom. Trafo ma 120VA wiec spokojnie daje radę ..
Kondensatory są w porządku bo jak jedna polówka działa to przydźwięku nie ma, wnosi się w układ tylko wtedy gdy łącze dwie polówki równolegle. Filtr główny do CRC 2x 560uF + 500om , a odprzęgający RC to 47uF + 10kom. Trafo ma 120VA wiec spokojnie daje radę ..
- jethrotull
- 3125...6249 postów
No bo własnie wtedy wzrasta dwukrotnie prąd anodowy i kondensatory filtru rozładowują się szybciej.thorn pisze:Kondensatory są w porządku bo jak jedna polówka działa to przydźwięku nie ma, wnosi się w układ tylko wtedy gdy łącze dwie polówki równolegle.
Ja jednak wątpię aby to było przyczyną, prędzej jakiś błąd montażowy.
Co konkretnie chciałeś uzyskac łącząc systemy równolegle?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Wiem, że dwa razy mniejsze Ri, ale pytałem co to wnosi w tym układzie.
Żeby wykorzystać cąłą lampę wystarczy użyć po połówce na kanał
Aha, zdecyduj się czy robisz transkrypcję nazw lamp z ruskiego na nasze czy nie robisz, bo te nazwy w Twoim wykonaniu to taka "hybryda".
Do tematu:
zaobserwuj oscyloskopem czy nie masz nadmiernych tętnień w zasilaczu przy połączonych obu systemach.
Pozdrawiam.
Żeby wykorzystać cąłą lampę wystarczy użyć po połówce na kanał

Aha, zdecyduj się czy robisz transkrypcję nazw lamp z ruskiego na nasze czy nie robisz, bo te nazwy w Twoim wykonaniu to taka "hybryda".
Do tematu:
zaobserwuj oscyloskopem czy nie masz nadmiernych tętnień w zasilaczu przy połączonych obu systemach.
Pozdrawiam.