Jak złozyć najprostszy oscyloskop lampowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Teraz tramwaj kosztuje u mnie 2zł (normalny); 1zł-szkolny. W sumie to faktycznie te ceny były wysokie.
Wracając do tematu, to jest to lampa dwustrumieniowa (chyba) i w dodatku pamiętajaca. To, że jest dwu strumieniowa znaczy, że ma dwa strumienie elektronów, które możesz niezależnie odchylać. Co do tego, że jest to lampa pamiętajaca, to znaczy to, że po wykreśleniu jakiegoś tam przebiegu lampa może go na jakiś czas "zapamiętać". Potem możesz go sobie odtworzyć. Jest to dobre dla obserwowania pojedyńczych nieokresowych impulsów. Jednak nie mam pojęcia jak się bawić układem pamiętającym (może to być bardzo ciekawe).
Wracając do tematu, to jest to lampa dwustrumieniowa (chyba) i w dodatku pamiętajaca. To, że jest dwu strumieniowa znaczy, że ma dwa strumienie elektronów, które możesz niezależnie odchylać. Co do tego, że jest to lampa pamiętajaca, to znaczy to, że po wykreśleniu jakiegoś tam przebiegu lampa może go na jakiś czas "zapamiętać". Potem możesz go sobie odtworzyć. Jest to dobre dla obserwowania pojedyńczych nieokresowych impulsów. Jednak nie mam pojęcia jak się bawić układem pamiętającym (może to być bardzo ciekawe).
- szalony
- moderator
Nie wiem, coś się tak uparł na tą lampękomornik12 pisze:Chcę na niej złozyć najprostrzy oscyloskop.
Pozdro

Tymczasem na allegro możesz kupić lampę np. B7S4 na której jest pełno gotowych projektów począwszy od prościutkich, a na fabrycznych oscyloskopach skończywszy, a w dodatku jest popularna i zawsze uda się zdobyć zapasową.
http://allegro.pl/item246729730_lampa_o ... _b7s4.html
http://allegro.pl/item246729730_lampa_o ... _b7s4.html
A pomyślałeś, że jak się ta 13ŁN10 spier***, (a niech się np. szyjka ubije przy wkładaniu), albo zużyje z czasem, to trzeba bedzie rozmontować całe gotowe dzieło, bo możesz już nigdzie takiej nie dostać ?
Ja osobiście poleciłbym Ci np. B6S1 albo 5ŁO38I. Są dość małe (fi 5 albo 6cm), i na anodzie powinny się zadowolić 400-500V. Przyznam, że ja osobiście nie podjąłbym się zrobienia oscyloskopu na 13ŁN10.
http://allegro.pl/item247091130_lampa_o ... l038i.html
http://allegro.pl/item250025129_wyprzed ... _rft_.html
Pozdr.

-
- 625...1249 postów
Spróbuje się z kimś na miejscu wymienić. Może się zgodzi.maciej_333 pisze:Jestem tego samego zdania, że 13ŁN10 tu się nie nadaje. Mówiłem już o tym kilka razy wcześniej. Najlepiej kupić dobrą lampę np. DG7-74A. Od 13ŁN10 lepsza jest już nawet 8Ł029I. Masz za małe doświadczenie, a ponadto zabawa 13ŁN10 może być dość trudna.
Pozdro
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- 625...1249 postów
W prostym układzie jak płytki by wysterować ze wzmacniacza symetrycznego takiego jak na X, lub lepiej Y z Mini 4 powinno chodzić. Warunek by końcówki odchylania zasilić napięciem tak coś z 500V i dać większe oporki. Wtedy napięcie na płytkach większe, ale pasmo mniejsze. Ta lampa ma czułość 50V/cm dla Y. Tak, więc by odchylić plamkę na max trzeba mieć na jednej plytce Y 0V, a na drugiej coś ze 175V.
Narazie nie szukaj tej lampki. Niestety, nie mam już na nic miejsca. Połowę gratów trzymam w piwnicy. Narazie muszę się pozbyć tej lampy co mam (ta też leży w piwnicy). Puki co namierzyłem kolejnego posiadacza oscyloskopu mini 4. pewnie go dostanę. Dziś wycyganiłem od niego woltomierz lampowywladl pisze:Jeśli chcesz to oddam darmo 8ł029. Tylko muszę ją namierzyć w garażu, czy jeszcze jest. Nie posiadam do niej podstawki i kiedyś dawno temu lutowałem druty do łapek. lampa chodziła max około 40-50 godzin.

Pozdro
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- 6250...9374 posty
Wault Dweller:w latach 60-tych bochenek chleba kosztował 4PLS.Problem w momencie gdy władza ludowa chciała podnieść cenę bochenka ale jak to tak :nasi i podnoszą ceny i bochenek zaczął ,,maleć": 1kG= 0.8kg,0.6kg,0.5kg.A woda sodowa z saturatora:bez soku 0.3PLS a z sokiem 0.9PLS.A sprzedający często nie miał ,,drobnych" by wydać 0.1PLS ze złocisza.Ale wiadomo:,,prywaciarz"...
-
- 6250...9374 posty